VIDEO | Rareș Bogdan: „Efectul unui blocaj al României pe Schengen ar fi incalculabil din punct de vedere al discursului antieuropean, al euroscepticismului și ar crea o nouă zonă cu probleme”

Publicat: 14/10/2022, 13:28
Actualizat: 14/10/2022, 14:52

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre poziția Olandei legată de aderarea României în spațiul Schengen, după ce premierul Mark Rutte a precizat că răspunsul nu ar fi unul pozitiv, pentru moment. Europarlamentarul este de părere că efectul unui blocaj al intrării României în spațiul Schengen „ar fi incalculabil din punct de vedere al discursului anti-european, al euroscepticismului și ar crea o nouă zonă cu probleme”.

„În aviație, există două momente: 26 noiembrie și 26 martie, este orarul de schimbare a tot ceea ce înseamnă orar de zbor, culoare de zbor în aviație. Deci nu poți să intri peste noapte ca în rutier sau în feroviar. Adică, putem intra pe 1 ianuarie ca feroviarul și rutierul, dar în aviație nu poți, având în vedere fluxurile de pe marile aeroporturi, orarul avioanelor. Trebuie să mergi pe calendarul pe care-l are aviația, la nivel mondial, și acesta este 26 martie – asta e singura chestiune pentru care ar exista această diferență de două luni și jumătate.

Întorcându-mă la Olanda, Olanda nu s-a exprimat clar, încă, așa cum a făcut-o de-a lungul celor 11 ani. De-a lungul celor 11 ani, Olanda și-a luat ba Finlanda lângă, ba Danemarca. Dacă Olanda rămâne singură, ea nu se va opune intrării României în Schengen, nu are cum. Întotdeauna trebuia să aibă un partener, doi parteneri”, a afirmat Rareș Bogdan.

Întrebat dacă este de părere că, în acest moment, este vorba și de o chestiune comercială, Rareș Bogdan a spus că, „de data asta, nu”.

„Este o chestiune politică, o chestiune politică internă a coaliției celor patru partide care îl susțin pe Rutte (premierul olandez Mark Rutte – n.r.) și o chestiune care ține mai mult de zona de imigranți, unde România, din fericire, stă mult mai bine decât Bulgaria sau alte state, sau Grecia. Astăzi, România nu poate fi condiționată din punct de vedere economic. Astăzi, România este un jucător extrem de important, mai ales datorită conflictului din Ucraina. Nici Olanda și niciun alt stat, nici Germania, nici Franța, nimeni nu poate condiționa, astăzi, România pe zona economică.

Premierul Rutte nici măcar nu a deschis subiecte legate de comerț sau economie la discuțiile pe care le-a avut, ci a pus problema MCV, problema imigranților, care este obsesia Olandei, cu condițiile pe care le acordă țările cu granițe externe ale Uniunii Europene, în raport cu imigrația, și crima organizată – dar referirea nu a fost neapărat la România. Noi, după cum știți, acționăm într-un tandem cu Bulgaria, nu s-a făcut referire la chestiuni comerciale”, a explicat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a menționat că, în acest moment, „România nu mai este la pitici, nu mai joacă la ce dăm, ci joacă la ce e câștigat”, iar „Uniunea Europeană ar pierde în cazul în care ar amâna, din nou, România” în privința aderării la spațiul Schengen.

„România nu va accepta niciodată, în fața nimănui, ca în momentul în care Portul Constanța a urcat de la 5.500 de containere descărcate pe zi înainte de război, adică în 15 februarie, la 22-24 de mii de containere descărcate. În momentul acesta, exact cum românii au fost în largul golfurilor din diverse zone – Croația, Franța, Spania, Italia, Grecia, pe unde au umblat vara, plin de iahturi -, cam așa arată intrarea noastră, astăzi, în portul Constanța, mai ales în zona Oil Terminal.

Oil Terminal era ocupat undeva la 40%, iar astăzi, vapoarele cu petrol din Angola, din Venezuela, din zona Golfului, din zona Orientului Mijlociu așteaptă 3-4 săptămâni pentru a intra în Oil Terminal, pentru a descărca pentru Europa Occidentală și pentru cele trei rafinării funcționale din România.

Deci nu se pune problema ca vreodată România sau vreun guvern, vreun stat, vreun lider politic – indiferent de culoarea lui politică – să tranzacționeze o astfel de valoare. Portul Constanța a devenit vital și nu se pune problema așa și cred că și-au dat seama cu toții că România nu mai este la pitici, nu mai joacă la ce dăm, ci joacă la ce e câștigat și la ce se pierde pentru Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană ar pierde în cazul în care ar amâna, din nou, România. Efectul unei amânări a României sau unui blocaj al României pe Schengen ar fi incalculabil din punct de vedere al discursului antieuropean, al euroscepticismului și ar crea o nouă zonă cu probleme, după multiple zone fierbinți pe care Europa le are deja”, a precizat Rareș Bogdan.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
"Este o tragedie imensă". Cei trei tineri români luaţi de ape în Italia, sub ochii...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Dumitru Dragomir, complet devastat. A MURIT în somn: De ce nu m-a luat pe mine?
Înghețată cu iaurt și miere. Un desert simplu, rapid și delicios
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Ileana Stana Ionescu se confruntă cu probleme de sănătate. Marea actriță este internată în spital:...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cum a fost creat un „computer viu” cu 16 mini-creieri făcuți din țesut uman?
×