FOTO/VIDEO EXCLUSIV – Cum arată Budapesta după ce Guvernul a prelungit restricțiile COVID-19: Magazine, grădinițe și școli primare închise până pe 7 aprilie

Publicat: 29/03/2021, 16:32
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Ungaria are cea mai mare rată a mortalității pe cap de locuitor de două săptămâni din lume, iar spitalele sunt supuse unei tensiuni fără precedent.

Condițiile pentru începerea primei etape a redeschiderii treptate în Ungaria au fost stipulate într-un decret publicat sâmbătă.

Ungaria a decis prima etapă a redeschiderii treptate

Guvernul maghiar a publicat sâmbătă după-amiază două decrete privind extinderea restricțiilor de pandemie în toată țara și deschiderea condiționată a magazinelor, serviciilor și școlilor în viitor, relatează telex.hu.

Restricțiile actuale rămân în vigoare cel mai devreme până la 8 aprilie. Regulile de bază în vigoare acum nu se vor schimba: toată lumea trebuie să poarte o mască de față, să fie acasă până la ora 20:00 în conformitate cu cerințele privind starea de timp, iar unele magazine rămân închise.

Budapesta, 29 martie 2021. Foto: Mihai Pop

Al doilea decret stabilește un plan de redeschidere, care, potrivit telex.hu, pare un pic nerealist pe fondul unei pandemii care a generat furie în rândul populației. Relaxarea măsurilor este condiționată de 2,5 milioane de persoane care să fi primit cel puțin primul lor vaccin.

Vaccinările în țara de 10 milioane de persoane au ajuns la aproape 1,5 milioane de oameni.

În Ungaria, 275 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de decese zilnice provocate de COVID-19 într-o săptămână plină de noi recorduri sumbre. În aceeași săptămână, națiunea a depășit Cehia pentru a revendica cele mai mari decese zilnice pe cap de locuitor din lume.

Budapesta, 29 martie 2021. Foto: Mihai Pop

O creștere rapidă a indicatorilor de pandemie de la începutul lunii februarie a determinat guvernul Ungariei să anunțe noile restricții, inclusiv închiderea majorității magazinelor timp de două săptămâni, a grădinițelor și a școlilor primare până pe 7 aprilie. iar angajații să lucreze de acasă. Magazine alimentare, farmacii, benzinării și tutunuri pot rămâne deschise.

Budapesta, 29 martie 2021. Foto: Mihai Pop

Studenții din Ungaria au învățat la distanță din noiembrie, iar barurile, restaurantele și sălile sale de sport au fost închise și de atunci.

Budapesta, 29 martie 2021. Foto: Mihai Pop

Grădinițele și școlile primare au fost închise de o lună până la sfârșitul vacanței de Paște, pe 7 aprilie.

Budapesta, 29 martie 2021. Foto: Mihai Pop

Peste 10.000 de pacienți cu COVID-19 sunt în prezent tratați în spitale, dar Orban a spus că sistemul de asistență medicală din Ungaria reușește să facă față valului de infecții.

Premierul a apărat, de asemenea, utilizarea de către Ungaria a vaccinurilor Sputnik V din Rusia și a Sinopharm din China.

Ungaria a fost prima țară membră a Uniunii Europene care a autorizat și a desfășurat cele două tipuri de vaccin.

Săptămâna trecută, un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) i-a avertizat pe membrii Uniunii Europene să renunțe la acordarea autorizației naționale pentru Sputnik V până când agenția își termină analiza de siguranță.

Se credea că Ungaria se apropia de vârful celui de-al treilea val, dar acum, cu aproape 12.000 de pacienți spitalizați, se pare că valul este mult mai mare decât se aștepta.

Spitalele din Europa Centrală și de Est sunt supuse unor presiuni majore. Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Polonia și Slovacia au în prezent cel mai mare număr de pacienți spitalizați pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, potrivit Universității Johns Hopkins.

Europa Centrală se luptă să oprească un al treilea val de COVID-19, cazurile în creștere și decesele obligând guvernele să înăsprească restricțiile.

Țările vecine adoptă o abordare diferită

România a impus noi restricții vineri pentru a aborda cel mai ridicat nivel de infecții zilnice din ultimele trei luni, ordonând o restricționare a orele de închidere a magazinelor  în locuri cu rate de infecție ridicate.

Polonia, care a înregistrat un număr record de noi infecții pentru a treia zi consecutivă, a promis aplicarea strictă și amenzi grele pentru cei care încalcă noi restricții care intră în vigoare cel puțin două săptămâni începând de sâmbătă. Au fost ordonate limitele de capacitate în biserici, o cerință dificilă pentru polonezi care în mod tradițional se înghesuie în lăcașuri de cult de Paști. De asemenea, trebuie să se închidă grădinițele, precum și magazinele de mobilă și saloanele de înfrumusețare.

Oficialii din domeniul sănătății din toată regiunea dau vina pe creșterea variantei coronavirusului britanic, care este mai contagioasă și mai mortală. Directorul medical al Ungariei, Cecilia Muller, a declarat că aproape toate noile cazuri din țară pot fi atribuite noii tulpini Covid identificată în Regatului Unit.