EXCLUSIV | Cum petrec ziua de 1 Mai românii din diaspora. „Este bătaie pe magazinele românești”

Publicat: 01/05/2023, 10:00
Actualizat: 01/05/2023, 10:51

Tradițiile românești nu se uită niciodată, așa că cei mai mulți dintre românii din Diaspora sărbătoresc 1 Mai cu mici și bere, muzică și relaxare, împreună cu prietenii și familia. Aprovizionarea o fac de la magazinele românești din țările în care s-au stabilit, în unele părți destul de puține pentru nevoile conaționalilor noștri, dar atât cât să păstreze intact gustul bucatelor de acasă și, de ce nu, să le facă și străinilor poftă de savoarea produselor românești.

Nu toți aleg însă să meargă pe urmele tradițiilor. Anul acesta, câteva mii de români au dat micii pe fructele de mare și berea românească pe un păhărel de ouzo, preferând Grecia în loc de Vama Veche sau exclusivista stațiune Mamaia.

Românii din Italia petrec 1 Mai cu mici. ”În 30 de ani s-au mutat sate întregi din România”

Silvia Dumitrache, preşedintele Asociației Femeilor Românce din Italia, a povestit pentru Gândul care este atmosfera de 1 Mai printre românii care locuiesc de ani buni în Italia.

Comunitatea românească din Italia numără aproximativ 1,2 milioane de cetățeni români rezidenți, fiind cea mai numeroasă comunitate străină din Italia. Cea mai mare preponderență a comunității românești este în regiunile centrale și de nord, fiind concentrată în regiunea Lazio, cu zona metropolitană a Romei, potrivit Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Stabilită de peste 20 de ani în această țară, Silvia Dumitrache spune că, în timp ce mulți dintre românii din Italia merg la iarbă verde și petrec românește, italienii folosesc ziua de 1 Mai pentru a ieși la proteste, nemulțumiți de legislația muncii și de nivelul de trai din țara lor.

Românii, pe unde se duc, își iau și obiceiurile. Da, petrec tot cu mici, cu fum, cu zgomot. Sunt grupuri de conaționali care petrec mai mult împreună, sunt familii și rude.

În 30 de ani, s-au mutat sate întregi din România în Italia, în așa fel încât nu sunt doar rude, sunt comunități mai mici. Suntem cea mai mare comunitate de străini din Italia. Este bătaie pe magazinele românești, sunt puține, din păcate. Sunt plecată din România de vreo 20 de ani.

Este adevărat, și în Italia este sărbătoare, este liber, dar aici sunt foarte mulți italieni care ies în stradă, la proteste. Și eu voi participa la protest. Mai exact, sindicatele din Italia s-au organizat și de 1 Mai protestează față de condițiile de muncă. Lumea iese în toată Italia la protest.

Românii probabil că se duc la iarbă verde, deoarece nu suntem implicați în viața politică absolut deloc și este un mare păcat, pentru că noi am putea să avem reprezentanți peste tot și nu-i avem. Nu am fost educați în sensul ăsta. Este problema de care suferim și în România, și în afara ei”, susține Silvia Dumitrache.

În Grecia, ”micii au un gust diferit față de cei românești”

Dan Adrian Drăgan , reprezentantul comunității Forum Grecia, spune, pentru Gândul, că micii grecești au cu totul alt gust decât mititeii noștri, așa că românii stabiliți pe meleaguri elene care obișnuiesc să sărbătorească ziua de 1 Mai și-au adus produse din România sau se bucură de vizita prietenilor veniți cu provizii la pachet.

În schimb, de bunăvoie și nesiliți de nimeni, mii de români au ales anul acesta să lase grătarele românești pentru bucatele și atmosfera din Grecia. După imaginile văzute, se pare că alegerea a fost una inspirată.

Românii care au venit anul acesta în Grecia de 1 Mai se bucură de o vreme foarte bună, nici foarte cald, nici foarte frig. Sigur, nu sărbătoresc cu bere românească, ci cu bere grecească, vin sau ouzo și nu cu mici, pentru că aici în Grecia micii au un gust diferit, ci cu fructe de mare și produse tradiționale grecești.

În anumite zone unde sunt comunități de români care sunt apropiate și prietenoase, probabil că vor sărbători împreună cu ce produse și-au adus din țară sau ce le-au adus prietenii, sau ce găsesc pe la magazinele cu produse românești”, a mai spus Dan Adrian Drăgan, pentru Gândul.

În Marea Britanie, românii nu uită de unde au plecat și transmit de 1 Mai tradiția ”chiar și străinilor”

Nici în Londra, românii nu uită să petreacă ziua de 1 Mai. Atmosferă cu mici, bere, dar și cu plăcinte tradiționale românești, de la magazinele și patiseriile deschise de românii stabiliți în Marea Britanie de ani buni.

Românca Marlena Botezatu, bucătar și patiser, locuiește la Londra de 13 ani, acolo unde și-a deschis și o mică afacere, mai exact o patiserie.

Originară din Bacău, românca a luat cu ea, oriunde a ajuns, gustul românesc de acasă și bucuria sărbătorilor și a tradițiilor noastre. Mărturisește că străinii adoră gusturile românești și că orice sărbătoare reprezintă momentul ideal de a se întâlni cu alți români și de a petrece românește.

