Curtea Constituțională a României va judeca, pe 27 martie, dacă restructurările de personal de la Senat și Camera Deputaților se înscriu în litera legilor constituționale și ale contenciosului administrativ.
S.O.S și AUR au transmis cauza angajaților de la Senat și Camera Deputaților, referitoare la reorganizarea aparatului administrativ, judecătorilor CCR, spre analiză.
Reprezentanții sindicali ai celor două camere menționează faptul că procedura a fost adoptată fără „o dezbatere adecvată” și „fără o fundamentare detaliată a necesității și impactului restructurării, contrar principiilor transparenței și dialogului social”, fiind încălcat articolul 41, alineatul 1 din Constituție și prevederile articolului 518 din Codul Administrativ.
De asemenea, se mai precizează că a fost încălcat Art. 16, alineatele 1 și 2 din Constituție, adică principiul „egalității în fața legii”, deoarece restructurarea e făcută în baza unor „criterii neclare și potențial discriminatorii”, care contravin prevederilor Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.
Alte aspecte sesizate sunt legate și de faptul că demersul e prezentat ca unul în care are loc o clarificare a structurilor Senatului, când, de fapt, ținta e reorganizarea.
„Concluzia este aceea că s-a adoptat o hotărâre prin care s-a dorit să se ascundă că ea produce, în realitate, o reorganizare a structurii organizatorice a Senatului, operațiune procedurală care impunea ca ea să aibă un alt conținut, în care, încă din primul său articol, să prevadă că se reorganizează structura organizatorică a Senatului României sau structurile de specialitate ale acestuia”, reiese din sesizare.
În același timp, angajații derulează o altă acțiune și-n contencios administrativ, după cum reiese din informațiile date publicității de către reprezentanții sindicali.
„Vă informăm că, în cursul zilei de astăzi, a fost depusă la instanța de contencios administrativ cererea de suspendare și anulare a actelor administrative ilegal emise, pentru motive de nelegalitate”, se arată în mesajul electronic transmis de sindicatul de la Camera Deputaților, angajaților, vinerea trecută.
Lucrurile, însă, nu se opresc aici. Senatul vrea implementarea sistemului de recunoaștere facială, iar 50 de parlamentari PSD vor(au depus un proiect de lege) ca angajații publici să fie testați, anual, în scris. Sindicaliștii, însă, nu sunt de acord.
„Propunerea legislativă care încearcă să impună evaluări anuale scrise şi care obligă funcționarii publici să memoreze și să reproducă cu fidelitate mii de pagini din legislația aplicabilă, în continuă «ajustare» (modificările sunt, de multe ori, săptămânale) este o măsură abuzivă și total inadecvată.
Înţelegem însă şi suntem ferm convinşi că face parte din categoria demersurilor menite să elimine salariaţii incomozi, cei care nu au nicio legătură cu lumea politică, profesioniştii care deranjează. Deoarece aceste evaluări scrise vor fi «adaptate» de la caz la caz, în funcţie de cât de fidel este angajatul şefului numit politic. Unele subiecte vor fi extrem de complexe, altele abordabile”, se arată în comunicatul oficial al FNSA.
CITEȘTE ȘI:
Angajații Senatului protestează: Ilie Bolojan, acuzat că refuză NEGOCIERILE privind restructurarea