Prima pagină » Diverse » Cine se ocupă de securitatea cibernetică a alegerilor. Directorul IT din ANCOM este cercetat de procurorii militari pentru violență în familie

Cine se ocupă de securitatea cibernetică a alegerilor. Directorul IT din ANCOM este cercetat de procurorii militari pentru violență în familie

Cine se ocupă de securitatea cibernetică a alegerilor. Directorul IT din ANCOM este cercetat de procurorii militari pentru violență în familie

Securitatea sistemelor informatice ale unei instituții de importanță strategică pentru România este pe mâna unui manager care pare să fie o amenințare pentru securitatea propriei familii. Petre Adrian Gagiu, director al Direcției IT din Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), este cercetat de procurorii militari pentru infracțiuni de violență în familie după ce și-a agresat fizic soția, cu care se află și în proces de partaj.

Gândul are detalii despre situația la zi a ambelor procese în care este implicat directorul IT de la ANCOM, în contextul în care acesta are de gestionat securitatea cibernetică a unor sisteme informatice de o importanță vitală pentru corectitudinea alegerilor, respectiv propagarea de conținut fals, ilegal sau manipulator pe internet.

Tribunalul Militar București a respins miercuri, 19 martie 2025, cererea de renunțare la urmărirea penală în dosarul nr. 115/P/2023  privind infracțiunea de „lovire sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice aplicate asupra unui membru al familiei” formulată de Parchetul Militar București.

Intimatul este nimeni altul decât maiorul Petre Adrian Gagiu, șeful direcției IT din cadrul ANCOM, acuzat de două astfel de infracțiuni a căror victimă a fost chiar soția sa, cu care se judecă pentru partaj.

Dosarul de violență în familie care îl vizează pe șeful IT de la ANCOM

Instanța a trimis cauza la procuror pentru „a pune în mișcare acțiunea penală și a completa urmărirea penală privind săvârșirea de către intimatul maior Gagiu Petre Adrian, a două infracțiuni de violență în familie, prev. de art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1)”, se arată în minuta ședinței publicată pe portalul instanțelor portaljust.ro.

Potrivit informațiilor Gândul, Petre Adrian Gagiu este cadru activ detașat, iar din declarația sa de avere publicată pe site-ul ANCOM rezultă că a fost angajat al Serviciului Român de Informații, de unde a încasat un salariu de 84.855 de lei.

Menționăm că, potrivit noului Cod penal, comiterea infracţiunii prin violenţă asupra unui membru de familie atrage o „agravare în cazul tuturor infracțiunilor pentru care acest lucru se justifică”. Astfel, ofițerul desemnat cu asigurarea securității sistemelor informatice ale ANCOM este acuzat de infracțiuni care pun în pericol siguranța și securitatea unui membru al propriei familii.

Ce avere are de împărțit Petre Gagiu cu soția, potrivit dosarului de partaj

În paralel cu dosarul care vizează săvârșirea a două infracțiuni de violență în familie se judecă, la Tribunalul Ilfov, cauza civilă privind partajul dintre cei doi soți, dosar cu numărul 3363/1748/2022/a4.

Potrivit mențiunilor de pe portaljust.ro, dosarul are ca obiect „partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial”, următoarea ședință de judecată fiind programată pentru 28 martie 2025.

Cei doi foști soți se judecă în continuare, după ce Petre Gagiu a atacat soluția dată inițial de magistrații de la Judecătoria Cornetu în iulie 2023.

„În temeiul art. 991 alin. 3. C. proc.civ. dispune vânzarea, prin executor judecătoresc, a bunurilor ce constituie obiectul partajului, reprezentate de: 1. imobil situat în comuna Domnești, jud. Ilfov(…), compus din locuința C13 (…) formată din parter compus din: living+ loc de luat masa, bucătărie, baie, hol, loc depozitare cu suprafață utilă de (…) şi etaj compus din trei dormitoare, baie hol (…) cu terenul în suprafață de (…) 2. Imobil teren în suprafață de 139 mp situat în comuna Domnești (…) împreună cu terenul în suprafață de 62,14 mp (…) Cu drept de apel pe cale separată, în termen de 15 zile de la pronunțare”, potrivit deciziei Judecătoriei Cornetu, în dosarul de partaj.

Aceleași imobile se regăsesc în declarația de avere a lui Petre Gagiu de la ANCOM, pe numele său și al soției, dar și credite la bănci, în valoare totală de peste 330.000 de lei.

ANCOM și alte instituții numite ”relevante” pot cere furnizorilor de internet să blocheze accesul la pagini online cu astfel de conținut. Deciziile acestor instituții pot fi contestate în instanță.

Petre Gagiu, responsabil de „securitatea sistemelor informatice” vitale pentru securitatea statului român

Invitat zilele trecute la o conferință pe subiecte de securitate cibernetică, Petre Gagiu a ținut un discurs despre evoluția tehnologică și despre modul în care România ar trebui să îmbunătățească securitatea sistemelor informatice.

„Evoluția tehnologică în România nu are nicio limită de viteză, iar cu ajutorul Directivei NIS trebuie să putem să îmbunătățim securitatea sistemelor informatice”, a declarat Petre Adrian Gagiu potrivit Agerpres.

De asemenea, ANCOM și alte instituții numite ”relevante” ar urma să fie împuternicite să ceară furnizorilor de internet să blocheze accesul la pagini online cu un conținut manipulator sau fals, potrivit unei Ordonanțe de urgență aflate pe masa Executivului, așa cum notează G4media.ro. Actul normativ ar urma să fie adoptat în următoarele două săptămâni, astfel încât să fie în vigoare înainte de începerea campaniei electorale.

Gagiu a avut ceva important de spus și despre responsabilitatea publică a postului pe care îl ocupă la ANCOM, cu doar două zile înainte ca Tribunalul Militar București să ceară cercetarea sa pentru infracțiuni de violență în familie:

„Suntem responsabili în sectorul de infrastructură digitală pentru furnizorii de servicii, comunicații publice, internet exchange providers, inclusiv pe sectorul de comunicații și de servicii poștale. În acest context, depunem eforturi deja să elaborăm o strategie de aplicare a directivei NIS. Ținem în permanență legătura cu operatorii, astfel încât împreună să găsim o implementare efectivă a acestei Directive, să putem să îmbunătățim securitatea sistemelor informatice.

Legat de transformarea digitală în România, dacă ar fi să dau un exemplu, dacă în Germania, pe autostradă, se circulă fără limită de viteză, și în România evoluția tehnologică cumva nu are nicio limită de viteză. Practic, trebuie să ținem pasul cu evoluția tehnologică, pentru că același lucru fac și atacatorii cibernetici. Noi trebuie să încercăm să fim cu un pas înaintea lor, deși mecanismele legislative sunt puțin îngreunate. Ei au avantajul că nu joacă după niște reguli”, a declarat Gagiu.

Acesta a menționat, totodată, că instituția pe care o reprezintă este implicată în gestionarea serviciilor digitale, prin intermediul Regulamentului DSA.

CITIȚI ȘI:

CONCLUZIILE discuțiilor de la Cotroceni: Se urmărește consolidarea instituțiilor pentru a asigura aplicarea legislației existente și în mediul online

ANCOM, pregătiri pentru ALEGERILE prezidențiale. Oficialii discută cu platformele online pentru stabilirea unor proceduri de lucru

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele