Fost gardian al unui lagăr nazist, în vârstă de 101 ani, condamnat la închisoare pentru crimele din timpul Holocaustului

Fost gardian al unui lagăr nazist, în vârstă de 101 ani, condamnat la închisoare pentru crimele din timpul Holocaustului
Foto: Pixabay.com (caracter ilustrativ)
Publicat: 29/06/2022, 08:11

Josef Schuetz, în vârstă de 101 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la crimele naziste, comise în timp ce lucra ca gardian într-un lagăr de concentrare.

Un tribunal german l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe fostul gardian al unui lagăr de concentrare, în vârstă de 101 ani. Acesta a devenit cel mai bătrân criminal nazist judecat pentru complicitate la crimele din timpul Holocaustului.

Josef Schuetz a fost găsit vinovat de complicitate la crimă, în timp ce lucra ca gardian în lagărul Sachsenhausen din Oranienburg, la nord de Berlin, între 1942 și 1945.

Sursa foto: Pixabay (ilustrativ)

„Nu știu de ce sunt aici”

Deținutul, care locuiește în Brandenburg, a pledat „nevinovat”, spunând că nu a făcut „nimic” și că nu știa de crimele oribile comise în lagăr. „Nu știu de ce sunt aici”, a spus, luni, bătrânul.

Dar procurorii au stabilit că acesta a participat „de bunăvoie” la comiterea a 3.518 crime în lagărul de concentrare, Scuetz fiind condamnat la cinci ani de închisoare.

În timpul procesului, deschis anul trecut în octombrie, Schuetz a declarat că a lucrat ca fermier în apropiere de Pasewalk, în nord-estul Germaniei, în perioada respectivă.

Totuși, procurorii au dovezi că germanul a lucrat în lagărul de concentrare de la marginea Berlinului, în perioada 1942-1945, în calitate de membru înscris în aripa paramilitară a partidului nazist. La acea vreme, bărbatul avea 21 de ani.

În ciuda condamnării, ținând cont de vârsta înaintată a deținutului, este puțin probabil ca acesta să ajungă, efectiv, după gratii.

Sursa foto: Pixabay (ilustrativ)

Criminalul nazist are o stare de sănătate degradată

Procurorii și-au construit cazul în jurul documentelor unui gardian SS, cu numele, data și locul nașterii lui Josef Schuetz, precum și alte documente.

Bărbatul a putut participa la proces doar două ore și jumătate pe zi, din cauza stării de sănătate degradate. Procesul a fost întrerupt de mai multe ori tot din acest motiv.

Stefan Waterkamp, avocatul lui Josef Schuetz, a declarat, înaintea verdictului, că, dacă rezultatul nu va fi favorabil, va face recurs.

Lagărul Sachsenhausen a fost primul înființat, în 1936, la nord de Berlin, după ce Adolf Hitler a oferit SS-ului control total asupra tuturor lagărelor de concentrare.

Ar fi trebuit să devină o tabără de „antrenament” pentru rețeaua labirint construită de naziști în Germania, Austria și alte teritorii ocupate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: Pixabay (ilustrativ)

Zeci de mii de oameni au pierit la Sachsenhausen

Peste 200.000 de oameni au fost prizonieri în lagăr între 1936 și 1945. Zeci de mii au murit de foame, de boală, din cauza muncii silnice, în urma unor experimente medicale și a exterminării sistematice pusă la cale de trupele SS, prin împușcare, spânzurare și gazare.

Estimările privind numărul morților în lagărul Sachsenhausen oscilează între 50.000 și 100.000. Ca și în alte lagăre, evreii erau supuși unui tratament barbar și cei care au supraviețuit până în 1942 au fost trimiși în lagărul morții de la Auschwitz.

Sachsenhausen a fost eliberat în aprilie 1945 de sovietici, care au transformat lagărul în unul și mai brutal, administrat de ei înșiși.

Verdictul de marți are la bază un precedent legal din Germania, care stabilește că oricine a ajutat la funcționarea unui lagăr nazist poate fi judecat pentru complicitate la crimele de război. Astfel, ultimii naziști rămași în viață pot fi trași la răspundere pentru atrocitățile comise.

În 2011, fostul gardian John Demjanjuk a fost condamnat pentru complicitate la „mașina de ucis” a lui Hitler, stabilind precedentul legal pentru ceea ce a urmat: numeroși indivizi responsabili de crime în timpul Holocaustului au fost condamnați, în ciuda vârstei lor înaintate, scrie aljazeera.com.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Se împlinesc 481 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se...
×