Peste 2.600 de pensii speciale nu sunt plătite din contribuții la sistemul public de pensii. Beneficiarii încasează 20.000 de lei lunar

Peste 2.600 de pensii speciale nu sunt plătite din contribuții la sistemul public de pensii. Beneficiarii  încasează 20.000 de lei lunar
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/04/2021, 11:42
Actualizat: 11/04/2021, 11:43

Cele mai recente date statistice privind pensionarii din România, analizate  de ziarul „Adevărul”arată că peste 2.600 de pensionari speciali încasează lunar câte 20.000 de lei fără să fi plătit vreodată contribuții la sistemul public de pensii.

În acest moment, beneficiarii de pensii speciale sunt magistrații, corpul diplomatic, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic, angajații Curții de conturi și personalul de specialitate al instanțelor.

Potrivit calculelor efectuate de „Adevărul”, în luna februarie a.c. aproape o treime dintre beneficiarii de pensii speciale (2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale) nu își primesc pensiile lunare în baza propriilor contribuții, acestea fiind plătite integral din bugetul de stat, angajații Aviației Civile fiind exceptați. Toate cele cinci categorii de beneficiari ai legilor speciale au un anumit număr de pensionari care nu au plătit CAS.

Astfel, dintre cei 811 diplomați, 65 nu au plătit contribuții, încasând o pensie medie de 5.783 lei din bugetul statului, adică un total de 375.895 lei/luna. Numărul foștilor parlamentari și funcționari din Parlament care nu au plătit deloc contributivitate este ceva mai mare, respectiv 157 de persoane (dintre cei 775 de pensionari), aceștia încasând o pensie medie de 4.810 lei, respectiv 755.170 lei pe luna plătiți din bugetul de stat.

Pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din ţară

Pensiile magistraţilor au ajuns în medie în luna martie la 19.914 lei, din numărul total de 4.256 de pensionari, 2.643 persoane neavând o contributivitate la sistemul public de pensii.

Pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din ţară şi în ceea ce priveşte numărul de pensionari beneficiari de pensii speciale, care nu se bazează pe contributivitate, fiind suplimentate lunar din bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor.

De departe cea mai numeroasă categorie de beneficiari de pensii speciale care nu au plătit deloc contribuții la sistemul de pensii este cea a foștilor magistrați. 2.586 de foști judecători și procurori dintre cei 4.207 de foști magistrați nu au plătit deloc contribuții, statul plătindu-le din taxele și impozitele tuturor românilor câte 19.905 lei drept pensie specială, adică 51.474.330 lei în fiecare luna.

Numărul foștilor grefieri și alte categorii de personal auxiliar parchetelor și instanțelor care încasează pensii speciale în medie de 4.798 lei fără să fi plătit CAS este de 161 de persoane, suma totală plătită acestora lunar din bugetul de stat fiind de 772.478 lei.

Dintre cei 596 de foști angajați ai Curții de Conturi care beneficiază de pensii speciale, doar 1 nu a plătit CAS, pensia medie lunară plătită acestuia din bugetul de stat fiind de 8.307 lei.

Însumat,  statul plătește, din taxele și impozitele tuturor românilor, celor 2.970 de privilegiați pensii speciale de 53,38 milioane de lei pe luna, adică 640,63 milioane de lei pe an. Suma este aproape jumătate din pensiile speciale totale pe care cei 9.575 de pensionari privilegiați o încasează în fiecare an, respectiv 1,46 miliarde de lei.

Ministrul Turcan: Sunt 9.500 de pensionari speciali cu o pensie medie de 9.600 de lei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a prezentat în luna martie reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, care au că scop ”reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității”.

Ea a declarat că ”în România sunt 9 500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9 600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii trebuie în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică