Povestea româncei care a lucrat trei ani în ITALIA, ca muncitoare în agricultură, dar s-a întors acasă la copiii săi. Prin ce greutăți a trecut femeia

Povestea româncei care a lucrat trei ani în ITALIA, ca muncitoare în agricultură, dar s-a întors acasă la copiii săi. Prin ce greutăți a trecut femeia
Petra, în vârstă de 47 de ani
Publicat: 26/09/2023, 22:53
Actualizat: 26/09/2023, 22:58

Migrarea româncelor pentru a lucra în agricultura din Italia a devenit un fenomen complex, la mijloc fiind mai mulți factori: salariile mici din România, lipsa locurilor de muncă, speranța într-un viitor mai bun pentru ele și familiile lor, situații de criză sau de nevoie acută, cum ar fi asigurări medicale sau datorii. Iar munca în Italia poate oferi o soluție temporară la aceste probleme.

Petra a lucrat trei veri la rând în Italia, ca muncitoare în agricultură, departe de casă și de copii, iar durerea acestei despărțiri îi face vocea să tremure încă, relatează roitalianul.com, care citează Irpi Media.

Este o femeie de 47 de ani, cu părul negru și cu șuvițe albe, prins într-un coc improvizat, locuiește în satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași.

„Unul dintre copii mei trebuia să fie operat pentru o hernie inghinală severă. Am împrumutat 600 de euro pentru a plăti medicamentele și transportul din satul nostru la Iași, orașul unde se află spitalul”, mărturisește Petra.

Nu avea altă modalitate de a achita datoria decât să părăsească satul unde locuia cu cei nouă copii ai săi și să devină lucrătoare agricolă în Italia.

„Alina, cea mai mică dintre copiii mei, avea doar șase luni. Am lăsat-o în grija fraților mai mari. O mătușă din apropiere venea din când în când să-i verifice”, a mai povestit femeia.

De două ori pe săptămână, Petra suna acasă din Italia pentru a afla vești despre fetița sa și ceilalți copii.

„Nu aveam un smartphone, nu-mi puteam permite, le auzeam vocea la telefon, dar fără să-i văd. Am lucrat împreună cu soțul meu într-o fermă agricolă din provincia Verona, unde recoltam fructe și legume 10 ore pe zi, cu un salariu de 6 euro pe oră. Angajatorii știau că îmi lăsasem copiii singuri în România, dar nu le păsa. Îi interesa doar să fiu cât mai eficientă la locul de muncă, nimic altceva”, își amintește ea despre cei trei ani în care a lucrat departe de ei.

Munca sezonieră este procurată frecvent prin intermediul „caporalatului”, o formă de intermediere ilegală între fermieri și lucrătorii agricoli. În ciuda contractului de muncă care stipula că Petra ar fi trebuit să primească cel puțin 9 euro brut pe oră, conform mai multor investigații, în Italia este foarte răspândită practica de a plăti lucrătoarele agricole mai puțin decât ar trebui, mai ales pe cele străine.

Însă, după trei ani de muncă grea în Italia, Petra a reușit să-și achite datoria. Fiul ei a fost operat cu succes și acum este în afara pericolului.

Dar, odată cu întoarcerea sa acasă nu a însemnat și sfârșitul greutăților. Veniturile familiei sunt la fel de scăzute ca și înainte, iar copiii mai mari s-au mutat și ei în Italia pentru a lucra, în timp ce Alina, fetița cea mică, acum în vârstă de trei ani, a rămas cu Petra.

În fiecare seară, după ce micuța adoarme, Petra se așază la masa din bucătăria mică și își amintește de zilele în care lucra pe câmpurile din Italia.

„Atunci când lucram în Italia, îmi era mai ușor. Munceam mult, eram obosită, dar aveam suficienți bani pentru a mânca și a avea grijă de copiii mei. Acum, e greu să găsești un loc de muncă aici. Nu am bani pentru mâncare sau haine pentru copii. Dar cel puțin sunt acasă cu ei”, își încheie Petra povestea, cu un zâmbet amar pe chip.

Pentru mii de femei ca Petra, decizia de a pleca de acasă și de a lucra în străinătate este dureroasă, însă  – pentru multe dintre ele – este singura opțiune pe care o au pentru a asigura un trai decent pentru familiile lor.

Situația este complexă și necesită o abordare multi-dimensională, care să includă politici de protecție a muncii și a drepturilor, educație și sprijin psihologic pentru copiii lăsați în urmă, precum și schimbări culturale care să permită distribuirea mai echitabilă a responsabilităților de îngrijire între bărbați și femei.

Iar, până când aceste schimbări vor avea loc, multe românce vor continua să lucreze în străinătate, sănătatea lor psihică va continua să fie afectată, iar copiii lor vor rămâne să crească fără prezența mamei, rezistând în fața dificultăților care apar la tot pasul.

Câți migranți lucrează în sectorul agricol italian

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU estimează că între 450.000 și 500.000 de migranți lucrează în sectorul agricol italian, 40% dintre aceștia fiind angajați ilegal.

Conform celui de-al VI-lea Raport al Osservatorio Placido Rizzotto della FLAI-CGIL, în 2021 au fost aproximativ 230.000 de lucrători angajați ilegal în agricultură, dintre care 55.000 erau femei.

Sursa foto: Irpi Media

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată