Prima pagină » Actualitate » Șefi de stat din peste 50 de țări participă la ÎNMORMÂNTAREA Papei Francisc. Sicriul Suveranului Pontif a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore

Șefi de stat din peste 50 de țări participă la ÎNMORMÂNTAREA Papei Francisc. Sicriul Suveranului Pontif a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore

Actualizări
14:25

Sicriul Papei a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma

Sicriul Papei Francisc a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, locul de veci al defunctului Suveran Pontif.

13:53

Slujba s-a încheiat. Sicriul transportat în papamobil pe străzile Vaticanului

Cortegiul funerar al Papei Francisc a părăsit sâmbătă Vaticanul, traversând Roma la bordul unui papamobil, în mijlocul a mii de oameni, îndreptându-se spre Bazilica Santa Maria Maggiore, unde va fi înmormântat.

Transferul sicriului a început la finalul ceremoniei funerare din Piața Sfântul Petru, la care au asistat aproximativ 250.000 de credincioși, conform datelor furnizate de Sfântul Scaun, precum și delegații din peste 140 de țări și organizații internaționale.

Sicriul a fost așezat pe un papamobil alb, decapotabil, care a fost adaptat cu o platformă.

Procesiunea străbate șase kilometri prin centrul Romei, trecând prin zone emblematice precum Forumurile Imperiale, Colosseumul și Piazza Venezia.

La trecerea sa prin oraș, mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a-și lua un ultim rămas bun de la el.

Procesiunea se va încheia la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde Papa Francisc a ales să se afle mormântul său, în loc de cripta Vaticanului.

13:50

Funeraliile Papei Francisc în Piața Sfântul Petru s-au încheiat

Funeraliile Papei Francisc din Piața Sfântul Petru s-au încheiat la puțin timp după ora locală 12:00 (10:00 GMT).

Credincioșii au aplaudat îndelung și cu emoție în momentul în care sicriul defunctului Pontif a fost scos sâmbătă din Piața Sfântul Petru și dus în bazilica Sfântul Petru.

13:43

Peste 250.000 de persoane la funeraliile Papei Francisc

Vaticanul a anunțat că peste 250.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Francisc, potrivit datelor furnizate de autoritățile competente la finalul slujbei de sâmbătă, relatează ANSA.

În paralel, poliția din Roma a comunicat că mii de credincioși s-au strâns de-a lungul traseului de șase kilometri al procesiunii funerare a defunctului Pontif, de la Catedrala Sfântul Petru la Bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma, unde va fi înmormântat.

13:39

Prima imagine cu întâlnirea dintre Zelenski și Trump în interiorul Bazilicii Sfântul Petru

Oficialii ucraineni au publicat primele imagini de la întâlnirea dintre președintele Volodimir Zelenski și fostul președinte SUA Donald Trump, desfășurată în interiorul Bazilicii Sfântul Petru.

Întâlnirea a fost una informală, cei doi lideri discutând așezați pe scaune, într-un cadru improvizat.

Fotografia a fost publicată de Andriy Yermak, șeful cancelariei lui Zelenski.

Sursa foto: Andriy Yermak/Telegram

12:57

Omilie: A fost "un papă apropiat de oameni, cu o inimă deschisă pentru toți"

Papa Francisc a fost „un papă apropiat de oameni, cu o inimă deschisă pentru toți”, a evidențiat cardinalul Giovanni Battista Re în omilia sa rostită la funeraliile suveranului pontif.

Papa Francisc „și-a imprimat imediat personalitatea sa puternică asupra guvernării Bisericii Catolice, stabilind un contact direct cu persoanele individuale și cu populațiile, dornic să fie aproape de toți, cu o atenție deosebită pentru persoanele în dificultate, lucrând neobosit, în special pentru cei mai nevoiași, pentru cei excluși”, a spus Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor.

Există nenumărate „gesturi” și „îndemnuri” din partea Papei Francisc „în favoarea refugiaților și a persoanelor strămutate”, a remarcat cardinalul Giovanni Battista Re în omilia sa.

„Insistența sa de a lucra pentru cei săraci a fost, de asemenea, constantă”, a continuat Giovanni Battista Re, precizând că a fost „semnificativ faptul că prima călătorie a Papei Francisc a fost efectuată pe insula Lampedusa, o insulă care simbolizează tragedia emigrării, cu mii de oameni înecați pe mare”.

Papa Francisc nu a încetat niciodată „să pledeze pentru pace”, făcând apel la „rațiune și negocieri oneste”, a mai spus decanul Colegiului Cardinalilor.

„Confruntat cu furia numeroaselor războaie (…) cu ororile lor inumane (…), Papa Francisc nu a încetat niciodată să își folosească vocea pentru a implora pacea și a face apel la rațiune, la negocieri oneste pentru a găsi posibile soluții”, a adăugat monseniorul Re, reamintind invitația recurentă a suveranului pontif de „a construi poduri și nu ziduri”.

De asemena, decanul Colegiului Cardinalilor a reamintit faptul că Papa Francisc promova ideea unei Biserici Catolice care să fie „o casă pentru toți”.

„Papa Francisc a mers pe urmele Domnului său, Păstorul cel bun, care și-a iubit oile până la punctul de a-și da viața pentru ele. Și a făcut-o cu putere și seninătate, aproape de turma sa, Biserica lui Dumnezeu”, a afirmat el.

Papa Francisc și-a făcut ultima apariție în public în Piața Sfântul Petru în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de a muri luni, la vârsta de 88 de ani.

„În uniune spirituală cu întreaga creștinătate, suntem aici în număr mare pentru a ne ruga pentru Papa Francisc, astfel încât Dumnezeu să îl poată primi în imensitatea iubirii sale”, a subliniat cardinalul Re.

Papa Francisc obișnuia să își încheie discursurile și întâlnirile personale afirmând: „Nu uitați să vă rugați pentru mine”.

„Acum, dragă Papă Francisc, îți cerem să te rogi pentru noi și îți cerem ca din cer să binecuvântezi Biserica, să binecuvântezi Roma, să binecuvântezi întreaga lume, așa cum ai făcut duminica trecută de la balconul acestei bazilici, într-o ultimă îmbrățișare cu tot poporul lui Dumnezeu, dar și cu omenirea care caută adevărul cu o inimă sinceră și ține sus torța speranței”, a mai declarat cardinalul Giovanni Battista Re în omilia sa.

12:44

Omilia funerară subliniază importanța migranților în pontificatul lui Francisc

Giovanni Battista Re a subliniat în omilia rostită la funeraliile Papei Francisc, rolul central pe care l-au avut migranții în pontificatul acestuia.

El a făcut referire atât la slujba celebrată de Papă la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, cât și la prima sa călătorie oficială, pe insula Lampedusa.

Papa Francisc a ținut să „construiască poduri, nu ziduri”, o frază pe care a repetat-o de-a lungul pontificatului său, după cum a amintit în omilia sa funerară în prezența președintelui american Donald Trump și a multor alți lideri mondiali.

12:41

Multe strângeri de mâini – inclusiv între Trump și Macron

În zona rezervată demnitarilor din Piața Sfântul Petru, președintele Trump poate fi văzut strângând mâna celor aflați în jurul său – inclusiv președintelui francez Emmanuel Macron.

12:10

A început Liturghia Euharistică

Cardinalii s-au pregătit pentru partea centrală și cea mai solemnă a slujbei din această dimineață: Euharistia, potrivit CNN.

Cardinalul Giovanni Battista Re a început Rugăciunea Euharistică. Aceasta este o celebrare a Cinei celei de Taină, în care Isus a frânt pâinea și a împărțit un pahar de vin cu discipolii săi, transmite Sky News.

Slujba a început cu un imn al ofertoriului, care însoțește procesiunea ce aduce pâinea și vinul la altar.

12:00

Trump și Von der Leyen și-au strâns mâna la funeraliile Papei

Il Messaggero a relatat, de asemenea, că Trump s-a întâlnit cu Zelenski înaintea funeraliilor și a dat mâna cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe care nu o mai întâlnise de la învestirea sa.

11:40

Zelenski s-a întâlnit pentru scurt timp cu Trump

Președintele american Donald Trump a avut o „discuție foarte productivă” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de funeraliile Papei Francisc, desfășurate sâmbătă în Vatican, a declarat un oficial de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

Steven Cheung, directorul de comunicare al Casei Albe, a precizat că Trump și Zelenski „s-au întâlnit în privat astăzi și au avut o discuție foarte productivă”. „Mai multe detalii despre întâlnire vor urma”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Totuși, publicația La Repubblica a relatat că purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serguii Nikîforov, le-a spus unor jurnaliști, fără a oferi alte detalii: „Întâlnirea a avut loc și s-a încheiat deja”, sugerând posibil că nu vor urma alte întrevederi. Președintele ucrainean a fost întâmpinat cu aplauze de mulțimea din Piața San Pietro.

11:32

Cardinalul s-a adresat pentru prima dată oamenilor adunați în Piața Sf. Petru

Cardinalul Giovanni Battista Re se adresează sâmbătă maselor adunate pentru a celebra viața Papei Francisc.

El a început prin efectuarea actului penitențial – o modalitate prin care credincioșii își mărturisesc păcatul, potrivit Sky News.

„Mărturisesc lui Dumnezeu atotputernic și vouă, frații și surorile mele, că am păcătuit mult, în gândurile și în cuvintele mele, în ceea ce am făcut și în ceea ce am omis să fac, din vina mea, din vina mea, din vina mea cea mai gravă; de aceea, îi cer binecuvântatei Maria veșnic fecioară, tuturor îngerilor și sfinților și vouă, frații și surorile mele, să vă rugați pentru mine Domnului Dumnezeului nostru”, spune el.

„Fie ca Atotputernicul Dumnezeu să aibă milă de noi, să ne ierte păcatele și să ne aducă la viața veșnică”.

Sursa foto: Profimedia

11:29

Sicriul Papei Francisc este purtat în Piața Sfântul Petru

Sicriul Papei Francisc este scos acum din Bazilica Sfântul Petru în Piața Sfântul Petru.

De prezicat că, procedurile de astăzi vor arăta puțin diferit față de funeraliile papale anterioare.

De exemplu, Papa Francisc va fi înmormântat într-un sicriu simplu din lemn și, în loc să fie îngropat în trei sicrie, a cerut să fie înmormântat doar într-unul.

Sursa foto: Profimedia

11:20

Alberta Forgiarini, corespondent special la Vatican: Ar fi avut loc o întâlnire între Trump și Zelenski

„Piața San Pietro s-a umplut cu cei 50 de mii de credincioși, mai sunt 100 de mii în laterale. Se așteaptă 500 de mii de credincioși să fie pe traseu. În partea stângă sunt cardinalii, în partea dreaptă sunt reprezentanții statelor și guvernelor.
Primul e președintele Argentinei, apoi președintele Italiei și Georgia Meloni. Apoi, în ordinea alfabetului francez. Este prezent președintele SUA și președintele Ucrainei, Zelenski. Pe surse se spune că ar fi avut loc o întâlnire între Trump și Zelenski.

Președintele Macron a transmis că nu va avea nicio întâlnire”, transmite Alberta Forgiarini.

Sursa foto: Profimedia

Pariuri pentru viitorul Papă

„În Italia este interzis să faci pariuri. Se fac pariuri în Anglia. Ar fi trei variante pentrul viitorul Papă”, afirma corecpondentul special la Vatican.

11:10

Funeraliile Papei Francisc au început în Piața Sfântul Petru

Funeraliile Papei Francisc au început sâmbătă, puțin după ora locală 10:00 (8:00 GMT), cu procesiunea scoaterii sicriului urmat de cardinalii concelebranți din Bazilică în Piața Sfântul Petru de la Vatican, unde a fost întâmpinat de o ovație în picioare din partea zecilor de mii de persoane prezente.

11:10

Aproape 150.000 de oameni s-au strâns în Piața Sfântul Petru și în împrejurimi

Cu o oră înainte de începerea funeraliilor Papei Francisc, zeci de mii de persoane s-au adunat deja în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în timp ce alte aproximativ 100.000 de persoane se adună pe Via della Conciliazione, principalul bulevard care duce la aceasta, transmite EFE.

Piața, cu o capacitate de 40.000 de persoane, este „aproape plină”, în timp ce alte 100.000 de persoane așteaptă pe Via della Conciliazione, potrivit unor surse din sediul poliției romane.

Funeraliile lui Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, vor începe la ora locală 10:00 (8:00 GMT), după care sicriul său va fi dus la bazilica romană Santa Maria Maggiore, pe care a ales-o ca loc de înmormântare. Aici Papa va fi înmormântat într-un mormânt simplu, cu marmură din regiunea italiană Liguria, de unde provin bunicii săi materni.

Suveranul pontif, care a murit lunea trecută la vârsta de 88 de ani, era foarte devotat imaginii mariane „Salus Populi Romani” („Salvarea poporului roman”), se ruga adesea în fața acestei icoane a Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore și și-a exprimat dorința expresă de a fi înmormântat în această biserică.

Înhumarea în nișa din culoarul lateral al bazilicii, între Capela Paulină și Capela Sforza, este precedată de intonarea a 4 psalmi și a rugăciunii Tatăl nostru. După ultima rugăciune, sicriul Papei Francisc este ștampilat cu mai multe sigilii. Apoi, sicriul este așezat în mormânt și stropit cu apă sfințită în timp ce se intonează imnul dedicat Fecioarei Maria, Regina Caeli (Regina cerului). Ultima formalitate este întocmirea actului autentic care atestă înmormântarea și citirea acestuia celor prezenți. Acesta este apoi semnat de cardinalul șambelan (camerlendo), Kevin Farrell, de regentul Casei Papale, monseniorul Leonardo Sapienza, de maestrul celebrărilor liturgice papale, monseniorul Diego Ravelli și, în cele din urmă, de notar.

La cererea Papei Francisc, Vaticanul a actualizat cartea liturgică ce reglementează ritul funerar pentru Papi, „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis” (despre funeraliile Pontifilor romani), simplificând unele dintre ritualuri. Această a doua ediție este o revizuire a versiunii publicate în 2000 și utilizate pentru funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea în 2005 și ale Papei Benedict al XVI-lea în 2023.

Printre schimbările din noua ediție, potrivit Vatican News, se numără eliminarea utilizării a trei sicrie, din chiparos, plumb și stejar, și posibilitatea ca un Papă decedat să fie înmormântat în afara Bazilicii Vaticanului. O altă schimbare este că expunerea publică înainte de înmormântare va avea loc într-un sicriu simplu, din lemn, și nu pe un suport ridicat, așa cum se făcea anterior. Constatarea decesului Papei s-a făcut, de asemenea, în capela papală, nu în camera sa.

Papa Francisc „a afirmat în mai multe rânduri necesitatea simplificării și adaptării anumitor rituri, astfel încât celebrarea funeraliilor Episcopului Romei să exprime mai bine credința Bisericii în Cristos cel înviat”, a declarat pentru Vatican News maestrul ceremoniilor papale, Arhiepiscopul Diego Ravelli. „Ritualul reînnoit”, a spus Ravelli, „trebuia, de asemenea, să sublinieze și mai mult că funeraliile Pontifului Roman sunt cele ale unui păstor și discipol al lui Hristos și nu ale unei persoane puternice din această lume”.

Primul papă non-european din ultimele aproape 13 secole, Francisc a luptat pentru a remodela Biserica Romano-Catolică în timpul papalității sale de 12 ani, luând partea celor săraci și marginalizați, provocând în același timp națiunile bogate să ajute migranții și să inverseze schimbările climatice, scrie Reuters.

„Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală”, se arată într-un rezumat oficial al papalității sale, scris în latină și așezat lângă corpul său.

Tradiționaliștii au respins eforturile sale de a face Biserica mai transparentă, în timp ce îndemnurile sale de a pune capăt conflictelor, diviziunilor și capitalismului galopant au rămas adesea fără ecou.

10:45

Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan au ajuns la funeraliile Papei Francisc

Premierul Marcel Ciolacu și președintele interimar Ilie Bolojan au sosit în Piața Sfântul Petru din Vatican, unde participă la funeraliile Papei Francisc.

10:41

Trump a sosit în Piața Sfântul Petru

Președintele SUA, Donald Trump, și soția sa, Melania, au sosit în urmă cu puțin timp în Piața Sfântul Petru.

Președintele SUA i-a adus un ultim omagiu Papei Francisc la sicriul închis al acestuia în Bazilica Sfântul Petru, scrie BBC.

10:35

Demnitarii își ocupă locurile

Secretarul General al ONU, António Guterres, își caută locul în mulțime.

Sursa foto: Profimedia

Prințul Moștenitor Haakon și Prințesa Moștenitoare Mette-Marit ai Norvegiei tocmai au sosit.

Sursa foto: Profimedia

10:28

Joe Biden a ajuns la funeraliile Papei Francisc

Fostul președinte american Joe Biden a ajuns, sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc.

Joe și Jill Biden tocmai au sosit pentru a lua parte la funeraliile Papei Francisc, în Piața Sfântul Petru.

Joe Biden nu face parte din delegația americană, dar a fost apropiat de Papa Francisc, Biden fiind catolic.

Sursa foto: Profimedia

10:19

Șefi de stat și capete încoronate, la ceremonia din Vatican

Vaticanul a anunțat joi prezența a 50 de șefi de stat și a zece suverani în exercițiu, iar în acest stadiu, 130 de delegații (n.r. străine) sunt confirmate pentru funeraliile Papei Francisc.

Între timp a crescut numărul oficialilor care vor participa, conform unor liste publicate de agențiile internaționale de presă și care îi cuprind pe majoritatea celor care au confirmat.

ONU: Secretarul general Antonio Guterres.

Europa

Uniunea Europeană: președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Antonio Costa.

Italia: președintele Sergio Mattarella și prim-ministrul Giorgia Meloni.

Franța: președintele Emmanuel Macron, alături de ministrul Afacerilor Externe Jean-Noel Barrot și de ministrul de Interne Bruno Retailleau.

Regatul Unit: prințul William (reprezentându-l pe regele Charles al III-lea) și prim-ministrul britanic Keir Starmer.

Germania: președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelarul Olaf Scholz (viitorul cancelar Friedrich Merz a declarat că nu va participa).

Rusia: Olga Lioubimova, ministrul Culturii, „prin decizia președintelui Vladimir Putin”.

Ucraina: președintele Volodimir Zelenski.

Spania: regele Felipe al VI-lea și regina Letizia.

Belgia: regele Philippe și regina Mathilde și prim-ministrul Bart De Wever.

Monaco: prințul Albert al II-lea și soția sa, Charlene.

Danemarca: regina Mary.

Suedia: regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și regina Silvia și prim-ministrul Ulf Kristersson.

Norvegia: prințul moștenitor Haakon, prințesa Mette-Marit și ministrul Afacerilor Externe Espen Barth Eide.

Finlanda: președintele Alexander Stubb.

Austria: cancelarul Christian Stocker.

Portugalia: președintele Marcelo Rebelo de Sousa, prim-ministrul Luis Montenegro, președintele Adunării Naționale José Pedro Aguiar-Branco și ministrul Afacerilor Externe Paulo Rangel.

Țările de Jos: prim-ministrul Dick Schoof și ministrul Afacerilor Externe Caspar Veldkamp.

Irlanda: președintele Michael Higgins, prim-ministrul Michael Martin și viceprim-ministrul Simon Harris.

Polonia: președintele Andrzej Duda și președintele Parlamentului, Szymon Holownia.

Ungaria: președintele Tamas Sulyok și premierul Viktor Orban.

Cehia: prim-ministrul Petr Fiala.

Croația: președintele Zoran Milanovic, prim-ministrul Andrej Plenkovic.

Bulgaria: prim-ministrul Rosen Jeliazkov.

Grecia: prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Macedonia de Nord: președinta Gordana Siljanovska-Davkova.

Slovacia: președintele Peter Pellegrini.

România: președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu.

Slovenia: președintele Natasa Pirc Musar și prim-ministrul Robert Golob.

Lituania: președintele Gitanas Nauseda.

Letonia: președintele Edgars Rinkevics.

Estonia: președintele Alar Karis.

Republica Moldova: președinta Maia Sandu.

Elveția: președinta Karin Keller-Sutter.

Orientul Mijlociu

Israel: ambasadorul la Sfântul Scaun Yaron Siderman.

America

Statele Unite: președintele Donald Trump și soția sa, Melania.

Brazilia: președintele Luiz Inacio Lula da Silva și soția sa, Janja.

Argentina: președintele Javier Milei, sora sa Karina (secretar general al Președinției) și mai mulți miniștri, inclusiv ministrul Afacerilor Externe, Gerardo Werthein.

Honduras: președinta Xiomara Castro.

Asia

India: președintele Droupadi Murmu.

Filipine: președintele Ferdinand Marcos Jr.

Oceania: prim-ministrul Christopher Luxon.

Noua Zeelandă:

Africa

Capul Verde: președintele José Maria Neves.

Republica Centrafricană: președintele Faustin-Archange Touadéra.

Republica Democratică Congo – președintele Felix Tshisekedi.

10:09

Roma, blindată pentru sosirea autorităților și străzi blocate

Roma a fost blindată înaintea sosirii a 164 de delegații și a aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern care vor participa la funeraliile Papei Francisc, iar numeroase străzi din centrul orașului vor rămâne închise pentru trecerea sicriului care va fi mutat în procesiune funerară de la Bazilica Sfântul Petru la Bazilica Santa Maria Maggiore pentru înmormântare, transmite EFE.

