VIDEO. Gabriela Firea: În ultimele luni, au fost abandonați în spitalele din România aproape 300 de bebeluși. Este o cifră foarte mare. Încă este un fenomen îngrijorător asupra căruia dorim cu toții să acționăm

Publicat: 25/01/2023, 16:30
Actualizat: 25/01/2023, 16:31
Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, anunță că, în ultimele luni au fost abandonați în spitalele din România aproape 300 de bebeluși. „Acești copii sunt ai unor mame care sunt dezorientate, sunt speriate. Este o cifră foarte mare. Încă este un fenomen îngrijorător asupra căruia dorim cu toții să acționăm”.

„Un număr impresionant de copii au fost abandonați în maternități, imediat după naștere, sau în spitale unde au fost aduși pentru tratarea unor afecțiuni. În ultimele luni, au fost abandonați în spitalele din România aproape 300 de bebeluși. Acești copii sunt ai unor mame care sunt dezorientate, sunt speriate. Nu știu cum să procedeze, se gândesc la lipsurile materiale în care ar urma să crească acești copii și atunci sfârșesc prin a-i lăsa în maternități”, a transmis, miercuri, pe Facebook, Gabriela Firea.

„Avem 56 de centre maternale în întreaga țară care pot primi aceste mame”

„Este o cifră foarte mare. Încă este un fenomen îngrijorător asupra căruia dorim cu toții să acționăm. Aceste mame trebuie să știe că Ministerul Familiei, ANPDCA și direcțiile de asistență socială din județe avem împreună 56 de centre maternale în întreaga țară care pot primi aceste mame, cele mai multe adolescente, vulnerabile, fără posibilități materiale, împreună cu bebelușii lor, nu doar pentru a avea un acoperiș asupra capului, ci și o alimentație potrivită vârstei copilului, precum și mamei, consiliere și sprijin din punct de vedere psihologic, juridic, posibilitatea găsirii unui loc de muncă, chiar posibilitatea învățării de a fi mama.

Până pe data de 9 februarie încă este deschis apelul de proiecte pentru construirea a 150 de centre de zi, inclusiv pentru primirea copiilor din familii nevoiașe, din familii sărace, a mamelor care sunt pe cale să-și abandoneze copiii”, a adăugat ministrul Familiei.

„Vom înființa în premieră Observatorul Național al Copiilor”

„Se pot depune în continuare proiecte pe programul PNRR, care este gestionat de Ministerul Familiei și ANPDCA. Cred că prin aceste centre de zi care se vor construi în întreaga țară vor fi mai puține cazuri sociale, mai puține cazuri de copii care pur și simplu vor fi trimiși de familiile lor să fie în grija statului.

Acum două săptămâni a fost adoptată de Guvern Legea prevenirii separării copilului de familia sa, prin care suntem în stare să înființăm în premieră Observatorul Național al Copiilor, în care vom primi din partea tuturor comunităților cazurile sociale cu acești copii care sunt pe cale să fie trimiși spre a fi crescuți de stat sau în risc de a fi separați de familie”, anunță sursa citată.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase