China vrea să ajute companiile aflate în dificultate prin măsuri ţintite, ca răspuns la „şocurile externe tot mai mari”, potrivit unui comunicat emis după o şedinţă prezidată vineri de preşedintele Xi Jinping. Întâlnirea Biroului Politic, al doilea cel mai puternic organism politic din China, are loc în contextul escaladării tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing, generate luna aceasta de noile tarife reciproce de peste 100%.
Marile bănci de pe Wall Street şi-au redus prognozele privind creşterea PIB-ului Chinei pentru acest an, în timp ce autorităţile de la Beijing încearcă în continuare să atingă ambiţiosul obiectiv de creştere economică de „aproximativ 5%” stabilit în martie, relatează CNBC, preluat de News.ro.
„Oficialii chinezi au cerut implementarea a mai multor măsuri de sprijin pentru companiile în dificultate”, inclusiv sprijin financiar, conform comunicatului în limba chineză, tradus de CNBC.
De asemenea, Biroul Politic a solicitat „o reducere oportună” a ratelor dobânzilor şi a ratei rezervelor minime obligatorii – suma de bani pe care băncile trebuie să o păstreze în conturi.
În ceea ce priveşte atenuarea impactului tarifelor americane, se aşteaptă ca autorităţile să intensifice analiza asupra companiilor afectate şi să elaboreze strategii de sprijin adaptate acestora.
China condamnă planul SUA de exploatare a metalelor rare din adâncuri. Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv controversat care permite extinderea mineritului în apele adânci, inclusiv în zone internaționale, reatează BBC.
Decizia vizează accesul SUA la minerale rare esențiale pentru industriile de apărare, tehnologie verde și sănătate, dar a atras critici dure din partea Chinei, care acuză Washingtonul că „încalcă dreptul internațional.”
Reamintim faptul că producția globală de pământuri rare și metale critice, precum cobaltul și litiul, este dominată de China. Analiștii spun că Donald Trump a fost nemulțumit de această poziție relativ slabă a SUA în domeniu.
„Vrem ca SUA să devină lider în fața Chinei în această cursă pentru resursele de pe fundul oceanului”, a declarat joi un oficial american.
Tarifele pe care le-a introdus președintele SUA, Donald Trump, vor avea consecințe negative pentru întreaga lume, iar pagubele vor depinde de cât de departe vor merge, cât timp vor fi în vigoare și dacă vor duce la negocieri încheiate cu succes, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, citată de Reuters.
„Vor fi negative pentru întreaga lume, iar densitatea și durata impactului vor varia în funcție de amploare, produsele vizate, cât de mult vor dura și dacă vor fi sau nu negocieri. Pentru că să nu uităm că deseori aceste escaladări ale tarifelor se dovedesc dăunătoare, inclusiv pentru cei care le impun, se finalizează prin negocieri la care oamenii stau și discută și, în cele din urmă, recurg la eliminarea unora dintre aceste bariere”, a spus Lagarde, într-un interviu pentru postul irlandez de radio Newstalk.
Președintele american Donald Trump a declarat, în repetate rânduri, că este pregătit să impună bariere comerciale radicale, în cadrul unei autoproclamate „Zile a eliberării.” Este un moment pe care Europa a încercat să îl amâne cât a putut de mult, tocmai pentru a evita o furtună economică.
Un punct important pe listă a fost cumpărarea mai multor gaze naturale lichefiate (GNL) americane, fiind primul lucru pe care Ursula von der Leyen, care conduce brațul executiv al UE, l-a sugerat după alegerea lui Trump.
China, Coreea de Sud și Japonia au anunțat că vor coopera pentru a riposta față de tarifele americane. Potrivit presei de la Beijing, Tokio și Seulul intenționează să importe din China materie brută pentru fabricarea semiconductorilor.
De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a majorat deja taxele vamale pentru produsele din China, o parte din cele din ţările vecine Mexic şi Canada, precum şi pentru oţel şi aluminiu, indiferent de originea lor.
La rândul său, UE a pregătit un plan de retorsiune. După taxele pe oțel și aluminiu impuse de SUA în martie, Comisia Europeană a comunicat că va taxa bunuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.
Recent, blocul comunitar a inițiat consultări pentru o a doua tranșă de tarife asupra bunurilor din SUA, cu un impact estimat de 18 miliarde de euro.
Uniunea Europeană are un „plan solid” pentru a riposta la tarifele impuse de Donald Trump, dar ar prefera să negocieze, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.
„Europa nu a început această confruntare. Nu dorim neapărat să luăm măsuri de ripostă, dar dacă va fi necesar, avem un plan puternic de ripostă și îl vom folosi”, a spus Ursula von der Leyen, marți, în Parlamentul European.
Blocul comunitar intenționa să implementeze aceste măsuri în două etape, pe 2 și 13 aprilie, dar ulterior a anunțat că va amâna implementarea până la jumătatea lunii aprilie, fără a preciza o dată exactă.
Sursă foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI: