VIDEO Tánczos Barna: Pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru îngroparea și arderea ilegală de deșeuri

Publicat: 11/05/2022, 01:09
Actualizat: 11/05/2022, 09:05

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vorbit, marți, la B1 TV, despre legea pentru stoparea arderilor ilegale, adoptată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaților. Tánczos Barna a afirmat că vor fi aplicate pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru îngroparea și arderea ilegală de deșeuri.

Prin proiectul de lege, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaților, autoritățile statului primesc noi instrumente pentru a contracara arderile ilegale de deșeuri, cu scopul de a reduce poluarea.

„Eu cred că modificarea spectaculoasă a legislației privește sau se referă la pedepsele cu închisoarea pentru îngroparea deșeurilor și arderea deșeurilor. Este legislația recentă, aprobată de Guvern, printr-o ordonanță de urgență și închisoarea de la 3 la 5 ani pentru faptele de îngropare și de ardere sunt cele mai dure pedespse pe care le-a avut România vreodată pe acest domeniu”, a declarat Tánczos Barna.

De asemenea, Tánczos Barna a precizat că noutatea acestei modificări legislative constă în extinderea de interdicții la materialele feroase, provenite din arderi. Mai mult, firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase și aliaje ale acestora, obținute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor și conductorilor de orice fel.

„Noutatea acestei modificări legislative care s-a votat aproape în unanimitate în Camera Deputaților este extinderea acestei interdicții la materialele feroase, provenite din arderi. Este o chestiune despre care am vorbit încă de anul trecut, despre care am vorbit și în momentul în care am avut audierile pentru a doua oară, în decembrie 2021, în Comisia de Mediu, am vorbit și cu colegii din PNL, PSD și USR. Este o inițiativă a unui coleg din USR, votată de tot Parlamentul României, pentru a completa ceea ce am făcut noi prin ordonanța de urgență, adică pedepse cu închisoarea pentru îngropare și pentru ardere și, pe partea cealaltă, interdicție ca materialele provenite din arderi să ajungă la firmele care să genereze venit pentru persoanele care fac aceste infracțiuni”, a declarat Tánczos Barna.

Întrebat dacă odată prin aplicarea acestei legi, fenomenul arderilor ilegale va dispărea complet, ministrul Mediului a declarat că „este o luptă continuă”.

„Dacă am reuși să eliminăm fenomenul cu totul, nu am mai avea a doua zi nevoie nici de control, nici de procurori, nici de închisoare. Este o luptă continuă. Și vreau să vă spun că primul dosar penal pe îngropare de deșeuri, din câte văd, o să vină din București, pentru un caz unde controlul este în curs de finalizare. Se va finaliza zilele acestea și o să avem primul dosar de îngropare de deșeuri. Atunci o să vadă toată lumea ce înseamnă să răspunzi cu libertatea pentru un gest absolut condamnabil și care până acum se sancționa cu amendă”, a declarat Tánczos Barna.

Potrivit unui studiu european, plasticul din electrocasnice și electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului. În România, peste 29.000 de oameni mor anual din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
Băsescu și Constantinescu, obiceiuri culinare ciudate, la Cotroceni
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Meta riscă o amendă de proporții din partea Comisiei Europene