Înghețurile de primăvară din această perioadă afectează serios pomicultura, punând în pericol recoltele de fructe. Unii fermieri din Iași estimează deja pierderi de până la 60%, mai ales în livezile de meri pentru că dăunează în special pomilor în plină floare și poate afecta întreaga recoltă.
Cei mai expuși pericolului sunt merii, caișii, piersicii, cireșii, vișinii și nucii, sunt de părere inginerii horticoli, iar asta se vede și în județul Iași, estimându-se pierderi și de 60% din producția așteptată în vară, scrie Ziaruldeiasi.ro.
Mai mulți fermieri din județul Iași se plâng deja că livezile lor sunt pe punctul să piardă și ultimele flori, dacă temperaturile vor mai scădea sub -3 grade Celsius.
Florin Costin este unul dintre ei. El deține în județ o livadă de meri, care se întinde pe o suprafață de 5 hectare, o afacere din care anul acesta nu vede niciun profit, ba dimpotrivă!
„În ultimii ani, primăverile în țara noastră sunt tot mai imprevizibile, iar ninsorile sporadice și temperaturile scăzute de acum o confirmă. Nu arată deloc bine pomii fructiferi. Sunt scuturați de-a binelea de flori. Pe ici pe colo, au mai rămas câțiva, dar dacă mai avem -3, -4 grade se duce tot”, a explicat acesta.
Acum, Florin își pune toate speranțele în culturile vegetale și în culturile de primăvară, acesta lucrând și o suprafață însemnată de porumb, floarea-soarelui, dar și de cartofi și roșii.
„La culturile de primăvară depinde dacă se respectă tehnologia agricolă, dar depinde și de riscurile pe care și le asumă sau nu fermierul, adică dacă se respectă perioada de semănat. Că ne mai grăbim câteodată cu însămânțatul dacă se încălzește puțin, și asta nu e bine când apar ninsori sau temperaturi sub -5 grade Celsius pentru că se oprește dezvoltarea seminței” , a adăugat fermierul.
FOTO – Ziarul de Iași