Prețul gazelor rămâne plafonat până primăvara viitoare. Ce stocuri de trecut iarna raportează ministrul Energiei, Burduja

Prețul gazelor rămâne plafonat până primăvara viitoare. Ce stocuri de trecut iarna raportează ministrul Energiei, Burduja
Publicat: 18/08/2023, 19:26

Prețul gazelor rămâne plafonat cel puțin până la primăvara viitoare, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Stocurile pentru această  iarnă vor ajunge la 90% din necesar peste două săptămnâni. În cazul unei ierni deosebite, România va apela la rezervele de gaze din Azerbaidjan, unde ţara noastră are la dispoziţie o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că România stă foarte bine cu stocurile de gaze naturale, fiind în acest moment o rezervă înmagazinată de aproape 83%, iar după 1 septembrie, conform angajamentului cu cei de la Comisia Europeană, va fi depăşită cantitatea de 90%. Chestionat dacă preţurile la gaze naturale şi energie electrică vor creşte sau vor rămâne plafonate, ministrul PNL a explicat că schema actuală este în vigoare până în luna martie a anului 2025. „La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a mai precizat el.

Gaze pentru iarna 2023-2024

„Stăm foarte bine. La această oră avem o rezervă de aproape 83% înmagazinată, iar la 1 septembrie, conform angajamentului în faţa Comisiei Europene, trebuie să depăşim 90%, ceea ce vom face fără probleme. Avem practice un record istoric de rezervă. În momentul acesta este cu aproximativ 580 de milioane de metri cubi mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar stocurile totale sunt de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi”, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info, cum stă România cu stocurile de gaze naturale pentru sezonul rece care va veni.

Rezervele din Azerbaidjan

Ministrul Energiei a mai spus că în cazul în care iarna din acest an va fi una grea, atunci România poate apela la rezervele de gaze din Azerbaidjan, unde ţara noastreă are la dispoziţie o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi. „Dacă vom avea o iarnă foarte grea, întotdeauna avem posibilitatea de a apela la gaz din Azerbaidjan unde avem rezervată o capacitate adiţională de până la un miliarde de metri cubi. Aşadar, mesajul meu foarte clar pentru toţi românii este să stea liniştiţi pentru că nu vor tremura de frig la iarnă”, a explicat Burduja.

Finanțele răspund de compensări

Întrebat dacă facturile românilor la gaze şi energie electrică vor rămâne plafonate ca anul precedent şi dacă sunt bani la buget pentru a acoperi diferenţa de cost, ministrul Energiei a răspuns: „E o întrebare foarte bună pentru Ministerul Finanţelor”.

Consumatorii vulnerabili trebuie protejați de economia de piață

„Noi ca Minister al Energiei am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici şi mijlocii, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive. Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat ministrul PNL.

Iarna și Ucraina, două necunoscute

El a adăugat că în cazul în care va fi pusă problema ajustării schemei existente, atunci acest lucru va fi făcut cu foarte multă prudenţă. Burduja nu a exclus posibilitatea fluctuării preţurilor la energie electrică şi gaze, în contextul unei ierni grele şi a evoluţiei conflictului din Ucraina.

„Dacă se va pune problema ajustării schemei, o vom face doar pentru a respecta faptul că în piaţă preţurile au scăzut şi la gaz şi la energie electrică, dar cu foarte multă prudenţă. Pentru că în contextul unei ierni grele, în contextul unei evoluţii imprevizibile în Ucraina, în contextul multor alte variabile pe care nu le putem cunoaşte, ne putem aştepta la o creştere de preţuri. Şi atunci nu dorim să îi expunem pe români, nici pe companiile româneşti la aceste fluctuaţii”, a completat ministrul Energiei.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate