Mărturii de GROAZĂ din orașul-fantomă: „Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici”. Unde e construit complexul de 100 miliarde dolari

Mărturii de GROAZĂ din orașul-fantomă: „Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici”. Unde e construit complexul de 100 miliarde dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/12/2023, 18:22

 Nazmi Hanafiah, inginer IT de 30 de ani s-a mutat anul trecut în Forest City, un complex de locuințe imens construit de chinezi în Johor, sudul Malaeziei. A închiriat un apartament cu un dormitor într-un bloc turn cu vedere la mare. După șase luni a ajuns la exasperare și a refuzat să mai  trăiască în „orașul fantomă”, așa cum este cunoscut Forest City.

„Nu mi-a păsat de garanție, nu mi-a păsat de bani. Trebuia doar să plec”, a declarat el pentru BBC.

El s-a întâlnit cu un jurnalist de la publicația amintită în holul blocului în care a locuit, pentru că între timp s-a mutat.

„Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici. Ești complet singur aici, doar tu și gândurile tale”. a declarat el.

Mega-proiect de 100 de miliarde de dolari

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a construit Forest City, un mega-proiect de 100 de miliarde de dolari, în cadrul Inițiativei Belt and Road, în 2016. La acea vreme, boom-ul imobiliar chinez era în plin avânt. Dezvoltatorii împrumutau sume colosale de bani pentru a construi atât în țară cât și în străinătate, pentru cumpărătorii din clasa de mijloc.

În Malaezia, planul Country Garden a fost să construiască o metropolă ecologică, cu un teren de golf, parc acvatic, birouri, baruri și restaurante. Compania a spus că Forest City era proiectat pentru un milion de oameni. Opt ani mai târziu este o oglindă fidelă a crizei imobiliare din China.

Doar 1% dintre locuințe sunt ocupate

În prezent, doar 15% din întregul proiect a fost fnalizat și, conform estimărilor recente, doar 1% dintre locuințe sunt ocupate. În ciuda faptului că are datorii de aproape 200 de miliarde de dolari, Country Garden a precizat pentru BBC că este „optimistă” că proiectul va fi finalizat. Paradisul verde care „îți dă fiori” Forest City a fost caracterizat drept „un paradis pentru întreaga populație”. În realitate, a vizat în mod direct piața chineză, oferind oamenilor șansa de a deține o a doua locuință în străinătate. Prețurile de vânzare erau inaccesibile pentru majoritatea malaezienilor de rând.  Pentru cumpărătorii chinezi, o locuință de aici era o investiție. Urma să fie închiriată malaezienilor, așa cum a fost cazul lui Nazmi, sau putea fi folosită ca locuință de vacanță.

Însă Forest City este extrem de izolat, fiind construit pe un teren recuperat din strâmtoarea Johor, departe de cel mai apropiat oraș important Johor Bahru. Prin urmare, potențialii chiriași au întârziat să apară, așa că Forest City și-a câștigat porecla de „Oraș fantomă”.

„Ca să fiu sincer, este înfiorător. Aveam așteptări mari de la acest loc, dar a fost o experiență foarte neplăcută. Nu este nimic de făcut aici”, a spus Nazmi Hanafiah.

Forest City are aerul unei stațiuni abandonate. Pe plaja pustie există un loc de joacă pentru copii degradat și o mașină de epocă ruginită. Lângă apă există panouri care anunță că înotul este interzis din cauza crocodililor. În centrul comercial uriaș, multe dintre magazine și restaurante sunt închise, iar alte spații sunt șantiere. Alături, în showroom-ul Country Garden, există o machetă uriașă care arată cum ar fi trebuit să arate Forest City după finalizare. Când se lasă noaptea, Forest City este scăldat în întuneric. Blocurile enorme au fiecare sute și chiar mii de apartamente, dar în cele mai multe luminile sunt stinse. Este greu de crezut că încă sunt oameni care locuiesc aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avem lista completă a concurenţilor Asia Express! Filmările sunt gata să înceapă. EXCLUSIV
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Părinții victimelor lui Vlad Pascu sunt revoltați. Ce a întrebat judecătoarea la proces
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
„Mă şantajează. Vor să facă asta în secret, fără să îmi iau la revedere.”. Mama...
Produsele marcă proprie din magazine ar putea să dispară! „Nu pot accepta profiturile speculative făcute...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
UNGARIA anunță Noua Ordine Mondială! Budapesta pregătește noua eră. Va fi de neoprit
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Peste 3.000 de oameni, evacuați din cauza unei bombe din cel de-Al Doilea Război Mondial