GÂLCEAVA instituțiilor, pe spatele elevilor. Ministerul Educației nu este la prima abatere privind decontarea navetei / AMENDA primită anul trecut

GÂLCEAVA instituțiilor, pe spatele elevilor. Ministerul Educației nu este la prima abatere privind decontarea navetei / AMENDA primită anul trecut
Publicat: 11/01/2024, 11:56
Actualizat: 11/01/2024, 11:57

Lipsa gratuității transportului școlar în 19 județe a stârnit un adevărat scandal – care a făcut ca prima zi de curs, din anul 2024 – să debuteze cu un protest al elevilor. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, consideră că situația de față reprezintă o încălcare a dreptului la educație. Și Consiliul Național al Elevilor a luat atitudine, punctând, într-un comunicat de presă, că ministerul trebuie să se asigure că fiecare elev are dreptul la educație.

„Ministerul Educației a atacat hotărârea noastră, se judecă la Curtea de Apel București acest dosar”

Csaba Asztalos a afirmat la Digi24.ro că anual există această problemă a decontării navetei de către Minister și a anunțat că CNCD a dat o hotărâre chiar anul trecut „în care am constatat fapte de discriminare prin modalitatea în care s-au decontat aceste cheltuieli de transport.”

„Noi am am aplicat o amendă, în cuantum de 10.000 lei, și Ministerul Educației a atacat hotărârea noastră, se judecă la Curtea de Apel București acest dosar în acest moment, care a avut ca obiect tot problema decontării cheltuielilor de transport”, a anunțat Csaba Asztalos.

„Ce ne facem cu acei copii care nu au resursele pentru a-și plăti abonamentul sau transportul până vor fi decontate?”

Întrebat în legătură cu situația elevilor care nu au acces la transport gratuit la școală, așa cum prevede legea învățământului preuniversitar, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declarat că, „la prima vedere, este o încălcare (n.r. – dreptul la educație).

„Însă din ce înțeleg eu este o situație tranzitorie, temporară. În sensul în care avem niște reglementări și hotărâri de guvern care s-au adoptat destul de târziu anul trecut, pe 29 decembrie, și care se pun în aplicare până în februarie și inclusiv retroactiv se vor plăti aceste drepturi. Dar întrebarea este justă: ce ne facem cu acele familii și acei copii care nu au resursele pentru a-și plăti abonamentul sau transportul până vor fi decontate?”, a explicat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării la Digi 24.

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „Transportul elevilor – gratuit pentru toți?”

„În contextul în care încă din luna septembrie 2023 au început să se manifeste probleme semnificative legate de accesul gratuit al elevilor la educație, se evidențiază lacune în Normele metodologice adoptate pe 8 septembrie 2023 cu nr. 810. Acestea se referă la gratuitatea transportului public rutier local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi.

Într-o încercare de a remedia aceste dificultăți, a fost adoptată în data de 29 decembrie 2023 Hotărârea de Guvern nr. 1337/29.12.2023, însă aceasta nu a fost eficientă în rezolvarea problemelor de transport al elevilor. Articolul II, alineatul (2) al H.G. nr. 1337/2023, permite consiliilor județene să amâne organizarea licitațiilor pentru încheierea contractelor de delegare a gestiunii către operatorii de transport rutier, fără a acoperi însă cheltuielile pentru elevi din bugetele locale. Acest lucru este în contradicție cu articolul 83, alineatul (11) din Legea învățământului preuniversitar, care nu impune consiliilor județene obligativitatea facilitării accesului gratuit al elevilor la educație prin transport. (…)

Dorim să atragem atenția asupra faptului că, în acest moment, elevii se află într-o situație dificilă și derutantă, mai ales dacă aceștia provin din medii defavorizate și nu își permit să achiziționeze din bugetul personal abonamentele de transport. Solicităm consiliilor județene să încheie cât mai rapid contractele de gestiune, asigurându-se astfel de faptul că nu împiedică niciun elev să aibă acces la educație în mod gratuit și constant.”

„Un efort comun, esențial pentru rezolvarea acestei situații urgente care afectează profund accesul elevilor la educație”

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor consideră necesară creșterea activității grupului de lucru interministerial.

„Acest grup ar trebui să identifice soluții urgente pentru asigurarea accesului facil și gratuit la educație pentru toți elevii navetiști. Este crucial ca Ministerul Educației să colaboreze strâns cu consiliile județene pentru găsirea unor soluții imediate viabile. În paralel, dialogul direct între autoritățile locale, consiliile județene și operatorii de transport ar putea servi drept model eficient de intervenție localizată.

Un efort comun și coerent este esențial pentru rezolvarea acestei situații urgente care afectează profund accesul elevilor la educație. Este momentul să acționăm împreună pentru a ne asigura că fiecare elev are acces la educația necesară”, a conchis Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Elevii din 19 județe care fac naveta vor plăti din banii lor transportul

Reamintim că întregul scandal a început după ce transportatorii au amenințat că elevii din 19 județe care fac naveta vor plăti din 8 ianuarie – prima zi de curs din noul an- din banii lor transportul.

Guvernul a aprobat pe 29 decembrie o hotărâre de guvern cu noul mecanism prin care elevii navetiști, care locuiesc în județe unde Consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare.

Federația operatorilor de transport acuză ministerul Educației și Guvernul că noua HG nu a fost discutată și cu ei, iar documentul nu prevede faptul că aceștia își pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie 2023 sau chiar pe ianuarie 2024.

Protest în prima oră de curs din 2024: „Ministerul să ne vadă facem orele în stradă”

Zeci de elevi au protestat luni, în prima zi de școală după vacanța de sărbători, în fața Ministerului Educației. Aceștia au fost chemați la discuții de reprezentanții ministerului.

Protestul vine după ce în 19 județe din țară, copiii trebuie să-și achite abonamentele la transport, deoarece firmele nu le mai asigură gratuitatea. Transportatorii dau vina pe o hotărâre de guvern neclară în ceea ce privește sursa de finanțare. Elevii cer ministerului să ia măsuri și să deblocheze situația.

Elevii au scandat „Demisia!”, „Fără transport avem viitorul mort”, „Ministerul să ne vadă facem orele în stradă.” Tinerii protestari fac parte din Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov și Asociația Elevilor din Constanța.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Școala românească, o „ciorbă” cu multe ingrediente. Expert în educație: „Acest sistem creează fuga după note, trebuie găsit un echilibru”

EXCLUSIV | Legile educației, între secretomanie și mize politice? Specialist în educație: „Rezultatul va fi unul și mai mediocru. Le este frică să-și asume scoaterea modelului educațional din paradigma comunistă”

EXCLUSIV | Noile legi ale educației, la a treia amânare de la doi miniștri, România educată mai așteaptă. ”Cea mai mare dorință este să însemne ceva mai bun și să nu se schimbe cel puțin un ciclu complet de învățământ” 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro