Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la reuniunea ECOFIN: „Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investițiile”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la reuniunea ECOFIN: „Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investițiile”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Publicat: 17/01/2024, 22:25
Actualizat: 18/01/2024, 00:38

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană (UE) au adoptat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurată la Bruxelles, în 16 ianuarie 2024, concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 și Analiza Anuală a Creșterii Sustenabile 2024, respectiv recomandarea pentru politica economică a zonei euro.

Acesta este primul pas pentru inițierea procesului anual al Semestrului European pentru monitorizarea politicilor economice, de ocupare a forței de muncă și fiscale din statele membre.

Una dintre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 este nevoia unei integrări mai bune a Procedurii privind Dezechilibrele Macroeconomice în cadrul de guvernanță economică, care este în curs de revizuire.

„Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investițiile, inclusiv pentru țările cu un spațiu fiscal mai mic cum este România, menținând în același timp finanțe publice solide”, a declarat la finalul ședinței ministrul român al Finanțelor, Marcel Boloș.

Prioritățile președinției belgiene a Consiliului UE

Președinția belgiană a Consiliului UE și-a prezentat prioritățile pentru cele șase luni de mandat, precizând că se va concentra pe finalizarea revizuirii guvernanței economice a Uniunii, pe continuarea sprijinului financiar acordat Ucrainei și pe legislația care reglementeaza uniunea bancară și pe cea a piețelor de capital.

Mai mult, va continua lucrările pe marginea propunerilor privind un nou set de resurse proprii ale UE, pentru finalizarea revizuirii Cadrului Financiar Multianual și pentru revizuirea legislației referitoare la Codul Vamal.

Totodată, miniștrii au luat act de stadiul impactului economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a prezentat o actualizare a situației economice și bugetare din Ucraina, după care au urmat discuții despre sprijinul financiar acordat de UE, precum și despre evoluțiile înregistrate în utilizarea activelor rusești înghețate și imobilizate.

Marcel Boloș: Deficitul bugetar pentru anul 2024 va fi în jur de 5%

Pe de altă parte, ministrul Marcel Boloș a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că discuţiile cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte deficitul bugetar pentru anul în curs vor fi purtate având în vedere deficitul înregistrat anul trecut.

„Noi, închizând în jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului program de convergenţă pe care îl vom avea în relaţia cu Comisia Europeană. Acum, realist discutând, trecând prin măsuri consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, în jur de 5% din PIB. Şi Polonia, am vorbit cu ministrul polonez al Finanţelor şi mi-a spus că ei au închis anul cu 5,8% din PIB şi că pentru anul 2024 au prevăzut în buget 5% din PIB, prevăzut”, a afirmat Marcel Boloş la Digi 24.

Potrivit ministrului Finanțelor, în luna aprilie este comunicarea finală care se face către Comisia Europeană, după care Comisia întocmeşte, în luna iunie, raportul privind situaţia financiară a statelor membre. Până atunci, România trebuie să dea „asigurări” că se află „pe traiectoria corectă de reducere a deficitului bugetar”.

„Şi atunci este momentul crucial pentru noi. Până atunci, sigur că nici noi nu stăm. Şi întâlnirile noastre pe care le-am avut şi discuţiile informale pe care le-am avut au fost cele în care am prezentat situaţia de ansamblu a ţării noastre şi măsurile pe care le-am luat pe toate palierele”, a punctat Marcel Boloş.

Întrebat de ce nu s-a făcut rectificare bugetară în 2023, ministrul Finanţelor a precizat că „era o greşeală foarte mare”.

Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori