Poluarea din București, prioritate absolută pentru prefectul Hopincă. Traficul, încălzirea rezidențială și industria, principalii factori

Poluarea din București, prioritate absolută pentru prefectul Hopincă. Traficul, încălzirea rezidențială și industria, principalii factori
Publicat: 28/09/2023, 17:06

Principalii factori care contribuie la poluare și, implicit, scad calitatea vieții în București sunt traficul, sistemul de încălzire rezidențială și activitatea industrială, consideră prefectul de București, Rareș Hopincă. Tema a fost abordată de Colegiului Prefectural al Municipiului București.

Potrivit ultimelor date, în Municipiul București au existat situații de depășiri ale gradului de poluare impus de Comisia Europeană, iar cauzele care au dus la această situație sunt traficul, încălzirea rezidențială și activitatea industrială.

Calitatea aerului, prioritate absolută

Calitatea aerului din Capitală reprezintă o prioritate absolută pe agenda administrativă. De aceea, în contextul mai multor sesizări adresate Instituției Prefectului Municipiului București.

”Este motivul pentru care am convocat astăzi ședința Colegiului Prefectural al Capitalei pentru adoptarea unor măsuri și clarificarea pașilor pe care îi vom parcurge în perioada următoare în această problemă care, în ceea ce privește orașul nostru, pare că mai mult bate pasul pe loc. Din cauza traficului, a sistemului de încălzire rezidențială și a activității industriale, în București respirăm un aer murdar și poluat”, a spus prefectul Municipiului București.

Primăria, chemată la raport

Având în vedere că în momentul de față, Municipiul București nu are un Plan Integrat de Calitate a Aerului, Prefectul Capitalei a dispus o serie de verificări la nivelul Primăriei Muncipiului București.

“Am dispus instituțiilor cu atribuții în domeniu să facă verificări de îndată și să îndrume Primăria Generală a Capitalei pentru a descoperi motivele acestei întârzieri într-o problemă critică. Acest plan ne va permite să sancționăm mai mult decât am făcut-o până acum abaterile și încălcările regulamentelor de mediu și să ne aliniem normelor europene.

În cursul săptămânii viitoare voi convoca un grup de lucru regional, în care vom implica și instituțiile responsabile din județul Ilfov, pentru că multe dintre problemele sesizate de cetățenii Municipiului București sunt cauzate de operatorii economici de pe raza județului Ilfov”, a mai spus Rareș Hopincă.

Garda de Mediu, cu ochii pe Nicușor Dan

Conform lui Rareș Hopincă, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au efectuat la începutul acestui an o serie de controale la Primăria Municipiului București pentru verificarea stadiului realizării măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București 2018-2022 și au constatat următoarele:

  • Planul Integrat de Calitate a Aerului și-a încheiat valabilitatea la finalul anului 2022 (Primăria Municipiului București elaborează studiul de calitate a aerului ce va sta la baza viitorului plan de calitate a aerului);
  • Nu au fost achiziționate și nu au fost puse în circulație cele 100 de troleibuze noi, nu au fost achiziționate cele 100 autobuze electrice iar până în luna februarie 2023 au fost puse în circulație 19 tramvaie noi Imperio din cele 100  contractate;
  • Nu au fost realizate / implementate proiectele de gestionare a traficului și mobilității urbane, respectiv nu au fost realizate lucrările de infrastructură mare: Penetrația Prelungirea Ghencea – Domnești, Penetrația Splaiul Independenței – Autostrada București Pitești, Supralargire București – Măgurele, Supralărgire și Penetrație str. Avionului;
  • Nu a fost realizată facilitatea park&ride la terminalul Prelungirea Ghencea Domnești;
  • Nu au fost modernizate centralele termice de cvartal și dotarea acestora cu cazane cu arzătoare cu emisii reduse de poluanți. Din 11 centrale au fost modernizate 3, iar o alta se află în modernizare la data controlului;
  • În cadrul măsurii de gestionare a traficului în zona centrală nu au fost luate măsuri  pentru restricționarea accesului auto în interiorul zonei centrale;
  • Nu au fost modernizate în totalitate liniile de tramvai și nu au fost realizate toate pistele de biciclete.

Potop de amenzi la firme și Primărie

Pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor din Planul de Calitate a Aerului, Municipiul București, reprezentat prin Primar General a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 7.500 lei în fiecare an ( 2020-2021-2022-2023), conform art. 79, alin.5 din Legea nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător.

Totodată, în anul 2023 au fost verificați și 156 de operatori economici cu impact asupra calității aerului înconjurător, iar pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 98 de amenzi contravenționale în valoare totală de 5.870.500 lei.

Un alt plan de control a avut în vedere activitățile cu impact asupra aerului înconjurător ( șantiere, instalații industriale, agenți economici, poluări accidentale și arderi deșeuri) unde s-au aplicat un număr de 555 sancțiuni contravenționale în valoare totală de  10.158.500 lei,  conform Legii nr. 1 04/2011, privind calitatea aerului înconjurător, OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare și OU nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor, se mai arată în comunicatul oficial al Prefecturii București.

Citiți și:

VIDEO EXCLUSIV | Rareș Hopincă, prefectul Capitalei: „PSD și PNL merg în coaliție până la alegeri. România este în fața unei oportunități unice”

EXCLUSIV VIDEO | Rareș Hopincă, consilier CGMB: „Șoferii de autobuze nu opresc aerul condiționat. Conducerea STB minte!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului