EXCLUSIV | De 1 Mai, micul de acasă e cel mai sănătos. Nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic: ”Cândva, nu conțineau atâta sare”

Publicat: 01/05/2023, 12:05
Actualizat: 01/05/2023, 18:44

Micii sunt printre cele mai îndrăgite preparate culinare ale românilor, mai ales de 1 Mai, când se sărbătorește Ziua Muncii. Chiar dacă este mai comod să îi cumpărăm, indicat ar fi să îi preparăm în casă, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare sau indigestiile. Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat pentru Gândul cum ar trebui să preparăm micii acasă și care sunt trucurile folosite de diverși producători pentru a ascunde anumite probleme ale cărnurilor.

Potrivit specialistului, cel mai bine ar fi să preparăm micii acasă, pentru că doar așa putem fi siguri de ingredientele folosite. În plus, Lygia Alexandrescu a explicat și că, în contact cu aerul, carnea tocată oxidează mult mai repede decât o bucată întreagă de carne, devenind astfel un real pericol pentru organism.

Să nu uităm, carnea tocată, chiar dacă e tocată în casă, este o carne foarte perisabilă și o carne oxidată la aer mult mai mult decât carnea bucată în sine și atunci devine un risc pentru sănătate. Sigur că e mai ușor să cumpărăm micii, dar dacă totuși vrem să avem control pe ingrediente, atunci haideți să tocăm carnea în casă, să știm că a fost proaspătă, că a fost spălată înainte de a fi tocată, pentru o bună igienă”, a explicat Lygia Alexandrescu, pentru Gândul.

”Cândva, micii nu conțineau atât de multă sare ca acum. Cu cât sunt mai sărați, cu atât au mai multe de ascuns”

Apoi, foarte importante sunt condimentele și cantitatea de sare folosită. Nutriționistul a amintit că în trecut nu se folosea atât de multă sare ca acum, ceea ce este un lucru alarmant. Prin urmare, indicat ar fi să folosim cel mult 10 grame de sare la un kilogram de carne și arome naturale provenite din plante, cum ar fi cimbru, ienibahar sau chimion. Bineînțeles, să nu uităm de usturoi, care, așa cum ne recomandă Lygia Alexandrescu, ar fi bine să fie românesc.

“Cândva, știm foarte bine că rețeta de mici nu conținea atât de multă sare cât conține acum – și ăsta e un lucru îngrijorător -, ci mai multe arome provenite din plante. Cu cât sunt mai sărați, cu atât au mai multe de ascuns.

Să folosim piperul proaspăt, să folosim cimbrul uscat, ienibaharul, coriandrul, chimionul. Nu mai mult de 10 grame de sare la kilogramul de carne, asta ar însemna oricum un gust foarte bun. Și, de asemenea usturoiul românesc să fie unul dintre ingrediente. Deci, haideți să gătim și în casă, să îi facem și în casă, să ne bucurăm de aceste zile libere”, a mai spus Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție.

Cum ne dăm seama dacă micii cumpărați din comerț ar putea fi alterați

Dacă totuși alegem varianta mai simplă, aceea de a achiziționa micii din comerț, ar trebui să fim foarte atenți la o serie de aspecte, pentru a ne asigura că nu ne intoxicăm cu o carne veche sau pe cale să se altereze.

Dincolo de termenul de valabilitate înscris pe etichetă, aspectul cărnii este esențial. Așadar, odată desfăcuți din ambalaj, aceștia nu ar trebui preparați dacă au o culoare închisă sau dacă sunt lipicioși. De asemenea, dacă îi cumpărăm gata preparați, ar trebui să ne dea de gândit dacă micii respectivi sunt prea sărați sau prea condimentați. Potrivit specialistului în nutriție, de cele mai multe ori condimentele folosite în exces ascund o serie de probleme.

Iarăși un lucru important este felul în care arată carnea, deci aspectul organoleptic. Să vedem culoarea, să nu fie foarte închisă, pentru că atunci se adaugă roșu carmin, să nu fie lipicioasă carnea, pentru că asta înseamnă că s-au adăugat mai mulți aditivi, pentru a părea proaspătă.

Și, repet, sarea, cantitatea de sare face diferența. Cu cât sunt mai sărați cu atât au mai mult de ascuns, cu cât sunt mai picanți, mai usturoiați, asta înseamnă că nu întotdeauna este cel mai bun semn”, a explicat Lygia Alexandrescu pentru Gândul.

Indiferent că îi preparăm în casă sau că îi cumpărăm din comerț, micii ar trebui consumați în cantități moderate, pentru că timpul de digestie al cărnii nu este deloc unul mic. Sistemul nostru digestiv are nevoie de până la 8 ore ca să proceseze o astfel de carne.

De asemenea, atunci când consumăm mici, nu trebuie să uităm de hidratare și de mișcare.

“Hidratarea este foarte importantă în perioadele în care se consumă mici, tocmai pentru a mobiliza toxinele și resturile acide pe care le produce digestia cărnii tocate.

Dacă vorbim de tipul de digestie, el este îndelungat, sunt 6-8 ore de muncă pentru sistemul digestiv de a digera în general carnea și mai ales cea tocată este cu atât mai greu de digerat. Deci, nu depășim 250 de grame de mici de persoană (5-6 mici, în funcție de cât de mari sunt ei).

Mișcarea este un factor extrem de important când vine vorba de digestie. Adică am mâncat, nu ne așezăm, nu ne întindem, nu ne tolănim ci încercăm să ne mișcăm un pic. Nu neapărat să alergăm, dar să facem mișcare, să existe un lucru mecanic în așa fel încât tot ce înseamnă procese digestive să lucreze la randament optim”, a mai spus lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO | Cum arată hotelurile de pe litoral ale lui Mohammad Murad. Amfiteatru și Belvedere, în paragină după ce afaceristul a plecat din țară

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV | Obezitatea în adolescență, o problemă egală cu a drogurilor și alcoolului. Ce pericole văd specialiștii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...