S-a stabilit ”temperatura critică superioară” pe care corpul uman o poate suporta

S-a stabilit ”temperatura critică superioară” pe care corpul uman o poate suporta
Publicat: 13/07/2023, 09:41

Vara aduce cu ea căldură extremă, iar corpul uman face eforturi pentru a-și menține o temperatură optimă, la care totul funcționează normal.

Chiar în această perioadă, România se află sub cod galben de caniculă, iar temperaturile maxime vor ajuge chiar și la 39-40 de grade.

Mai mult decât atât, întrega Europă se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, iar veștile rele nu se opresc aici. În următoarele săptămâni, meterologii se așteaptă să se înregistreze noi recorduri de temperatură.

Potrivit unui studiu recent publicat de cercetătorii de la Universitatea Roehampton din Londra, corpul uman are o ”temperatură critică superioară” pe care o poate tolera în condiții de siguranță între 40 și 50 de grade Celsius, scrie Euronews.

”Temperaturile din Europa au crescut cu aproximativ două grade față de condițiile preindustriale în ultimele decenii, creștere de două ori mai mare decât media globală. Europa este cu adevărat un punct fierbinte pentru schimbările climatice și pentru creșterea temperaturilor extreme de căldură. Am observat creșteri atât în ceea ce privește frecvența, cât și în ceea ce privește intensitatea temperaturilor extreme de căldură și vedem tot mai multe temperaturi record în fiecare an, ca urmare a acestei tendințe de încălzire. Iar acest lucru va continua și în viitor, pe măsură ce vom continua să emitem gaze cu efect de seră”, a declarat Matthew Patterson, asistent de cercetare postdoctorală în domeniul fizicii climei la Universitatea din Oxford, pentru Euronews Next.

Când este cald afară, corpul nostru are diferite modalități de a se răcori și de a-și scădea temperatura interioară, inclusiv transpirația și spălarea sângelui la periferie, lângă piele.

Potrivit unui experiment realizat de profesorul Lewis Halsey, cercetător la Centrul Școlii de Științe ale Vieții și Sănătății din cadrul Universității Roehampton din Londra alături de colegii săi, atunci când temperatura crește, rata metabolică crește și ea.

”Ceea ce înregistram era o creștere a ratei metabolice”, a declarat Halsey despre experimentul realizat în 2021 pe patru bărbați și trei femei.

Potrivit lui Halsey, ”fiecare persoană este diferită”, iar reacția oamenilor la căldură poate varia semnificativ în funcție de vârstă, sex și de afecțiunile medicale existente. ”Rata metabolică a unor oameni nu a crescut la 40 de grade, dar a făcut-o la 50 de grade. Corpul lucrează foarte mult pentru a-și apăra temperatura de bază, nu-i place ca aceasta să se schimbe. Dacă aceasta crește cu unul sau două grade, în mod realist, nu provoacă daune pentru majoritatea oamenilor. Unii maratoniști au fost cronometrați cu o temperatură centrală de 42 de grade, iar acest lucru se datorează faptului că au alergat într-un mediu fierbinte. Dar chiar și maratoniștii încep să sufere la temperaturi de 44 de grade”, a spus Halsey.

Însă, există și persoane mult mai puțin rezistente la temperaturi extreme. Bebelușii și vârstnicii se numără printre cele mai vulnerabile categorii la căldura extremă.

Când corpul tău se încălzește prea tare

Căldura extremă poate face ca temperatura să crească până la un punct în care generează un efect în cascadă periculos care ar putea duce la probleme de sănătate și chiar la moarte.

”Proteinele din organism încep să se denatureze – nu mai funcționează, iar impulsurile nervoase nu mai funcționează la fel de bine. Sistemul nervos este mai puțin eficient, iar acesta este parte integrantă a organismului. Ar începe să afecteze inima, pentru că inima este un mușchi în sine. Dacă acest lucru generează o aritmie și inima nu pompează sângele la fel de eficient în jurul corpului, deoarece este „nesincronizată”, acest lucru ar putea cauza niveluri scăzute de oxigen. Dacă nivelurile de oxigen către creier sunt în regulă, atunci aveți probleme reale”, a mai spus Halsey.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana