VIDEO | Măcelarul din Siria, trimis de Putin în Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 13/04/2022, 21:30
Actualizat: 13/04/2022, 21:44

Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksandr Dvornikov să conducă războiul în Ucraina. Numirea vine după eșecul de a cuceri Kievul. În acest context, armata rusă a fost nevoită să își schimbe planurile. Dvornikov a punctat și o premieră. Până acum, nu existase un singur lider militar pentru toate forțele ruse.

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat că Moscova a numit un general cu un palmares „destul de sălbatic” în Siria, pentru „a încerca să câștige măcar un teritoriu în Donbas pe care Putin să-l poată prezenta ca pe o victorie”.

Noul comandant, cu o experiență vastă pe câmpul de luptă, este așteptat să asigure coordonarea necesară pentru asaltul care se pregătește acum în regiunea Donbas. În același timp, sunt de așteptat și mai multe atrocități. Potrivit unor surse, generalul rus și-ar fi stabilit obiectivul de a-i arăta lui Putin un succes pe câmpul de luptă până la Ziua Victoriei, pe 9 mai.

La sfârșitul anilor 1990, Aleksandr Dvornikov a comandat regimente în Divizia a 10-a de tancuri de gardă și a 2-a divizie de pușcă cu motor de gardă. Dvornikov a devenit șef de stat major și apoi comandantul unei divizii de puști cu motor din districtul militar Caucazul de Nord.

După absolvirea Academiei Militare a Statului Major, a devenit locţiitor al comandantului şi şef de stat major al Armatei a 36-a.

În 2008, Dvornikov a preluat comanda Armatei a 5-a Banner Roșu. La 13 decembrie 2012, Dvornikov a devenit general locotenent, iar la 13 decembrie 2014, a fost promovat general-colonel .

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria în 2015. Un an mai târziu, Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Federației Ruse, „pentru curajul și eroismul arătate în îndeplinirea sarcinilor militare”.

I-a mai dăruit generalului-colonel Dvornikov și o stea de aur. La 15 martie 2019, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a opt persoane, printre care s-a numărat și Aleksandr Dvornikov, pentru incidentul din strâmtoarea Kerci.

Din galeria de premii a generalului Dvornikov:

  • Erou al Federației Ruse (2016);
  • Ordinul Meritul pentru Patrie, clasa a III-a cu săbii;
  • Ordinul Pentru Meritul Patriei gradul IV cu săbii;
  • Ordinul Curajului;
  • Ordinul Pentru Meritul Militar;
  • Ordinul Pentru Serviciul Patriei în Forțele Armate ale URSS, gradul III;
  • alte numeroase medalii ale URSS și ale Federației Ruse.

În timpul operațiunilor militare din Siria, Rusia a acordat sprijin aerian trupelor regimului Assad. Atunci, avioanele rusești au bombardat cartiere în care locuiau foarte mulți cetățeni.

Astfel, atacul a provocat numeroase victime civile. La acel moment, orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene. Se spune că generalul este adeptul tacticii „pământului pârjolit”.

Aceasta este o tactică militară care implică distrugerea a tot ce poate fi folositor inamicului care înaintează sau se retrage dintr-un teritoriu pe care l-a atacat. Se pare că termenul are o mare vechime, fiind întâlnit pentru prima oară la chinezi.

Tactica se referea la arderea recoltelor și otrăvirea apelor din fântâni, pentru a nu permite aprovizionarea cu hrană și cu apă a inamicului, deși nu se limita doar la stocurile de alimente, ci includea și adăposturi, mijloace de transport și comunicații sau resurse industriale, care au din punct de vedere militar în războaiele moderne o valoare egală sau chiar mai mare decât hrana.

Politica pământului pârjolit poate fi pusă în practică atât de armatele naționale, în propriul teritoriu, cât și de armatele străine în alt teritoriu decât cel național.

În Siria, forțele rusești au fost acuzate că au bombardat cartiere civile. În plus, în luptă, au fost vizate spitale, școli și se pare că ar fi folosit tactici controversate pentru a nimici mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture pe Bashar al-Assad.

El este cunoscut drept „Măcelarul din Siria” pentru că viza civili în timp ce comanda trupe în regiune. Rami Abdulrahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație a opoziției siriene cu sediul în Marea Britanie, spunea că Bashar al-Assad nu este singurul care ar trebui să fie tras la răspundere pentru uciderea civililor, ci și generalul rus.

Ca și în Siria, forțele ruse au folosit o abordare la fel de dură și acum, în războiul din Ucraina. În mare parte, tactica a fost aceeași. Au bombardat clădiri rezidențiale, școli și spitale. Potrivit unor surse, Dvorknikov ar fi creierul din spatele atacului cu rachete care a ucis 52 de persoane la o gară din Kramatorsk.

Rusia, însă, a negat acest bombardament. Strategia Rusiei de a nega orice răspundere în privința victimelor civile este una veche, fiind folosită frecvent în războiul din Siria. Exemplele cele mai clare sunt bombardarea Alepului și a provinciei Idlib, soldate cu numeroase victime civile.

În aceeași linie, Rusia a negat orice implicare în masacrele din Bucea și din alte localități din regiunea Kievului, descoperite după retragerea militarilor ruși, afirmând că este vorba de înscenări puse la cale de ucraineni.

Analiștii militari sunt de părere că lipsa coordonării și comunicarea defectuoasă au contribuit la eșecul rușilor în Ucraina de până acum, iar numirea unui nou comandant arată că Rusia recunoaște că lucrurile nu merg așa cum ar trebui.

Tot ei susțin că obiectivul principal este să i se prezinte lui Vladimir Putin progrese semnificative până la 9 Mai, Ziua Victoriei, când Rusia celebrează înfrângerea Germaniei naziste şi marchează în mod tradiţional această ocazie cu o paradă fastuoasă în Piața Roșie din Moscova.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×