Formularul PLF declanșează un adevărat haos: Zeci de amenzi pentru piloți, marinari, șoferii de tiruri care au curse zilnice. Autoritățile nu au soluții concrete

Formularul PLF declanșează un adevărat haos: Zeci de amenzi pentru piloți, marinari, șoferii de tiruri care au curse zilnice. Autoritățile nu au soluții concrete
Sursa: Shutterstock
Publicat: 29/01/2022, 18:43

Direcțiile de sănătate publică din România au emis amenzi pe bandă rulantă pentru piloți, marinari, șoferii de tiruri pentru lipsa formularului de localizare PLF. Sunt zeci de amenzi contestate în instanță de la intrarea în vigoare a PLF în urmă cu puțin peste o lună.

Mai mulți călători care au intrat recent în țară și care susțin că au completat documentul s-au trezit că trebuie să plătească amenda de 2.000 de lei pentru lipsa documentului.

Autoritățile au rămas în faza discuțiilor, iar oamenii trebuie să conteste amenzile în instanță.

Formularul digital de intrare în România (PLF) trebuie completat în format electronic de orice persoană care intră în România, fără excepții, cu cel mult 24 de ore înainte de a intra în țară. Completarea documentului este verificată, într-o bază de date creată de STS, de direcțiile de sănătate publică, iar persoanele care au intrat în țară fără să completeze documentul primesc amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Scopul formularului este de a ajuta realizarea anchetelor epidemiologice.

Zeci de piloți și însoțitori de zbor, amendați cu câte 3000 de lei

Însă noua regulă pune în situații imposibile personalul navigant de pe avioanele Tarom și șoferii de camion care fac curse externe. Parlamentarii din Opoziție cer acum anularea formularului care a dus la amendarea a mii de români.

Zeci de piloți și însoțitori de zbor au aflat că trebuie să plătească amenzi de 3.000 de lei pe motiv că nu au completat formularul de intrare în țară deși, în cazul curselor scurte, ei nici nu coboară din avion, relatează Europa Liberă.

Pe aeroport, un ofițer introduce datele în sistem, iar în mod automat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) primește și informația dacă membrul echipajului a completat și trimis formularul respectiv.

„Multor colegi le-au venit amenzi prin poștă pentru că nu au completat PLF-urile de intrare în țară. Și nu știe nimeni, cum să procedăm, ce sa completăm, ce scriem în ele. Avem și câte două curse pe zi, Budapesta și Chișinău, de exemplu. Ce scriem acolo? E un haos. De la Poliția de Frontieră ni s-a spus că nu se ia în considerare PLF-ul completat cu România ca țara din care se pleacă. Apare căsuța roșie în sistem, roșu fiind sinonim cu amenda obligatorie. Culmea e ca noi nu coborâm din avion, nu trecem de punctul de verificare a pașapoartelor, deci practic, nu părăsim țara”, a declarat pentru Europa Liberă o stewardesă de la Tarom.

Zeci de amenzi au fost trimise deja pe adresele însoțitorilor și piloților companiei naționale. Ordonanța de urgență care reglementează acestă situație nu a fost modificată, deși au trecut 40 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Patron: Firmele de transport nu au primit nicio înștiințare

Situația este similară în cazul șoferilor de autocamioane care au intrat în țară după data de 15 decembrie 2021. Amenzile pentru necompletarea formularului în cazul lor au fost de 2.000 de lei.

„Un șofer de la firmă a plătit 4 amenzi într-o lună pentru necompletarea PLF-ului. Nu am fost anunțați de introducerea acestui nou formular. Firmele de transport nu au primit nicio înștiințare. Vameșii ne-au spus că șoferii de autocamioane nu trebuie să completeze datele. Toți au primit amenzi. Știu personal 50 de șoferi amendați”, a declarat patronul unei firme de transport din Slatina, Olt, pentru Europa Liberă.

Situația a fost semnalată și de Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru marinarii care au primit amenzi.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că îi sfătuieşte pe cetăţenii care au fost amendaţi, deşi au completat PLF-ul la intrarea în ţară, să conteste sancţiunea, precizând că probabil a fost vorba de o eroare amendarea acestora.

Bucureștean amendat: Avocații mei sunt mult mai scumpi decât acești 3 mii lei

Pe de altă parte, tot mai mulți călători se plâng de faptul că, deși au completat formularul, s-au trezit cu amenzi de 2.000 de lei primite la domiciliu.

Doi soți din Vaslui complet vaccinați, inclusiv cu doza a treia, cu 9 teste negative efectuate în Iași și Londra și cu formularele LPF la ei au fost amendați cu câte 3.000 de lei de DSP Vaslui, pe motiv că respectivele PLF nu erau în baza lor de date.

Cei doi soți ERAU complet vaccinați, inclusiv cu doza a treia și aveau 9 teste negative efectuate în Iași și Londra, pe care au plătit 1.800 de lei în total, în condițiile în care biletele de avion până în Anglia au costat 1.900 de lei.

În București, aceeași situație:

„Wellcome in Batjocoristan! Tocmai ce am primit si eu 3000 lei amenda de la DSP Bucuresti . Ei sustin ca nu am avut completat formular de localizare pe 29 Decembrie. Dar am avut si e salvat pe mail Si telefon. Avocatii mei sunt mult mai scumpi decat acesti 3 mii lei Si Abia astept sa execut DSP Si pe functionarii neglijenti de acolo, pe persoana fizica ! Vreau sa il adaug Si pe Prim Ministru Doctor Ciuca , pentru ca e autorul acestei batai de joc de ordonante de urgenta . Care limiteaza Si restrictioneaza dreptul la libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana! La Cremenal birjar ! Te amendeaza ca sa ii dai in judecata, sa aglomereze instantele Si sa plateasca ei onorarii la avocati mai mari ca amenzile! Later edit : tocmai am aflat ca statul roman nu mai are proba pentru ca STS a distrus dupa 15 zile de la intrarea in tara datele, din motiv de GDPR!”, a scris Cristi Corobana pe pagina sa de Facebook.

Ordonanța de urgență prin care a fost introdus PLF prevede: „Datele cu caracter personal prevăzute în anexă (formularul digital, n.red.) sunt stocate pe o perioadă de 15 zile de la data completării formularului. Accesul la aceste date se face de către entitățile prevăzute la art. 3 alin. (2). Pe perioada stocării, ștergerea datelor cu caracter personal nu poate fi realizată. La expirarea perioadei prevăzute de 15 zile, datele cu caracter personal aferente fiecărui formular sunt distruse prin utilizarea unor proceduri ireversibile”.

Deocamdată, autoritățile nu consideră aceste situații ca fiind o problemă. Ordonanța de urgență nu a suferit nicio modificare până acum.

În 21 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că „există discuţii” în Guvern referitoare la exceptarea de la completarea formularului digital PLF a celor care lucrează în transporturi.

Mai recent, în 27 ianuarie, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu minimaliza problema spunând că erorile pot fi corectate cu siguranță printr-o simplă solicitare la DSP.

USR a depus un proiect de lege prin care cere anularea acestor amenzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?