„Eu am o cofetărie foarte frumoasă, facem plăcinte, cozonaci, plăcintă cu varză, preferata Prințului Charles.

Desigur, și aici românii sărbătoresc 1 Mai, este zi liberă, așa că nu se poate fără mici, bere și fără o plăcintă tradițională, fie că oamenii merg la terase sau în parcuri.

Oricât de departe în lume am fi, nu uitam de unde am plecat și transmitem tradiția noastră chiar și străinilor. În Anglia sunt multe magazine românești și multe măcelării autentice. Apoi, se organizează și multe târguri românești. Cumva, este un moment să te întâlnești și să depeni amintiri, plus că, pentru noua generație crescută peste hotare, este un prilej să își cunoască rădăcinile.

Cel mai dor și mai dor îmi este de tot ce a însemnat copilăria mea. De exemplu, duc de la mama mea tradiția de plăcinte poale-n brâu și cozonaci. Am avut parte de o copilărie cu multă tradiție, iar gusturile românești i-au cucerit pe străini”, mai spune, cu emoție, românca stabilită în Londra.

Și în Spania se petrece de 1 Mai. „Obiceiurile românești nu se pierd prea repede”

Comunitatea românească din Spania reprezintă cea mai mare comunitate de străini din această țară şi a doua comunitate de români din străinătate ca mărime, fiind aproximată la un milion de români. Cea mai mare concentrare a cetățenilor români este în zona capitalei Madrid, urmând provinciile Valencia, Zaragoza , Castellón de la Plana și Barcelona, potrivit datelor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Adrian Junoiu, român stabilit în Spania, care reprezintă Asociația Româno-Spaniolă din Oropesa del Mar, a vorbit despre cum sărbătoresc românii din comunitatea spaniolă minivacanța de 1 Mai.

„Ideea este exact ca în România, pentru că obiceiurile nu se pierd așa de repede. Mai ales atunci când 1 Mai pică vinerea, lunea sau marțea se poate lua o minivacanță. Aici, în Castellon, este o zonă, Grao de Castellon se cheamă, și este un pinar, adică o zonă verde, un parc foarte mare în continuarea terenurilor de golf, unde primăria a amenajat grătare.

Bine, sunt de foarte mulți ani, nu-s amenajate în ultimul timp și aici, cu mic, cu mare, mai ales duminica, românii vin cu mici, cu bere, cu pepeni, atmosfera este cam ca acasă. Este o zonă special amenajată pentru grătar. Spaniolii vin și ei și-și fac aici paella„, a povestit Adrian Junoiu.

Românul stabilit de 20 de ani în Spania spune că în Castellon sunt foarte multe magazine de unde românii își pot face aprovizionarea. Ba mai mult, gusturile românești sunt deja cunoscute producătorilor spanioli, care se adaptează cerințelor pieței.

”În zona noastră, în Castellon, sunt foarte multe magazine, printre care și un depozit foarte mare care este aprovizionat. Prețurile sunt foarte mici și depinde de încrederea avută de fiecare în producători. Magazinele care au și producție și-au făcut clienții proprii și merg pe bază de comenzi. Magazinele care au laboratoare de procesare individuale fac o listă. Multe brutării spaniole au început să facă și cozonaci”, mărturisește românul.

Pentru Adrian Junoiu, ziua de 1 Mai nu înseamnă doar petreceri cu mici și bere care-i să-i amintească de tradițiile românești. Românul a găsit o modalitate mai de suflet pentru a promova tradițiile țării de unde a plecat acum mai bine de 20 de ani.

Mai exact, în aceste zile, Asociația hispanico-română Oropesa del Mar pentru Coexistență și Integrare organizează evenimentul cultural „TROB La 2023”, al XXI-lea târg de comerț, obiceiuri, tradiții și meșteșuguri, care are loc între 28 aprilie și 1 mai, în Oropesa del Sea, Castellon.
„La Trobà” aduce un omagiu măiestriei anilor trecuți și include, de asemenea, câteva standuri cu mâncare, parade, spectacole, folclor, artificii, degustări gastronomice, recreere tradiționale, ateliere și piață artizanală.

Noi am profitat de această ocazie să luăm un spațiu de expoziție. Împreună cu mai multe asociații, promovăm România, costumele naționale, fără niciun beneficiu, nu vindem nimic. Lucrăm pe bază de voluntariat, pentru ca cei care vizitează acest târg să cunoască România.

Avem un atelier de decorat ouă și un atelier de confecționat fluiere de cântat. Va veni și un meșter artizan care confecționează machete de mănăstiri, de biserici și de case. Mai avem și un atelier pentru cei mici, de colorat harta României și informații despre țara noastră„, a mai spus Adrian Junoiu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Sărbătorile românilor din diaspora. Alina Voicu, profesoară de vioară în Spania: „Port România în suflet”

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV VIDEO | Artista newyorkeză fascinată de România. “Am adorat să mă plimb prin București, să văd cum este prezentată mâncarea. Am văzut și sărăcia, și bogăția, ca peste tot. Avem nevoie de pace”

EXCLUSIV VIDEO | Amintiri din pandemie și visuri românești la New York. Anca Stuparu: „România este acasă, este plămada locului de unde am plecat, mi se pare o crimă să nu vorbești cu copilul tău românește”

Sursă foto galerie: Dan Adrian Drăgan , reprezentantul comunității Forum Grecia

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună