Preotul Andrei Iscu, după incendiul care a mistuit altarul bisericii din Răchitișu: ”Trebuie să refacem lăcașul, să punem tot ce este mai bun”

Publicat: 04/08/2021, 13:13
Actualizat: 04/08/2021, 13:32

Răchitișu este un sat din comuna Strugari, județul Bacău, un loc cu oameni puțini – aproximativ 120 de familii -, dar harnici și apropiați de Dumnezeu. Părintele Andrei Iscu își împlinește menirea spirituală, în acest sat, din luna februarie a anului 2017, atunci când a venit în mijlocul enoriașilor pentru a trăi alături de ei, împreună cu soția, și pentru a le împărtăși Cuvântul Domnului.

Viața în Răchitișu se desfășoară pe coordonatele simple ale scenariului rural pe care îl întâlnim în satele României, cu inerentele greutăți de zi cu zi, cu bucurii mai mari sau mai mici și evenimente locale pe care oamenii le trăiesc împreună.

Biserica rămâne locul unde oamenii se adună, atât la bucurie, cât și la necaz, iar preotul Andrei Iscu își amintește că, atunci când a ajuns în parohie, în noua biserică a comunității nu se puteau face slujbe, fiind tencuită doar la interior.

”Când am ajuns în parohie  – cu trei biserici în două sate, Cetățuia și Răchitișu, comuna Strugari, județul Bacău – nu se putea face slujbă în noua biserică. În Răchitișu sunt două biserici, una veche, din anul 1865, și biserica nouă, a cărei construcție a început în anul 2001. În biserica nouă nu fuseseră făcute slujbe până să ajung eu acolo. Nu exista altarul, pentru a putea să slujesc, nu avea nimic. Nu era chiar la roșu, cum se spune, era doar tencuită la interior. Când am ajuns în comunitate, mi-am propus, iar Dumnezeu m-a ajutat, să ajung să slujesc în biserica nouă”, povestește părintele Iscu pentru GÂNDUL.

Părintele Andrei Iscu (dreapta)

”Luase foc altarul, a ars Sfânta Evanghelie, au ars sfintele vase”

Părintele Iscu nu s-a abătut de la ”drumul spiritual” pe care și l-a propus atunci când a ajuns în parohie, iar într-un interval de timp de numai trei luni a reușit să transforme sfântul lăcaș, iar enoriașii au putut participa la slujbe desfășurate în ”biserica nouă”.

”În decurs de trei luni, am reușit să fac Sfânta Masă și o catapeteasmă improvizată. Ulterior, după ce a venit părintele protopop și a sfințit altarul, ca să pot să fac slujbele, am adus catapeteasma, cu icoane, am tencuit altarul, am pus parchet și – anul trecut, în decembrie – am vrut să pun aparate de aer condiționat în biserică, pentru a da căldură, fiindcă în interior nu exista nicio sursă de căldură”, povestește părintele Andrei Iscu.

Lucrările de refacere a interiorului bisericii din Răchitișu

Pe 20 decembrie 2020 – o zi de duminică, în Postul Crăciunului – , în jurul orei 07.00, după ce au fost pornite aparatele de aer condiționat, a izbucnit un incendiu în noua biserică, cauza fiind un scurtcircuit la instalația electrică. O vecină care locuiește peste drum de biserică a auzit o pocnitură puternică, trimițându-și băiatul să vadă ce s-a întâmplat.

”Dimineața s-a dat drumul la căldură în biserică și apoi a luat foc toată instalația electrică. Șansa noastră a fost că vecina de peste drum a auzit o pocnitură și s-a alarmat. Și-a trimis băiatul la biserică, a văzut un fum negru și atunci a chemat pe toată lumea. M-a chemat și pe mine, luase foc altarul. Eu am ajuns înaintea pompierilor și am reușit să sting focul. Totul era stins, din fericire, atunci când au ajuns pompierii. Focul a fost puternic la proscomidie – acolo unde fac Sfânta Împărtășanie -, acolo totul a ars. A ars Sfânta Evanghelie, potirul, au ars sfintele vase, cununiile, cărți de cult. Au fost momente foarte grele”, își amintește preotul Iscu.

Pe data de 20 decembrie 2020, în Postul Crăciunului, altarul bisericii din Răchitișu a fost mistuit de flăcări

”Tot ce am luat este luat cu factură proformă, trebuie plătit totul…”

Refacerea bisericii din Răchitișu este cea mai mare dorință a preotului Andrei Iscu, iar lucrările au început deja, chiar dacă, din punct de vedere financiar, situația este foarte complicată.

Preotul încearcă să strângă banii necesari, enoriașii au ajutat așa cum au putut, după posibilitățile fiecăruia, însă mai este nevoie de bani.

”Acum încercăm să strângem bani pentru a reface biserica. Deja am schimbat toată instalația electrică. Oamenii m-au întrebat «Părinte, de unde aveți bani?» Nu am niciun ban, tot ce am luat este luat cu factură proformă, trebuie plătit totul. Nu am plătit absolut nimic până acum. Acum, eu vrea să punem tot ce este mai bun în biserică, pentru a nu se mai întâmpla un astfel de necaz care ne-a întristat pe toți. Instalația electrică este cu fir ignifugabil, de 2 și jumătate, de cupru. Este mai scump, într-adevăr, dar nu am ce face, vreau să fac ceva bun, să las ceva pentru această biserică. Să rămână nu pe un an sau doi, ci pe mulți ani”, spune preotul Andrei Iscu.

Părintele Andrei Iscu: ””Acum încercăm să strângem bani pentru a reface biserica”

”Sunt oameni simpli, dar cu suflet curat și apropiați de Dumnezeu”

Părintele spune că sumele donate de enoriași sunt dovada că aceștia își doresc foarte mult ca slujbele să fie reluate în noua biserică, dar sunt oameni puțini și fără mari posibilități materiale.

Sunt locuitori care trăiesc doar din pensia primită de pe urma muncii la CAP, pe vremuri, alții nu beneficiază nici măcar de aceea.

”Enoriașii m-au ajutat așa cum au putut. Dar sunt puțini și, mai ales, sunt oameni fără mari posibilități materiale. Mulți trăiesc doar din pensia de CAP, cum se spune, unii nici această pensie nu au, reușesc să trăiască doar din banii obținuți din munca pe care o fac pe câmp. Din agricultură, din ceea ce cultivă în gospodărie, de pe urma animalelor pe care le cresc. Se duc din Răchitișu spre Bacău cu căruțele, 30 de kilometri, ca să vândă brânză, lapte și alte produse pentru a se putea întreține. Sunt oameni simpli, dar cu suflet curat și apropiați de Dumnezeu”, a mai declarat părintele Andrei Iscu pentru GÂNDUL.

Cei care doresc să ajute la reconstrucția bisericii din Răchitișu, comuna Strugari, pot face donații în acest cont.

Banca Comercială Română

IBAN RON – RO53RNCB0029149374030003

Titular – Parohia Ortodoxă Cetățuia

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
IREAL! Averea strânsă de Nadia Comăneci după ce s-a mutat în SUA. Americanii sunt uimiți
Interviu cu Cristian CÎRJALIU, primarul comunei Agigea! VIDEO
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Urmează lovitura supremă pentru cei cu CENTRALE TERMICE de apartament: "Este înspăimântător"
Monica Gabor, distrusă de durere: Irinel Columbeanu a ajuns la spital. Situația a scăpat de...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...