EXCLUSIV | Acuzații grave la adresa ministrului Energiei. Zamfir (PSD): Virgil Popescu a prezentat trunchiat documente Comisiei Europene! Îi cer premierului să-l demită!/ Cum reacționează ministrul

Publicat: 15/11/2022, 14:06
Actualizat: 15/11/2022, 14:27

Senatorul PSD Daniel Zamfir îi solicită premierului Nicolae Ciucă demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, deoarece acesta ar fi ascuns documente favorabile României la negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene. Conform președintelui Comisiei Economice din Senat, Virgil Popescu ar fi prezentat trunchiat situația energetică, și anume că România poate produce și poate importa energie care să-i asigure necesarul, în condițiile în care un raport Transelectrica arată că există un deficit la nivel european. Două grupuri energetice de la centralele Rovinari și Turceni vor fi închise de la 31 decembrie 2022 și trecute în rezervă tehnică până în 2030, așa cum a fost convenit prin legea decarbonizării.

“În toată Europa, acest Plan Național de Redresare și Reziliență a fost discutat, a fost făcut public, cu parteneri sociali, în parlamente. Numai la noi nici măcar Parlamentul, ca să nu mai spun de partenerii sociali, nu au avut acces la acest plan. Vedem acum ce bombe sunt, pur și simplu, în acel plan de redresare și reziliență, ce angajamente, din păcate, și-au luat acești nefericiți în numele României. Adică, cum îți permiți tu, Popescu, ministrul Energiei, de exemplu, să-ți iei un angajament în Planul Național de Redresare și Reziliență, să renunți la niște capacități de producție a energiei electrice în România în plină criză energetică? Adică lucrul acesta este de neconceput. Cu cine a discutat el? Pentru că nu a discutat cu nimeni. Adică, dacă tu stabilești că scoți din producție capacitățile pe cărbune și pui în loc alte capacități nu discuți cu cei care sunt în stare să facă lucrul ăsta, cu cei care ar trebui să facă? Și, mai mult decât atât, ministrul Energiei a făcut un lucru absolut nepermis pentru care eu îi solicit public, i-am mai solicitat-o domnului prim-ministru, să-l demită pe ministrul Energiei. Și trebuie să-l demită pentru că a făcut un lucru împotriva României: atunci când un ministru îți trunchiază, ascunde, Comisiei Europene documente care favorizează România și prezint niște documente împotriva României, omul ăla nu are ce să caute în funcție”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir la Gândul Exclusiv.

În argumentarea poziției sale, președintele Comisiei Economice din Senat a prezentat un studiu realizat de operatorul național de transport și de sistem, Transelectrica, potrivit căruia România ar trebui să amâne scoaterea din exploatare a două grupuri pe cărbune de la centralele Rovinari și Turceni.
“Eu sunt în posesia unui studiu de adecvanță al Transelectrica. Studiul de adecvanță al Transelectrica spune foarte clar că «având în vedere aspectele prezentate, considerăm că este obligatorie amânarea retragerii din exploatare a grupului 3 de la Rovinari și grupului 7 de la Turceni pentru asigurarea adecvanței în perioada de iarnă 2022 – 2023»”. Deci, Transelectrica, cea care este compania la care trebuie să te uiți întodeauna când discuți de echilibrarea pieței de energie electrică, de unde se produce, de unde se importă, tot schimbul ăsta de energie, or nu numai că n-ai ținut cont de Transelectrica, ceea ce îți spune, tu ai făcut exact invers. Ai prezentat Comisiei Europene, și am dialogul pe care l-am avut cu doamna director general de la SG Recover, cea care a negociat împreună cu Ministerul Energiei această lege a decarbonării. Doamna director a confirmat faptul că Ministerul Energiei i-a prezentat situația ca fiind una foarte în regulă, că România poate să închidă fără probleme aceste grupuri energetice pentru că are de unde să ia energie electrică și că are suficiente surse să-și producă energie electrică, or studiul pe care-l face Transelectrica și pe care îl avea la îndemână domnul ministru și nu l-a prezentat doamnei comisar (Kadri Simson, comisarul european pentru Energie – n.r.) pentru că era, culmea, în favoarea României… Tu, ca ministru, să ai ceva ce favorizează România și, de fapt, prezintă o realitate și să nu îl folosești… mai mult decât atât, să vorbești invers față de ce e aici, mi se pare absolut de nepermis. Spune acest studiu că mai multe țări din Uniunea Europeană au probleme în momentul ăsta cu enegia electrică. Spune așa: «În anul 2022, situația energetică la nivel european s-a deteriorat semnificativ în comparație cu anii anteriori» și solicită Transeletrica faptul ca România să-și crească, per ansamblu, capacitatea de producere a energiei electrice pe cărbune, or dl . Popescu ce face? Nu numai că nu crește, acum în 31 decembrie, trebuie să scoatem două grupuri energetice din producție. Deși, repet, documentul oficial al companiei noastre Transelectrica, cea care asigură stabilitatea, spune că e obligatoriu să le amânăm”, a mai spus Zamfir.

