A plecat în Italia la 5 ani și s-a întors 12 ani mai târziu. Povestea lui Antonio, elevul olimpic din Suceava pentru care „România înseamnă ACASĂ”

A plecat în Italia la 5 ani și s-a întors 12 ani mai târziu. Povestea lui Antonio, elevul olimpic din Suceava pentru care „România înseamnă ACASĂ”
Antonio Andrei Grădinariu / Colaj foto
Publicat: 19/06/2023, 14:44

Antonio Andrei Grădinariu este unul dintre sutele de copii care au ajuns în străinătate din dorința părinților de a duce un trai mai bun. Când avea 5 ani a plecat cu mama lui în Italia, locul unde tatăl lui era stabilit de ceva vreme. Anii au trecut, iar Antonio și-a dat seama că „România înseamnă acasă” pentru el.

Adolescentul a ales să se întoarcă în România acum doi ani, iar acum el este unul dintre elevii suceveni care se poate lăuda cu performanțe remarcabile la olimpiadele școlare din acest an.

A obținut Premiul I, cu punctaj aproape maxim, la Olimpiada de Limba Italiană, de la Cluj, din această primăvară, și Premiul I și Medalie de Aur la etapa națională a Concursului de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici” de la Iași, cunoscut ca olimpiada elevilor de la filiera tehnologică.

În plus, datorită rezultatelor sale din acest an, Antonio se află pe lista elevilor admiși la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, acolo unde are de gând să își continue studiile.

Antonio Andrei Grădinariu
Antonio Andrei Grădinariu

„Nu m-am putut acomoda sub nicio formă”

Antonio a ajuns în Italia, la Roma, când avea doar cinci ani.

„Am continuat grădinița acolo, învățând italiană în parc, jucându-mă cu copiii. Apoi au urmat anii de școală, 11 în total. Cinci ani de școală primară, trei ani de gimnaziu și trei ani de liceu. La școală mereu m-am descurcat bine, eram un elev de nota 9 să zicem, aveam rezultate bune, mai ales la matematică, materie care mi-a plăcut mereu. Am urmat Liceul Eduardo Amalidi din Roma, la profilul științific, intensiv pe matematică, chimie, fizică, un liceu cu exigențe mari, cu cerințe ridicate pentru elevi”, a povestit adolescentul de 19 ani, pentru Monitorul de Suceava.

În tot acest timp, a visat să revină în România, la Stamate, comuna Fântânele, locul unde se afla familia sa extinsă și prietenii din copilărie.

„În 2018, familia mea a avut o tentativă de a se reîntoarce în România. Mi-au fost echivalate studiile și m-am înscris la Colegiul Suceava, însă nu m-am putut acomoda sub nicio formă, nu am rezonat cu profesorii și nu mi-am găsit locul acolo”, a povestit tânărul.

În acest context, familia lui a luat decizia de a se întoarce în Italia.

„Am început liceul acolo, un liceu greu. Aveam zeci de pagini de parcurs de la o zi la alta, multe discipline din spectrul real, profesori destul de exigenți. Cred că e o prejudecată cum că cei care vin din afară au un nivel de cunoștințe scăzut, depinde și școala la care ai fost, ce cerințe au avut acolo. Eu am fost în Top 3 în clasă”.

Antonio Andrei Grădinariu
Antonio Andrei Grădinariu

„Cu toate că abia revenisem în România, la simularea probei de limba română, de la bacalaureat, am reușit să iau cea mai mare notă din clasă”

Trei ani mai târziu, familia lui Antonio s-a repatriat definitiv. Acum, tânărul s-a înscris la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, clasa a XI-a, profilul tehnician în activități economice. A avut parte de o acomodare ușoară, ajutat de colegi și profesori.

„În română, puteam purta o conversație și cam atât. Colegii au fost foarte în regulă, profesorii foarte ok, m-au ajutat foarte mult mai ales la materiile legate de economie, pe care eu nu le cunoșteam deloc. Cu toate că abia revenisem în România, la simularea probei de limba română, de la bacalaureat, am reușit să iau cea mai mare notă din clasă, deci eu zic că m-am descurcat bine”, a mai punctat Antonio.

Antonio Andrei Grădinariu
Antonio Andrei Grădinariu

„În Roma nu am mai fost, nici nu mi-e dor. Prefer România, casa mea”

Anul acesta, Antonio a participat la alte două concursuri importante: Olimpiada de Italiană și Concursul de matematică „A. Haimovici”, la ambele calificându-se la faza națională.

„La Naționala de la Italiană, toți eram elevi reîntorși din Italia. La final, eram pe locul III cu 32 de puncte, am depus contestație și am obținut 39,25 din 40 de puncte și am ajuns pe locul I. Am avut o intuiție bună să depun contestație, deși cei din jurul meu m-au îndemnat să nu o fac. Pentru acest concurs, am fost pregătit de prof. îndrumător Irina Natalia Daniela Maxim. Apoi am mers la , o olimpiadă pentru liceele tehnice, unde am participat la îndemnul domnului profesor Remus Cenușă. Inițial nici nu voiam să merg, însă domnul profesor m-a pregătit zi de zi, timp de o lună și am reușit acest rezultat la care nu mă așteptam”, a mai mărturisit elevul.

În această perioadă, tânărul se pregătește de examenul de bacalaureat și de noua etapă, pe care o va începe la facultatea din Cluj.

„Pe 11 iunie 2021 ne-am reîntors în România. O să-mi amintesc toată viața, a fost un pas decisiv. În Roma nu am mai fost, nici nu mi-e dor. Prefer România, casa mea”, conchide tânărul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord