George Alagiah, unul dintre cei mai longevivi și prolifici jurnaliști ai BBC, a murit la 67 de ani

George Alagiah, unul dintre cei mai longevivi și prolifici jurnaliști ai BBC, a murit la 67 de ani
Jurnalistul britanic George Alagiah a decedat la vârsta de 67 de ani/ Sursa Foto: Wikipedia
Publicat: 24/07/2023, 17:15

George Alagiah, unul dintre cei mai longevivi și respectați jurnaliști ai BBC, a murit la 67 de ani, la nouă ani după ce a fost diagnosticat cu cancer, transmite postul britanic. El a fost o prezență permanentă în cadrul știrilor televizate britanice timp de peste trei decenii, prezentând în ultimii 20 de ani BBC News at Six.

Alagiah a fost premiat pentru reportajele despre foametea și războiul din Somalia la începutul anilor 1990 și a fost nominalizat pentru un Bafta în 1994 pentru că a acoperit campania de genocid a lui Saddam Hussein împotriva kurzilor din nordul Irakului.

De asemenea, a fost numit jurnalistul anului de către Amnesty International în 1994, pentru reportajul despre războiul civil din Burundi, și a fost primul jurnalist BBC care a relatat despre genocidul din Rwanda.

George Maxwell Alagiah s-a născut în Colombo, Sri Lanka, înainte de a se muta în copilărie în Ghana și apoi în Anglia.

Principala sa amintire din copilărie legată de Sri Lanka a fost plecarea din această țară. Părinții săi erau tamili creștini; țara, numită pe atunci Ceylon, era împotmolită în violențe etnice.

Experiența din copilărie în Africa

Tatăl său, Donald, era inginer, specializat în distribuția apei și irigații. Simțindu-se nedorit și nesigur în țara sa, și-a dus tânăra familie în Africa, în căutarea unei vieți noi și mai bune.

Inițial, familia a prosperat acolo, dar părinții lui Alagiah au decis să își educe copiii în Anglia când o lovitură de stat a înrăutățit atmosfera din Ghana. La vârsta de 11 ani, tatăl său l-a lăsat la internatul din Portsmouth; amândoi au trebuit să își stăpânească lacrimile.

Copilăria sa plină de schimbări și asimilare a contribuit la formarea personalității sale și i-a influențat modul în care și-a exercitat profesia de jurnalist.

„A existat un anumit rasism. Era aproape singurul băiat de culoare; în dușuri se auzeau „mișto-uri” de genul „Bongo Bongo land”, a dezvăluit jurnalistul, potrivit BBC.

A renunțat să le mai ceară oamenilor să îi spună numele corect (familia lui îl pronunța „Uller-hiya”).

„În acele zile”, a reflectat el, „aproape că îți cereai scuze dacă aveai un «nume ciudat».” Alternativa era să ieși în evidență ca un „cactus exotic într-un pat de plante de primăvară de pe pajiște”.

Alagiah descrie țara în care „clasa socială învinge de fiecare dată rasa”

Oamenii îi comparau deseori înfățișarea cu cea a lui Omar Sharif. Ceea ce voiau să spună cu adevărat, a scris el mai târziu, era că era educat și vorbea frumos, deși avea pielea brună.

El credea că devenise „genul potrivit” de străin într-o țară în care „clasa socială învinge de fiecare dată rasa”.

Mai târziu, a urmat cursurile Universității Durham, unde a întâlnit-o și mai târziu s-a căsătorit cu Frances Roberthan. După absolvire, a petrecut șapte ani la South Magazine, mândru de linia sa editorială care prezenta o lume inegală ca fiind una instabilă.

În 1989 s-a alăturat BBC drept corespondent pentru afaceri externe, iar apoi a devenit corespondent pentru Africa, continentul copilăriei sale.

Martor la foamete și boli aproape peste tot

A fost adesea o experiență deprimantă. A intervievat copii soldați în Liberia, victime ale violurilor în masă în Uganda și a fost martor la foamete și boli aproape peste tot.

„Există o nouă generație în Africa”, scria el, „generația mea, copiii libertății, născuți și educați în acei ani de euforie de după independență, am avut o șansă. Nu am făcut mare lucru cu ea”.

Unul dintre cele mai mândre momente profesionale ale sale a fost atunci când a difuzat unele dintre primele imagini ale epurării etnice din Kosovo, în 1999, a spus el.

Alte subiecte pe care le-a acoperit în reportaje și documentare au inclus comerțul cu organe umane în India, copiii străzii în Brazilia, războiul civil din Afganistan și încălcarea drepturilor omului în Etiopia.

Interviuri cu personalități politice care au marcat istoria lumii

El a intervievat personalități precum președintele sud-african Nelson Mandela, arhiepiscopul Desmond Tutu, secretarul general al ONU Kofi Annan și președintele Robert Mugabe din Zimbabwe.

Trecând la prezentarea știrilor, a prezentat BBC One O’Clock News, Nine O’Clock News și BBC Four News, înainte de a fi numit unul dintre principalii prezentatori ai emisiunii Six O’Clock News în 2003.

A prezentat emisiuni de știri din Sri Lanka după tsunami-ul din decembrie 2004, precum și reportaje din New Orleans în urma uraganului Katrina și din Pakistan după cutremurul din Asia de Sud din 2005.

A fost numit OBE (Officer of the Order of the British Empire – Ofițer al Ordinului Imperiului britanic) pentru servicii aduse jurnalismului în 2008.

După diagnosticul inițial de cancer al lui Alagiah, în 2014, boala s-a răspândit la ficat și la ganglionii limfatici, care au necesitat chimioterapie și mai multe operații, inclusiv una de extirpare a celei mai mari părți a ficatului.

El a declarat că a fost o „persoană mai bogată” pentru această experiență la întoarcerea la prezentare, în 2015, și a spus că lucrul în redacție a fost „o parte atât de importantă pentru a rămâne energic și motivat”.

A fost nevoit să ia alte câteva pauze de la serviciu pentru a urma un tratament, iar în ianuarie 2022 a declarat că a crezut că cancerul „probabil că mă va prinde în cele din urmă”, dar că se simte totuși „foarte norocos”.

Vorbind la podcastul Desperately Seeking Wisdom în 2022, el a spus că atunci când i s-a descoperit cancerul, i-a luat ceva timp să înțeleagă ce „trebuia să facă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...