Scade vârsta pentru examenul de obținere a PERMISULUI auto, dar cresc semnificativ sancțiunile pentru șoferii indisciplinați. Noile propuneri europene

Scade vârsta pentru examenul de obținere a PERMISULUI auto, dar cresc semnificativ sancțiunile pentru șoferii indisciplinați. Noile propuneri europene
Sursa Foto: Pexels/ JESHOOTS.com
Publicat: 12/06/2023, 09:47

Comisia Europeană a elaborat un set de propuneri privind îmbunătățirea siguranței rutiere în întreaga Uniune Europeană, inclusiv reformarea sistemelor de examinare a conducătorilor auto și stabilirea vârstei legale de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani.

Comisia Europeană a anunțat că va iniția o revizuire a directivei actuale privind permisele de conducere adoptată în 2006. Scopul acestei revizuiri este de a îmbunătăți siguranța rutieră în Uniunea Europeană și de a facilita libera circulație a cetățenilor.

În propunerea de directivă se subliniază că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește siguranța rutieră în Uniunea Europeană. Numărul de decese cauzate de accidentele rutiere a înregistrat o scădere considerabilă, de la aproximativ 51.400 în 2001 la aproximativ 19.800 în 2021, ceea ce reprezintă o reducere de 61,5%. Cu toate acestea, se evidențiază faptul că îmbunătățirea siguranței rutiere nu a fost la nivelul dorit și necesar.

Revizuirea directivei privind permisele de conducere vine ca răspuns la această situație și are ca scop întărirea măsurilor și reglementărilor existente pentru a asigura o siguranță sporită pe drumurile europene. Aceasta se va concentra pe identificarea și abordarea lacunelor din sistemul actual, precum și pe adaptarea la noile tehnologii și provocări în materie de mobilitate.

Deja există voci care contestă această propunere

Recent, Islanda a anunțat că nu intenționează să modifice vârsta de obținere a permisului auto pentru a armoniza regulile cu cele ale Uniunii Europene.

Ministrul islandez al Transporturilor susține că, în ultimii ani, au fost făcute modificări substanțiale în sistemul lor, obținând rezultate pozitive în ceea ce privește reducerea accidentelor în rândul șoferilor tineri. Islanda a menținut limita de vârstă pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani și a întărit regulile și lecțiile de conducere, oferind tinerilor toate informațiile necesare pentru a fi șoferi responsabili și conștienți.

„Sunt de părere că am implementat acest lucru foarte bine, menținând limita de vârstă de 17 ani, dar, în același timp, am început să înăsprim și să facem lecțiile de conducere mai profesioniste și mai ambițioase, precum și să avem o educație continuă și să păstrăm informațiile pentru tineri”, a declarat Johannsson.

„Avem o poveste bună de spus, așa că nu cred că există vreun motiv pentru noi să continuăm aceste idei. „, a mai spus el, adăugând că nu vede un motiv special pentru a armoniza regulile între Islanda și alte țări în această privință.

Cu toate acestea, el nu a respins toate propunerile Comisiei, întrucât a salutat prevederile care ar trebui să faciliteze colectarea amenzilor de către guvern atunci când șoferii comit infracțiuni în alte state, potrivit Euractiv.

Sancțiuni drastice pentru șoferii indisciplinați

În același timp, Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru șoferi, în vederea impunerii de sancțiuni mai dure în cazul depășirii limitei de viteză și al parcării ilegale.

Din cauza faptului că peste 40% din abaterile rutiere transfrontaliere din Uniunea Europeană nu sunt sancționate, UE dorește introducerea unor reguli mai stricte și îmbunătățirea colaborării între autoritățile din țările membre.

Astfel, în situația în care conducătorii auto săvârșesc abateri grave, aceștia ar putea fi privați de permisele de conducere nu doar în țara în care au fost comise încălcările, ci și în toată Uniunea Europeană.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
WhatsApp, în mare pericol. Datele personale pot fi furate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
„S-a născut luptător” Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh după ce a fost operat...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?
×