Primăria Capitalei explică de ce nu a intervenit la incendiul din Delta Văcărești. „Înțelegem și regretăm profund impactul asupra biodiversității”

Primăria Capitalei explică de ce nu a intervenit la incendiul din Delta Văcărești. „Înțelegem și regretăm profund impactul asupra biodiversității”
Publicat: 09/02/2024, 14:59
Actualizat: 09/02/2024, 15:28

Oficialii Administrația Parcul Național Văcărești, de sub umbrela Primăriei Municipiului București, au detaliat, vineri, motivul pentru care nu a intervenit pentru stingerea incendiul de vegetație din Parcul Natural Văcărești de joi, 8 februarie.

Administrația Parcul Natural Văcărești, în calitate de administrator al Parcului Natural Văcărești, înființată în 2021, a transmis, vineri, detaliile referitoare la incendiul de vegetație care a avut loc în data de 8 februarie, precum și măsurile imediate ce au fost luate în urma acestuia.

Un incendiu de vegetație a izbucnit în Delta Văcărești din Capitală, norul de fum gros fiind vizibil de la mare distanță, iar imaginile nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare. Incendiul  a fost localizat și s-a manifestat pe o suprafață de 6 hectare.

Care sunt protocoalele de intervenție

„În după-amiaza zilei de 8 februarie, ora 14.30 personalul nostru de pază a identificat un incendiu de vegetație în zona de nord-vest a parcului. În ciuda faptului că Parcul Natural Văcărești este o arie protejată cu o biodiversitate deosebită și o suprafață extinsă de 180 de hectare, instituția noastră nu deține atribuții directe în ceea ce privește intervențiile de stingere a incendiilor”, se arată în precizările PMB.

Astfel, incidentul a fost imediat raportat Inspectoratului pentru Situații de Urgenți București – Ilfov, conform procedurilor de urgență stabilite. „Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs în Delta Văcărești, care se manifestă pe o suprafață de 1,5 hectare. Acționează 12 autospeciale de stingere. Sunt posibilități de propagare din cauza vântului”, se arata în comunicatul ISU.

„Înțelegem și regretăm profund impactul pe care acest incident îl are asupra biodiversității din Parcul Natural Văcărești și asigurăm publicul de angajamentul nostru ferm pentru restaurarea și protejarea acestei arii naturale protejate. De asemenea, dorim să mulțumim echipajelor de pompieri și tuturor celor implicați în eforturile de stingere a incendiului pentru dedicarea lor”, au transmis reprezentanții Administrației Parcul Național Văcărești.

Ca măsuri imediate, instituția a comunicat că va colabora strâns cu autoritățile locale și naționale pentru a revizui și îmbunătăți protocoalele de intervenție în caz de incendii și pentru a implementa strategii eficiente de prevenire a acestora în viitor.

„De asemenea, vom contribui cu toate informațiile deținute la cercetarea cauzelor care au condus la acest incident, pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente. Administrația Parcul Natural Văcărești este profund dedicată protejării Parcului Natural Văcărești și a biodiversității sale. În acest moment dificil, ne reînnoim angajamentul față de conservarea acestui patrimoniu natural și vom lucra neîncetat pentru a asigura siguranța și integritatea sa”, potrivit organizației.

Administrația Parcul Natural Văcărești este un serviciu public de interes local, cu personalitate juridică, înființată prin H.C.G.M.B nr.328/2021 în scopul de a administra aria naturală protejată Parcul Natural Văcărești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...