Planul de securitate este impunător: 4.000 de agenți ai forțelor de ordine și alți 4.000 de voluntari ai Protecției Civile în jurul San Pietro și în alte părți ale orașului, precum și lunetiști au fost desfășurați de-a lungul traseului prin care vor trece delegațiile.

Au fost desfășurate echipe de geniști, unități canine și ofițeri de poliție care patrulează, de asemenea, pe râul Tibru, în timp ce brigada de pompieri va desfășura unități împotriva amenințărilor nucleare, bacteriologice, chimice și radiologice.

În plus, apărarea va desfășura sisteme anti-drone, avioane de luptă Eurofighter și un distrugător în largul coastei Fiumicino, iar agenții sunt de asemenea echipați cu ‘bazooka anti-drone’.

Numai în zona San Pietro, serviciul de sănătate va avea 55 de echipe, 11 posturi medicale avansate și 52 de ambulanțe, iar spitalul Santo Spirito din apropiere, aflat la doar câțiva metri de Vatican, este complet echipat și pregătit pentru orice eventualitate.

Pentru ultima călătorie a lui Francisc până la Bazilica Santa Maria Maggiore, toate străzile au fost închise, iar mașinile au fost retrase din zonele înconjurătoare, ceea ce va cauza, de asemenea, probleme semnificative de mobilitate.

În zona din jurul Vaticanului, toate drumurile de acces au fost închise, iar pelerinii sunt îndrumați spre piață, unde vor fi instalate patru ecrane mari pentru a urmări funeraliile pentru cei care nu pot ajunge acolo.

10:09

Mașina care va transporta sicriul lui Francisc va fi un papamobil adaptat

Carul mortuar care va transporta sicriul Papei Francisc de la Vatican la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma va fi un papamobil adaptat special pentru această ceremonie funerară, vehicul pe care Suveranul Pontif l-a utilizat anterior într-una dintre călătoriile sale, transmite EFE.

Aceasta va fi ultima călătorie a pontifului argentinian într-unul dintre vehiculele cu care obișnuia să se deplaseze în mijlocul mulțimilor.

Papamobilul ales este același pe care Papa Francisc l-a folosit în timpul unei vizite în Orient, a confirmat Biroul de presă al Vaticanului. Pentru această ocazie, mașina a fost modificată, fiind echipată cu o platformă destinată transportului sicriului.

Ceremonia religioasă va avea loc la ora locală 10:00 (8:00 GMT) în Piața Sfântul Petru de la Vatican, apoi sicriul va traversa Roma într-un cortegiu funerar până la Bazilica Santa Maria Maggiore, unde Francisc a ales să fie înmormântat.

Înmormântarea propriu-zisă va avea loc la o scară relativ modestă: cu cardinali, dar și cu apropiați ai lui Francisc. La cererea acestuia, vor fi prezente și persoane sărace și fără adăpost, informează agenția dpa.

09:58

Volodimir Zelenski a sosit la Roma

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit la Roma pentru a participa la funeraliile Papei Francisc, a declarat purtătorul său de cuvânt, transmite France Presse.

„Volodimir Zelenski, prima doamnă Olena Zelenska (…) vor lua parte la ceremonie”, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov.

Vineri seara, Zelenski a afirmat că nu mai este sigur dacă va avea timp să ajungă la Roma și, eventual, să se întâlnească cu președintele american, prezent și el la funeralii.

09:42

Programul ceremoniilor

Procesiunea funerară pe străzile orașului și ceremonia de înmormântare în Bazilica Santa Maria Maggiore vor dura câteva ore. DPA a publicat un program provizoriu, precizând că orele sunt locale și aproximative.

  • 9:00 – Sosirea cardinalilor la Bazilica Sfântul Petru;
  • 9:30 – Sosirea oaspeților de stat la Bazilica Sfântul Petru;
  • 10.00 – Începe Sfânta Liturghie oficiată de Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor;
  • 11:45 – Sfârșitul serviciului funerar;
  • 13:00 – Plecarea cortegiului funerar cu sicriul, oaspeții de stat părăsesc Vaticanul;
  • De la 13:00 la 14:30 – Călătorie prin centrul orașului la pas, pe lângă situri antice precum Colosseum și Forumul Roman;
  • 14:30 – Sosire la Bazilica Santa Maria Maggiore;
  • 15:00 – Înmormântarea, fără accesul publicului sau vizionare.
09:20

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său

Medalia vizitei papei Francisc în România a fost depusă în sicriul său la ceremonia de închidere a sicriului cu trupul neînsuflețit desfășurată vineri seara.

Ceremonia a inclus ritul impresionant al acoperirii feței lui Francisc, primul papă iezuit din istoria Bisericii. În sicriu, a fost depusă o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului său, printre care se află și medalia călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în România, informează Vatican News, citat de Agerpres.ro.

După cântarea imnului ‘Benedictus’ și îndemnul de a se ruga cu toții în tăcere, s-a rostit o ultimă rugăciune de rămas bun. Maestrul de ceremonii pontificale a pus apoi un văl de mătase albă pe chipul papei, după care a stropit trupul neînsuflețit cu apă sfințită. S-a pus apoi în sicriu o punguță cu monedele și medaliile emise în timpul pontificatului lui Francisc și tubul sigilat cu pergamentul «Rogitus».

A fost pus apoi capacul peste sicriul de zinc, deasupra căruia se află stema pontifului răposat și o plăcuță pe care sunt înscrise numele papei, durata vieții și a slujirii sale ca Succesor al lui Petru. Sicriul de zinc a fost sudat, apoi au fost puse mai multe sigilii. La final a fost închis sicriul de lemn. Deasupra capacului se află crucea și stema pontifului.

09:14

Piața Sfântul Petru de la Vatican, deschisă publicului sâmbătă dimineața

Piața Sfântul Petru de la Vatican a fost deja deschisă publicului sâmbătă dimineața pentru a permite participarea la funeraliile Papei Francisc, la care se așteaptă să participe aproximativ 200.000 de persoane și zeci de autorități, transmite EFE.

Intrarea principală din Via della Conciliazione s-a deschis puțin după ora locală 6:00 (4:00 GMT) și credincioșii au început să intre puțin câte puțin, în mod controlat, ocupând primele locuri din zona rezervată publicului de către autorități.

Înmormântarea va începe la ora locală 10:00 (8:00 GMT) cu transferul sicriului din interiorul bazilicii Vaticanului afară, în locul cel mai înalt de la baza bisericii.

Funeraliile vor fi oficiate de cardinalul decan, Giovanni Battista Re, și vor participa delegații din peste 130 de țări și organizații internaționale, inclusiv aproximativ 50 de șefi de stat sau de guvern și o duzină de suverani în exercițiu.

În rândul întâi se vor afla delegația Argentinei, țara natală a lui Francisc, condusă de președintele Javier Milei, precum și prim-ministrul italian, Giorgia Meloni.

Autoritățile italiene se așteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să sosească în Piața Sfântul Petru și în jurul acesteia, deoarece funeraliile coincid și cu Jubileul (Anul Sfânt catolic), și au stabilit, prin urmare, un protocol de securitate strict.

După ceremonia din piață, sicriul va traversa Roma cu un cortegiu funerar pentru a fi transferat la Bazilica Santa Maria Maggiore, așa cum el însuși a dispus în testamentul său.

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie, în Piața Sfântul Petru din Vatican, începând cu ora 10:00 (11:00, ora României). La ceremonie sunt așteptate peste 200.000 de persoane și aproximativ 130 de delegații internaționale, inclusiv 50 de șefi de stat.

Printre primii șefi de stat care au confirmat prezența la înmormântarea Papei Francisc se numără președintele Statelor Unite, Donald Trump, care va fi însoțit de soția sa, Melania Trump.

Conform programului oficial, avionul prezidențial american a aterizat la Roma vineri seara, la ora 22:50 (ora locală), în ajunul funeraliilor. Președintele Donald Trump și Prima Doamnă, Melania Trump, au fost găzduiți la Villa Taverna, sediul oficial al Ambasadei Statelor Unite în Italia. Această vilă istorică, construită în secolul al XV-lea la comanda cardinalului Consalvi, a fost închiriată de ambasadă în anul 1933. Clădirea impresionează prin colecția sa de opere de artă, care acoperă o perioadă de peste două milenii – de la Antichitate la Renaștere și secolul al XIX-lea. Printre piesele remarcabile se numără o fântână barocă, un sarcofag roman din secolul al III-lea d.Hr., coloane egiptene din granit și busturi ale unor împărați romani, vechi de peste 300 de ani.

Sâmbătă dimineață, în ziua funeraliilor, aceștia vor pleca de la reședința diplomatică către Vatican, urmând să ajungă la Bazilica Sfântul Petru în jurul orei 09:30 (ora locală), chiar înainte de începerea slujbei de înmormântare a Suveranului Pontif.

