VIDEO | Nicușor Dan a dispus retragerea de pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București a proiectului privind redenumirea Bulevardului Primăverii și a Străzii Herăstrău

Publicat: 22/12/2022, 11:12
Actualizat: 22/12/2022, 13:02

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avut pe ordinea de zi a ședinței de joi, care a debutat la ora 11:00, un proiect de hotărâre prin care ar putea fi schimbate denumirile Bulevardului Primăverii și Străzii Herăstrău. La propunerea unuia dintre inițiatori, edilul-șef al Capitalei a dispus retragerea lui, astfel că, deocamdată, Bulevardul Primăverii nu se va numi Bulevardul Monica Lovinescu, iar Strada Herăstrău nu va fi Strada Virgil Ierunca. 

Andrei Daniel Rigu este președinte ședinței care are pe ordinea de zi oficială proiectul controversat. 48 de consilieri sunt prezenți, dintre care 12 online.

La debutul ședinței, consilierii generali au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluției din 1989.

Răzvan Socolovici, liderul grupului PNL din CGMB, a propus retragerea proiectului controversat. El este unul dintre semnatarii acestuia, inițiat de colegul liberal Cătălin Deaconescu, susținuți de colegii lor USR Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor.

„În calitate de inițiator aș dori să retragem proiectul de la numărul 1 de pe ordinea de zi. Vom reveni cu el în momentul în care vom avea toate demersurile necesare pentru a fi votat de către toți membrii CGMB”, a spus Răzvan Socolovici la debutul ședinței legislativului local.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că este de acord cu retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Surse din CGMB au dezvăluit pentru Gândul că inițiatorii Cătălin Deaconescu și Răzvan Socolovici au făcut presiuni asupra mai multor consilieri, înainte de începerea ședinței, pentru a vota în favoarea proiectului, însă fără rezultat. Astfel că au luat decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi.

În dosarul proiectului de pe ordinea de zi de joi a fost inclus și avizul complet, nefavorabil, al Instituției Prefectului.

Inst.pref._Inaintare Aviz Nefavorabil PH Schimbare Denumire Bd.primaverii Si Strazii Herastrau by Gandul.info on Scribd

Inițiativa a stârnit nemulțumirea cetățenilor care locuiesc pe cele două artere bucureștene și zeci de petiții semnate de localnici  au fost trimise și redacției Gândul.

Inițiatorii acestui proiect controversat și-au explicat demersul prin aceea că – după mai bine de trei decenii de la căderea regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu – este momentul să fie adus un omagiu celor care, prin intermediul radioului, au întreținut speranțele românilor într-un viitor scăpat de sub opresiunea comunistă, respectiv Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, „vocile Europei Libere”.

Toți locuitorii de pe cele două artere ar urma să fie obligați să își schimbe actele de identitate și contractele pentru utilități

80% din cetățenii care își au domiciliul pe cele două artere au semnat o petiție pentru păstrarea denumirii actuale a celor două artere.

Însă, dacă CGMB acceptă propunerea și se schimbă numelui Bulevardului Primăverii și străzii Herăstrău, toți locuitorii de pe cele două artere vor fi obligați să își schimbe actele de identitate și contractele pentru utilități. În aceeași situație se vor regăsi și firmele care au sediile pe cele două artere.

Subsemnații, cetățeni ai Municipiului București, ne exprimăm dezacordul pentru inițiativa aflată pe ordinea de zi a Ședinței CGMB din 22.12.2022, de a schimba numele Bulevardului Primăverii și al Străzii Herăstrău în Bulevardul Monica Lovinescu, respectiv Strada Virgil Ierunca. Considerăm că Bulevardul Primăverii și Strada Herăstrău reprezintă o parte importantă a istoriei României, cunoscută nu doar în țară, ci și peste hotare, iar schimbarea acestor denumiri nu se justifică în niciun caz printr-o legătură cu regimul comunist”, se arată în petiția semnată de localnici.

Schimbarea denumirii unei străzi sau a unui bulevard implică mai multe costuri, conform art. 41, alin. (1) din OUG 97/2005, republicată, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

În situația în care se schimbă denumirea străzilor sau se renumerotează imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cărții de identitate și a celorlalte documente se suportă din bugetele unităților administrativ-teritoriale respective, celelalte cheltuielii care nu sunt înscrise în ordonanță se vor suporta de persoanele fizice/juridice afectate de schimbarea denumirii.

Schimbarea cărților de identitate/ a certificatelor de înmatriculare ale firmelor, precum și a  altor documente ale acestora, cum ar fi carnetele de conducere, contractele cu furnizorii de utilități etc, nu se fac din oficiu, motiv pentru care persoanele fizice/juridice care sunt afectate de schimbarea denumirii unei străzi/bulevard sunt nevoite să facă demersuri la instituțiile statului”, se precizează în raportul de specialitate al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

„Precizăm că, potrivit art. 19 din OUG 97/2005, cetățenii trebuie să-și schimbe cărțile de identitate în termen de 15 zile în cazul schimbării denumirii unei străzi”, potrivit Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

Citiți și:

Petiție pentru păstrarea denumirii actuale a Bulevardului Primăverii și a Străzii Herăstrău. „Schimbarea nu se justifică în niciun caz prin vreo legătură cu regimul comunist”

EXCLUSIV VIDEO | Controverse și opoziții în cazul schimbării denumirii străzilor Primăverii și Herăstrău. Localnicii spun că numele nu au conotație comunistă: ”Herăstrău poartă numele parcului, vine de la un gater care era acolo în perioada interbelică”

EXCLUSIV | Scandalul schimbării numelor Bd. Primăverii și Străzii Herăstrău: consilierii PNL + USR vor fără motive serioase / peste 80% din rezidenți nu / Prefectura nu / Comisia de la PMB nu! Aberația va fi plătită din bugetul bucureștenilor

Bulevardul Primăverii ar putea să-și schimbe denumirea. Cum ar putea fi numită celebra stradă din „inima” Bucureștiului

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Meseria cu salarii ca-n IT de care românii se feresc. Antreprenorii caută cu disperare angajați:...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Tragedia peste care Alin Oprea nu poate să treacă. A pierdut cea mai dragă persoană
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×