EXCLUSIV | Prințul fugar Paul Al României, căutat de creditorii britanici pentru o datorie de 4,7 milioane de lire sterline

EXCLUSIV | Prințul fugar Paul Al României, căutat de creditorii britanici pentru o datorie de 4,7 milioane de lire sterline
Lia A României și Paul Al României Foto: Facebook
Publicat: 05/10/2021, 09:19
Actualizat: 05/10/2021, 10:52

Un jurnalist britanic, Marco Robert Houston, vrea să îl execute silit pe autointitulatul Prinț Paul Al României – în prezent fugar, după condamnarea la 3 ani și 4 luni de închisoare în Dosarul Fermei Băneasa –, pentru 4,7 milioane de lire sterline, o sumă pe care instanțele din Marea Britanie au stabilit că acesta i-o datorează încă din 2013. Doar că Prințul Paul e greu de executat silit, acesta înstrăinându-și toate bunurile. 

Jurnalistul britanic are de recuperate o datorie de 4,7 milioane de lire steriline de la Paul Philippe de Lambrino încă din 2013. Instanța supremă britanică – Queen’s Bench Division – a stabilit, atunci, că Prințul Paul e bun de plată în urma unui litigiu civil, în cadrul căruia judecătorii i-au dat câștig de cauză jurnalistului.

În prezent, Marco Robert Houston încearcă să își recupereze banii cu ajutorul justiției din România. Doar că demersurile au început cu vești proaste pentru jurnalistul britanic. Pentru început, Judecătoria Sectorului 2 a stabilit că nu are competență materială în a judeca dosarul, iar decizia – luată în 21 aprilie 2021 – poate fi atacată la instanța ierarhic superioară.

Prințul și-a vândut „palatul” și a plecat

Reclamantul, Marco Robert Houston, a arătat că o instanță din Marea Britanie a dispus obligarea Prințului Paul la plata sumei de 4.700.000 lire sterline și 9.000 lire sterline cu titlu de cheltuieli judiciare.

Hotărârea Deciziei TLQ/11/1140 pronunțată de Înalta Curte de Justiție – Queen’s Bench Division, din Marea Britanie, a fost recunoscută în România încă din 2015.

GÂNDUL a intrat în posesia motivării Judecătoriei Sectorului 2, din dosarul litigiului deschis de către jurnalistul britanic împotriva lui Paul Al României.

Primele discuții pe fond au vizat, în principal, numirea unui „curator special” pentru Paul Al României, după fuga acestuia din țară. De aici aflăm că anterior pronunțării decizie definitive de condamnare din Dosarul Ferma Băneasa, Paul Al României și-a vândut vila din Sectorul 2 pentru suma de 950.000 de euro.

„Petentul (n.r. – M.R. Houston) a învederat instanței faptul că, în cadrul procedurii de urmărire silită imobiliară derulată în prezentul dosar, debitorul (Paul Al României – n.r.), ulterior notării urmăririi silite asupra imobilului proprietatea acestuia în cartea funciară, a procedat la înstrăinarea bunului urmărit către un terț dobânditor. Prin contractul de vânzare încheiat, terțul dobânditor declară că are cunoștință despre urmărirea silită și că înțelege să cumpere chiar și în aceste condiții”, se arată în documentul citat.

În prezent, jurnalistul britanic se teme că și acest terț va vinde mai departe imobilul și că nu își va mai recupera nici măcar o parte din datorie.

„Există pericolul iminent de a fi efectuată o înstrăinare succesivă a bunului, situație care ar întârzia și îngreuna posibilitatea creditorului urmăritor de a-și vedea valorifica dreptul recunoscut prin titlul executoriu. Prezentul incident, de asemenea, este de natură să producă o întârziere semnificativă în derularea procedurii de executare, în beneficiul debitorului care refuză să îndeplinească de bunăvoie obligația”, se arată în actele de la dosar.

Paul Al României, dat în urmărire internațională

Prinţul Paul a fugit din ţară înainte ca instanţa supremă să pronunţe decizia definitivă în Dosarul Ferma Băneasa, pe 17 decembrie 2020. El a fost dat în urmărire de Poliţia Română din 18 decembrie 2020 şi de atunci este de negăsit.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, atunci, decizia finală în dosarul retrocedărilor ilegale a fermei regale de la Băneasa. Completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost format din magistraţii Florentina Dragomir (preşedinte), Ioana Ilie şi Ionuţ Matei.

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte 5 ani de închisoare, iar prinţul Paul – 3 ani şi 4 luni cu executare.

De asemenea, avocatul lui Remus Truică, Robert Roşu, cel care s-a ocupat de partea juridică a retrocedării ilegale, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Condamnările din Dosarul „Ferma Băneasa”

Alte pedepse din dosar:

  • Ignatenko Nela – 5 ani cu executare
  • Andronic Dan Cătălin – 3 ani cu suspendare
  • Marcovici Marius Andrei – 3 ani cu suspendare
  • Mateescu Lucian Claudiu – 3 ani cu suspendare
  • Gheorghiţă Dragomira – 4 ani cu suspendare
  • Dicu Corina Teodora – 4 ani cu suspendare
  • Stoian Ioan – 4 ani cu suspendare
  • Muşat Apostol – 4 ani cu executare
  • Jecu Nicolae – 4 ani cu executare
  • Popa Caterina – 4 ani cu cu executare
  • Dima Niculae – 4 ani cu executare
  • Olteanu Gheorghe – 4 ani cu executare
  • Delcea Valentin – 4 ani cu executare

În 27 iunie 2019, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe omul de afaceri Remus Truică la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul retrocedării Pădurii Snagov. În acelaşi dosar, Prinţul Paul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Acuzațiile procurorilor DNA

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), „în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

Procurorii DNA arătau că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50 la sută şi 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.  Prejudiciul a fost estimat la peste 135 de milioane de euro.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu