Ministrul Finanțelor: „Bugetul Educației pentru anul 2024, cu 57 % mai mare decât cel actual” / Buget „ambițios” alocat și la Sănătate

Ministrul Finanțelor: „Bugetul Educației pentru anul 2024, cu 57 % mai mare decât cel actual” / Buget „ambițios” alocat și la Sănătate
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor
Publicat: 07/11/2023, 14:02
Actualizat: 07/11/2023, 14:03

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că – în anul 2024 – bugetul pentru Educație va fi cu 57 % mai mare decât cel actual, o creștere ambițioasă având loc și la Sănătate.

Ministrul Finanțelor a declarat, în timpul conferinței „Bugetul şi finanţarea României în 2024: la ce să se aştepte economia?”, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2024 va fi unul extrem de consistent, cu aproape 57% mai mare faţă de cel alocat pentru acest an.

Această concluzie vine ca urmare a investiţiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), împreună cu investiţiile care vin din Politica de Coeziune și creşterile salariale care s-au acordat deja încă din luna iulie a acestui an, a spus Marcel Boloș.

„Al doilea mare principiu care a fost agreat în Coaliţia de guvernare este cel cu privire la marile servicii publice – şi mă refer aici în special la Educaţie şi la Sănătate, Educaţia, având un buget planificat şi agreat, atât din perspectiva componentei de investiţii, cât şi a componentei de funcţionare.

Un buget record pe care n-am să îl menţionez acum, pentru că cifrele pot să mai suporte ajustări, respectiv modificări, dar cu siguranţă investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, împreună cu investiţiile care vin din Politica de Coeziune, plus creşterile salariale care s-au acordat deja încă din luna iulie 2023, fac ca acest buget să fie unul extrem de consistent, aproape cu 57% mai mare faţă de bugetul alocat pentru acest an”, a transmis Marcel Boloş, potrivit Digi 24.

„A avut loc o primă discuţie în Coaliţie despre bugetul pentru anul 2024 şi au fost enunţate primele cinci principii care vor sta la baza acestuia. Întâi de toate, bugetul este orientat pe investiţii, cu investiţiile importante pe care le realizăm în acest an din fonduri europene şi eforturile pe care le facem pentru ca investiţiile din fondurile europene să fie prioritare şi să poată fi duse la bun sfârşit, aşa cum sunt prevăzute în regulile Comisiei Europene”

Marcel Boloș

„Bugetul orientativ pentru investiţii în anul 2024 este peste cel alocat în prezent”

Marcel Boloș a mai declarat că – în anul 2024 – se pleacă la la drum ”cu un portofoliu de proiecte care va asigura şi o continuare a absorbţiei”, dar şi cu un ”buget consistent” alocat în continuare investiţiilor.

„Pot să vă spun că bugetul orientativ pentru investiţii în anul 2024 este peste cel alocat în prezent. Să nu uităm că, în prezent, peste 110 miliarde au fost alocate în buget pentru investiţii, respectiv un procent de 7,2% din PIB şi, în felul acesta, politica investiţională pentru anul 2024 are ca prioritate fondurile europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi resursele alocate din bugetul de stat pentru ceea ce înseamnă programul Anghel Saligny, un program care, în esenţă, este axat pe infrastructură, mai ales de drumuri, apă, canalizare şi racordare la gaz în mediul rural”, a mai precizat Marcel Boloș.

„La Sănătate suntem în aceeaşi situaţie, în care investiţiile care vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care se adaugă alocările din Programul Operaţional de Sănătate, care sunt peste 3,6 miliarde euro, fac ca, alături de componenta de funcţionare pentru sănătate, să avem de asemenea un buget ambiţios alocat pentru domeniul de sănătate”

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor

Citește și:

VIDEO | Există anul cu 16 salarii lunare! Ministrul Boloș acuză premianții de la ASF de necinste și sabotaj. Cum se pot duce pe gârlă fondurile UE

VIDEO | Guvernul taie cheltuielile la stat și dă bani primăriilor din Trezorerie / Ciolacu: Statul trebuie să fie primul care face economii

Sorin Grindeanu: România vrea să ceară DESPĂGUBIRI pentru pierderile suferite de transportatori din cauza neintrării în Schengen

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice