Prima pagină » Actualitate » Posibilă SCHIMBARE la Inspecția Tehnică Periodică (ITP), în toată Europa. Noua regulă este deja obligatorie în România

Posibilă SCHIMBARE la Inspecția Tehnică Periodică (ITP), în toată Europa. Noua regulă este deja obligatorie în România

Posibilă SCHIMBARE la Inspecția Tehnică Periodică (ITP), în toată Europa. Noua regulă este deja obligatorie în România
FOTO - Caracter ilustrativ

O nouă propunere a Comisiei Europene (CE) prevede ca vehiculele cu o vechime mai mare de zece ani să fie supuse inspecției tehnice anuale (ITP), din dorința de a crește siguranța rutieră și de a reduce emisiile de poluanți, notează Capital.ro.

Potrivit sursei citate, vehiculele mai vechi sunt implicate mai des în evenimente rutiere, fiind predispuse și la defecțiuni tehnice. Mai mult, acestea sunt și mai poluante în comparație cu mașinile noi sau moderne.

Astfel, prin introducerea anuală a ITP, oficialii europeni estimează o scădere a accidentelor și a deceselor în trafic cu până la 1%. Procentul pare destul de mic, dar specialiștii precizează că acest lucru ar putea însemna salvarea a mii de vieți în fiecare an în Uniune Europeană (UE).

Există diferențe majore între statele membre ale UE

În acest moment, normele privind inspecția tehnică a vehiculelor variază de la un stat la altul, în UE. De exemplu, în Germania, toate vehiculele sunt verificate o dată la doi ani, indiferent de vechimea lor, iar autoturismele noi sunt supuse primei inspecții abia după trei ani de la înmatriculare.

La fel este și în România, în timp ce mașinile mai vechi de 12 ani trebuie verificate în fiecare an. Mașinile care au mai mult de 3 ani și mai puțin de 12 ani trebuie să facă verificarea odată la 2 ani.

Așadar, dacă propunerea CE va fi adoptată, șoferii din Germania și din alte state cu reguli asemănătoare vor trebui să se adapteze noii cerințe, aducând vehiculele vechi la control tehnic în fiecare an, însă acest lucru presupune costuri suplimentare pentru proprietarii de autoturisme, dar și o logistică mai complexă pentru centrele de inspecție auto.

Pentru ca această propunere să intre în vigoare, este necesară aprobarea ei atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul Uniunii Europene, procesul legislativ putând dura luni sau chiar ani, în funcție de dezbaterile politice și negocierile care vor avea loc.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și