După ceremonia religioasă, la prânz, președintele Trump și Prima Doamnă vor pleca de la Vatican către Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci. Avionul oficial va decola spre Statele Unite la ora 13:30 (ora locală), cu sosirea programată pe Aeroportul Internațional Newark Liberty.

Vineri, înainte de a urca în elicopterul prezidențial care îl transporta spre Baza Andrews, Donald Trump a declarat: „Plecăm spre Roma, unde vom participa la funeraliile Papei Francisc. Va fi foarte interesant. Ne vom întâlni cu mulți lideri străini. Ne vom prezenta omagiile. Vom pleca (n.r. – din Italia) în aceeași zi”.

Donald Trump a precizat că va avea întrevederi cu oficiali italieni, inclusiv cu prim-ministrul Italiei.

Întrebat dacă se va întâlni și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump a răspuns: „E posibil.”

Referindu-se la Papa Francisc, Trump a spus că a fost un om bun: „A iubit lumea. L-am întâlnit de două ori. Mi s-a părut un tip fantastic.”

La funeralii vor fi prezenți, printre alții, președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care va participa alături de soția sa, Olena Zelenska.

România va fi reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan și de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Din partea Marii Britanii va participa Prințul William, în numele Regelui Charles al III-lea, dar și premierul britanic Keir Starmer.

De asemenea, vor fi prezenți președintele Argentinei, Javier Milei, cancelarul german Olaf Scholz, președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, președintele Poloniei, Andrzej Duda, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În schimb, președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa la ceremonie, potrivit unui anunț oficial transmis de Kremlin.

Locurile acestora sunt repartizate în avans, iar șefii de stat sunt așezați în ordine alfabetică franceză, în funcție de numele țării.

Regula nu se aplică președinților Italiei și Argentinei, care vor ocupa cele mai bune locuri, deoarece Papa a locuit în Italia și era originar din Argentina.

Codul vestimentar impune bărbaților să poarte un costum închis la culoare, cu o cravată neagră lungă și un nasture de aceeași culoare pe reverul stâng al sacoului, unde pot fi plasate doar decorații papale. Cămășile albe sunt permise.

Femeilor li se cere să poarte rochii lungi negre, mănuși și voal. Singura bijuterie permisă este un șirag de perle.

O ultimă dorință: o înmormântare diferită

Sicriul Papei a fost expus publicului timp de trei zile în Bazilica Sfântul Petru, fiind vizitat de sute de mii de oameni. La dorința sa, Papa Francisc a renunțat la fastul tradițional, alegând un sicriu deschis și o înmormântare modestă.

Slujba va fi oficiată de cardinalul Giovanni Battista Re și va include imnuri și versete din Psalmi, încheindu-se cu o binecuvântare și procesiunea prin simbolica „poartă a morții”. Clopotul funerar de 10 tone va răsuna în momentul în care trupul Suveranului Pontif va fi condus spre locul de veci.

Papa Francisc va fi înmormântat nu în Bazilica Sfântul Petru, ca majoritatea predecesorilor săi, ci în Bazilica Santa Maria Maggiore – locul său de rugăciune preferat. El a cerut să fie îngropat „în pământ, fără ornamente deosebite”, cu o simplă inscripție: „Franciscus”.

Această alegere îl transformă în primul Papă înhumat în această locație după secolul al XVII-lea – un gest de profundă smerenie și devoțiune, care definește întregul său pontificat.

Roma a ridicat un scut de securitate de amploare pentru funeraliile Papei Francisc, mobilizând patrule pe râul Tibru, drone de supraveghere, lunetiști și forțe speciale.

Costurile totale ale ceremoniei și ale măsurilor de securitate, estimate la peste 5 milioane de euro, sunt acoperite integral de un binefăcător anonim.

Sursa foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu merg sâmbătă la funeraliile Papei Francisc. Ce i-a cerut Suveranul Pontif premierului în 2024?

Potrivit unei profeții din 1139, Papa Francisc ar putea fi ULTIMUL suveran pontif. După moartea sa, ar putea începe Judecata de Apoi

Fotbalul românesc ține moment de RECULEGERE pentru Papa Francisc! Dar meciurile se dispută după programul normal în timpul zilei de sâmbătă

Cererea românilor pentru zboruri către Roma a crescut de patru ori, după moartea Papei Francisc

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și