Prima pagină » Actualitate » Un român de 22 de ani, reținut pentru SPIONAJ în Rusia. FSB îl acuză că transmitea Ucrainei informații despre apărarea antiaeriană/ Precizările MAE

Un român de 22 de ani, reținut pentru SPIONAJ în Rusia. FSB îl acuză că transmitea Ucrainei informații despre apărarea antiaeriană/ Precizările MAE

Un cetățean român, în vârstă de 22 de ani, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), fiind acuzat de activități de spionaj în favoarea Ucrainei. Potrivit unui comunicat emis de autoritățile ruse, tânărul a fost prins în orașul Soci, regiunea Krasnodar, și este suspectat că a transmis informații sensibile legate de amplasarea unor instalații de apărare aeriană către serviciile speciale ucrainene.

UPDATE 14:45 MAE anunță că sunt în legătură cu familia cetățeanului român

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că are în atenție situația unui cetățean român care a fost inițial reținut în regiunea Abhazia în urmă cu patru luni și ulterior a fost transferat la Soci, Federația Rusă, fiind deja efectuate demersurile de acordare a protecției și asistenței consulare pe lângă autoritățile centrale și locale, în conformitate cu normele internaționale în materie.

În continuarea informațiilor comunicate anterior de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu privire la reținerea unui cetățean român în regiunea Abhazia (https://www.mae.ro/node/66113, https://www.mae.ro/node/66114), MAE precizează că a continuat demersurile pe lângă autoritățile din Georgia și Federația Rusă pentru a putea acorda asistența consulară necesară și pentru a se asigura că  sunt respectate drepturile  persoanelor aflate în astfel de situații, conform dreptului internațional în materie.

În conformitate cu principalele instrumente internaționale în domeniu, fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumpția de nevinovăție, are dreptul de a i se aduce la cunoștință faptele de care este acuzată într-o perioadă de timp rezonabilă și într-o limbă pe care o înțelege, beneficiază de drepturi procesuale, precum dreptul la un apărător, ce trebuie garantate de autoritățile publice .

De asemenea, reprezentanții MAE sunt în legătură cu familia cetățeanului român. MAE continuă să monitorizeze cu atenție situația. Totodată, MAE folosește acest prilej pentru a recomanda că tratarea în spaţiul public a subiectului să țină cont de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), pentru a nu leza drepturile cetățeanului român și ale familiei sale.

MAE reamintește, totodată că este în vigoare o alertă de călătorie pentru Georgia, cu accent pe situația regiunii Abhazia, disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2916, transmite Ministerul Afacerilor Externe din România.

Știrea inițială

Conform FSB, în vara anului 2024, românul – născut în 2002 – ar fi acționat la indicațiile directe ale serviciilor de informații ale Ucrainei.

Românul, audiat de agenții FSB

Acesta ar fi observat o unitate de apărare aeriană pe traseul dintre Soci și Adler, ar fi marcat locația pe o hartă, apoi ar fi transmis coordonatele unui agent de legătură ucrainean, identificat sub numele de Vladimir.

„S-a stabilit că, în vara anului 2024, la indicațiile serviciilor de informații ucrainene, acesta a cules și transmis informații cu privire la amplasarea unor instalații de apărare aeriană situate în orașul Soci”, se arată în comunicatul oficial al FSB, citat de agențiile TASS și RIA Novosti.

Autoritățile ruse susțin că, în schimbul acestor informații, cetățeanului român i s-ar fi promis sprijin pentru a părăsi Rusia în siguranță și a se alătura unei formațiuni de voluntari a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), pentru a participa la ostilități împotriva Rusiei.

FSB a mai precizat că românul a fost deja audiat și a depus mărturie, confirmând contactul cu agenții ucraineni și acțiunile întreprinse. Pe numele tânărului a fost deschis un dosar penal, fiind acuzat de încălcarea articolului 276 din Codul Penal al Federației Ruse – „Spionaj”. Potrivit legislației în vigoare, acesta riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Până la această oră, autoritățile române nu au confirmat oficial incidentul.

CITEȘTE ȘI:

Rusia expulzează șase diplomați britanici, acuzați de spionaj și „activități subversive”

Jurnalist american, arestat în Rusia pentru SPIONAJ

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și