NUCILE românești, valoroase și la mare căutare. O tonă de miez de nucă, de 6 ori mai scumpă în România comparativ cu alte țări europene

NUCILE românești, valoroase și la mare căutare. O tonă de miez de nucă, de 6 ori mai scumpă în România comparativ cu alte țări europene
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 13/11/2023, 10:41

Afacerile cu nuci românești au început să devină mult mai profitabile în România decât în alte țări din Europa sau chiar Statele Unite. Astfel, agricultorii români susțin că acum piața internă oferă prețuri mai atractive pentru miezul de nucă, decât era până acum câțiva ani când exportul acestor produse era pe prim-plan.

O tonă de miez de nucă se vinde în România aproape de 6 ori mai scump comparativ cu alte țări europene, și acest fapt îi încurajează pe fermieri să se orienteze mai mult către piața locală.

Investind șase milioane de euro într-o fabrică modernă de prelucrare a miezului de nucă la Suceava, Narcisa Galeș, administrator al unei plantații de nuci, susține că a reușit să obțină un succes remarcabil. Cu o producție anuală de peste 30 de tone de nuci, fabrica sa procesează miezul de nucă, care devine tot mai căutat pe piața internă. Diverse produse, precum batoanele cu nuci și uleiul de nucă, au devenit din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor români.

În Bihor, o altă fabrică transformă tone de nuci în produse inovatoare, cum ar fi miez caramelizat cu piper, batoane energizante și sortimente variate de pâine cu nuci.

„Avem miez de nucă în premieră europeană: miez de nucă prăjit în ulei de cocos, sărat, care este o delicatesă și suntem singurii din Europa care producem așa ceva…”, spune Cornel Sabău, administratorul fabricii din Bihor.

Pe piața internă, batonul cu nuci caramelizate se vinde în medie între 5 și 8 lei, iar aromele precum wasabi sau chili sunt cele mai populare. Uleiul de nucă, utilizat în mod frecvent în salate, se comercializează la 39 de lei sticla de 250 de ml.

Experții în nutriție subliniază că nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți la nivel mondial, aducând nu doar o savoare deosebită, ci și beneficii nutriționale semnificative. Specialiștii indică că plantațiile de nuci sunt ușor de întreținut, dar necesită răbdare, profitul devenind evident abia după 5-6 ani.

Consumate în cantități moderate, nucile oferă protecție împotriva cancerului de sân și bolilor de inimă datorită conținutului lor bogat în antioxidanți și minerale precum potasiul, calciul, magneziul și seleniul.

Cu toate că în trecut, exportul era o opțiune populară pentru zeci de mii de tone de nuci românești, agricultorii consideră acum mai avantajosă vânzarea pe piața internă. Având în vedere că un hectar de nuci poate produce până la 10 tone, acest lucru devine o afacere profitabilă, mai ales că prețul pe tonă de miez de nucă ajunge la 40 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 10 mii de euro.

La nivel național, există 50 de mii de hectare cultivate cu nuci, cu cele mai mari plantații concentrate în zonele de câmpie.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?