Bolile zoonotice sunt acele afecțiuni care se transmit de la animale la om și care pot reprezenta un risc grav pentru sănătate. Medicii trag un semnal de alarmă pentru toți iubitorii de animale.
Medicii veterinari atrag atenția asupra faptului că saliva câinilor și pisicilor poate conține bacterii periculoase, iar mușcăturile sau zgârieturile animalelor de companie pot duce chiar și la complicații severe.
Potrivit medicului veterinar Paul Stoiculeasă, oamenii pot contacta boli de la animalele de companie prin mai multe căi: contact direct cu pielea, saliva sau secrețiile acestora, mușcături, zgârieturi, suprafețe contaminate sau prin intermediul paraziților, precum căpușele și țânțarii.
„Sunt o mulțime de paraziți intestinali pe care proprietarul unui animal de companie îi poate lua dacă animalul nu este deparazitat conform schemei de tratament. Chiar dacă animalul nu iese din casă, poate deveni gazdă intermediară pentru diverși paraziți”, explică specialistul, potrivit Digi24.
Medicii avertizează că anumite categorii de persoane sunt mai vulnerabile la infecțiile zoonotice, inclusiv cele care urmează tratamente cu imunosupresoare, pacienții care au suferit transplanturi de organe, gravidele și copiii mici.
„Pentru aceste persoane, orice infecție poate avea un impact mult mai sever. Este esențial ca animalele de companie să fie duse regulat la medicul veterinar pentru analize și vaccinări”, spune Paul Stoiculeasă.
Printre simptomele asociate bolilor zoonotice se numără febra, durerile musculare și abdominale, balonarea și durerile de cap. Unele infecții pot evolua în tăcere, fără simptome evidente, motiv pentru care diagnosticarea precoce este esențială.
Bolile care pot avea efecte fatale asupra oamenilor includ:
Un incident tragic petrecut în Irlanda demonstrează cât de periculoase pot fi aceste infecții. Un bărbat de 49 de ani a murit în decembrie 2022, după ce câinele său i-a lins o rană deschisă de pe picior. Infecția bacteriană a dus rapid la sepsis și insuficiență organică.
Dr. Eoghan O’Neill, microbiolog consultant la Spitalul Connolly din Dublin, a explicat că astfel de cazuri sunt extrem de rare, dar, atunci când apar, au o rată de mortalitate ridicată: „Aceasta este o bacterie foarte agresivă, care are o rată de mortalitate de 33% odată ce pătrunde în fluxul sanguin”, potrivit DailyMail.
Specialiștii recomandă o igienă riguroasă și vizite regulate la medicul veterinar pentru a preveni riscurile asociate animalelor de companie.
„Oamenii trebuie să conștientizeze că prevenția este cheia. Deparazitarea și vaccinarea animalelor sunt obligatorii, iar igiena personală trebuie respectată cu strictețe”, conchide Paul Stoiculeasă.
În plus, autoritățile trebuie să gestioneze cu atenție populația de animale fără stăpân, sursă principală de focare infecțioase, pentru a reduce riscurile de transmitere a bolilor la oameni.