 Ce a declarat Celine Gauer, reprezentatul C.E., la București

În urmă cu o săptămână, Celine Gauer, director pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a fost interpelată de Daniel Zamfir, în cadrul unei întâlniri cu ocazia conferinței anuale de implementare a PNRR. Iată ce spunea oficialul european legat de informațiile primite de la București, care au dus la luarea deciziei de trecere în rezervă a a celor două grupuri energetice de la centralele de la Rovinari și Turceni.

“(…) Această lege (n.r. legea decarbonizării) în sine nu cere, nu este un plan de închidere, legea înseamnă să definim o traiectorie pentru viitoarea închidere, deci nu vor fi închise acum capacități. Este vorba doar de un traseu către decarbonizare. Nu am auzit pe nimeni spunând că nu trebuie să închidem acele lucruri cât mai curând posibil, dar e nevoie de planuri pentru că acele capacități poluează, încalcă niște norme, contribuie la încălzirea globală și fac probleme pentru sănătate pentru locuitorii de acolo. Nu am nicio îndoială că trebuie făcut acest lucru, dar nimeni nu se îndoiește de asigurarea securității alimentării cu energie și nu trebuie să riscăm să închidem capacități și să le distrugem, să le demontăm, înainte de a fi siguri că vor exista altele care să le înlocuiască, asta e clar. Dar legea decarbonizării nu prevede asta, ci spune că este un traseu către închidere. De asta vorbim și asta am negociat cu autoritățile din România, nu închiderea. Dar, dacă o capacitate este necesară, care trebuie păstrată ca rezervă, în caz că e o problemă cu sistemul și că nu există energie destulă disponibilă, vorbim de cerere și ofertă, atunci ele se pot activa. Asta am negociat cu autoritățile române și nu explicit, nu apare în acel traseu discutat, închiderea, vorbind de legea decarbonizării. În decembrie, 660 MW trebuie închise. Dacă ne uităm la echilibrul energiei în sistem, sunt 330 MW care vor reveni, pe care nu i-am calculat în planul general de închidere. Deci există o flexibilitate în legea decarbonizării, el vor fi trecute în rezervă”.

Celine Gauer a explicat și ce înseamnă trecerea unui grup energetic în rezervă: “Ele nu vor activa permament, ci, atunci când nu există suficientă capacitate de generare sau din import, din alte țări, ca să fie asigurată cererea, ele pot fi puse în funcțiune (…) Este un compromis de a nu utiliza capacitățile pe cărbune, care poluează, dar de a avea totuși stabilitatea sistemului și a avea o variantă de rezervă în caz de insuficiență. (…) Mi s-a spus în mod clar, am fost asigurați, că există aceste măsuri de investiții pentru capacități de înlocuire”
Din declarația făcută de oficialul european, pe baza informațiilor primite de la București, nu reies date care să arate că Sistemul Energetic Național ar fi dezechilibrat.
“Valorile de adecvanță făcute de Translectrica, toate valorile pe care le-am văzut până acum și care mi s-au comunicat de autoritățile române nu au concluzionat că ar fi pus în pericol necesarul de energie, securitatea energetică în România. Nu am văzut nicio dovadă că ar exista așa ceva. Nu există niciun deficit, deci calendarul care există în PNRR este valabil”.

Ce spune Adecvanța Translectrica pentru Sistemul Energetic Național în perioada de iarnă 2022-2023

Conform Analizei Adecvanța SEN în perioada 2022 – 2023 realizată de Transelectrica, mai multe țări europene, precum Austria, Croația, Spania, Portugalia, Franța, Italia, Polonia și țările din Balcani au produs mai puțină energie electrică, atât ca urmare a lipsei de cărbuni, cazul Poloniei, cât și din cauza nivelului scăzut din lacurile de acumulare ori a scăderii producției din resurse nucleare.
Iar la concluzii, în ultimul paragraf, se specifică:

“(…) Considerăm că este obligatorie amânarea retragerii din exploatare a TA3 din CTE Rovinari și a TA7 din CTE Turceni pentru asigurarea adecvanței în perioada 2022-2023. Termenul de închidere a TA3 din CTE Rovinari și TA7 din CTE Turceni se poarte stabili în urma unei evaluări a datelor înregistrate în perioada de iarnă 2022-2023, respectiv o analiză extinsă pentru perioada 2023-2026″.

Ce spune Virgil Popescu

Contactat de Gândul, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a refuzat să comenteze acuzațiile senatorului Daniel Zamfir.

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×