VIDEO Mircea Geoană: Întărirea flancului estic este unul din principalele obiective ale summit-ului NATO de la Madrid

Publicat: 16/05/2022, 22:01
Actualizat: 16/05/2022, 23:00

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că în cadrul summit-ului de la Madrid se va discuta întărirea flancului estic al NATO și înființarea de facto a grupului de lupta condus de Franța. Acest grup de luptă va avea capabilități militare terestre, aeriene, maritime și cibernetice.

Întrebat dacă există planuri la NATO cu privire la întărirea flancului din Marea Neagră, Mircea Geoană a spus: „Pe lângă conceptul strategic cel nou al NATO pe care liderii îl vor adopta la Madrid, întărirea posturii flancului estic este unul dintre principalele obiective al acestui summit. Evident țările din flancul estic își doresc o prezență cât mai robustă și NATO o dorește – o fortificare a flancului estic de o manieră atât cantitativă cât și calitativă.

Vorbim și de prezență terestră, aeriană, maritimă dar și în zona cibernetică. Ne gândim la o abordare foarte cuprinzătoare a apărării pe flancul estic”,  a precizat Mircea Geoană.

Summitul NATO de la Madrid va avea loc pe 28,29 și 30 Iunie 2022.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu declara în luna martie că viitorul grup de luptă NATO din România ”presupune în jur de 1.000 de soldați. A fost anunțată națiunea-cadru, care este Franța

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a reconfirmat, după întâlnirea miniștrilor Apărării din statele NATO, că România este unul din statele care vor găzdui noi grupuri de luptă.