EMA nu poate preciza încă dacă vaccinurile anti-Covid-19 trebuie să fie adaptate pentru Omicron

EMA nu poate preciza încă dacă vaccinurile anti-Covid-19 trebuie să fie adaptate pentru Omicron
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 21/12/2021, 18:49

Șeful Autorității Europene de Supraveghere a Medicamentelor (EMA) a declarat că „nu există încă un răspuns” cu privire la faptul dacă producătorii de vaccinuri vor trebui să își adapteze vaccinurile Covid-19 pentru a contracara varianta Omicron, care se răspândește rapid.

Varianta puternic mutantă, prezentă acum în zeci de țări, pare să fie mai contagioasă decât tulpinile anterioare și determină noi valuri de infecții la nivel mondial. Oamenii de știință examinează, de asemenea, dacă este mai rezistentă la vaccinuri decât tulpinile anterioare.

Șeful Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă este nevoie de un vaccin specific Omicron. „Nu există încă un răspuns cu privire la faptul dacă vom avea nevoie de un vaccin adaptiv cu o compoziție diferită pentru a face față acestei variante (Omicron) sau altor variante”, a declarat Emer Cooke.

„Trebuie să vedem mai multe date privind impactul variantei asupra eficacității vaccinurilor aprobate, precum și pentru a aduna dovezi suplimentare”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă.

Aceasta a inclus eficacitatea actuală a vaccinurilor pentru a preveni boala ușoară și severă, precum și spitalizarea și decesul, a spus ea. Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, a adăugat că vaccinurile de rapel ale vaccinurilor actuale par să fi „asigurat o bună neutralizare încrucișată” a variantelor de coronavirus.

Dar a avertizat că mai sunt necesare câteva săptămâni „înainte de a avea o imagine completă a ceea ce ne putem aștepta în viitor”. „Deocamdată trebuie să fim prudenți, dar totuși va trebui să începem să ne gândim la dezvoltarea de vaccinuri pentru variante precum Omicron, astfel încât, în cazul în care se va dovedi că trebuie să trecem cu adevărat la o nouă (campanie) de vaccinare folosind o variantă de vaccin, să fim pregătiți”, a spus el.

Cooke a precizat că, având cinci vaccinuri și șase medicamente disponibile în UE pentru tratarea Covid-19, „ne aflăm într-o poziție mult mai puternică decât anul trecut. Avem mult mai multe instrumente la dispoziția noastră”, a spus ea.

De asemenea, producția de vaccinuri a crescut considerabil în ultimul an, a declarat șefa agenției cu sediul la Amsterdam, cu aproape un miliard de doze distribuite în UE în ultimul an. Producătorii au acum capacitatea de a produce aproximativ 300 de milioane de doze în fiecare lună, a declarat Cooke.

„Capacitatea a crescut de cel puțin zece ori. Această tendință de creștere poate și trebuie să continue”, a spus ea. Uniunea Europeană a autorizat în urmă cu exact un an utilizarea primei dintre cele cinci injecții Covid, disponibile acum în blocul celor 27 de țări, alături de mai multe tratamente.

Comisia Europeană a autorizat luni un vaccin fabricat de compania americană Novavax ca fiind a cincea injecție oficială, la câteva ore după ce EMA a dat undă verde injecției. Oficialii speră că vaccinul, realizat cu o tehnologie mai convențională decât celelalte, va contribui la convingerea celor care ezită să se vaccineze.

„Doza „booster” este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de înalt al protecţiei în faţa formelor simptomatice ale bolii”, a adăugat el în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Uniunea Europeană are capacitatea de a produce 300 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună, după ce producătorii farmaceutici şi-au optimizat fluxurile de producţie pentru a acoperi cererea tot mai mare înregistrată în rândul populaţiei de 450 de milioane de locuitori din UE, a precizat Emer Cooke.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii