Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente

Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 07/02/2024, 16:58

Pensionarii care locuiesc în afara granițelor României sunt susceptibili să-și piardă pensiile. Această categorie de persoane în vârstă riscă să nu mai primească venituri de la stat începând cu 1 septembrie 2024.

Certificatul de viață va trebui trimis către casele teritoriale de pensii de două ori pe an, conform Legii 360/2023, care an intrat în vigoare în toamnă. Un document important, certificatul de viață, poate fi folosit pentru a confirma că beneficiarul unei pensii stabilite în străinătate încă trăiește. Acest document trebuie trimis o dată pe semestru, în martie și septembrie. Casele Naționale de Pensii Publice (CNPP) au declarat că certificatul de viață a fost transmis autorităților până acum doar o dată pe an.

„Pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat, cu efecte asupra obligației casei teritoriale de pensii competențe de a achita drepturile de pensie și/sau alte drepturi care se stabilesc și se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se utilizează certificatul de viață că și instrument de verificare administrativă.

Astfel, dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străînătate, persoană în cauza este obligată să transmită anual formularul „Certificat de viață”.

Acest document constituie dovadă pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți și trebuie transmis în luna noiembrie a anului în curs.

Beneficiarul nerezident are obligația de a completă Partea B a Certificatului de viață, în față unei autoritati legale (instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, notari publici, etc) de pe teritoriul statului de domiciliu/ ședere permanentă. Autoritatea legală menționată certifica faptul că Partea B a certificatului de viață a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului”, se arată pe pagina web a Casei Naționale de Pensii.

Începând cu 1 septembrie 2024, pensiile publice din România vor fi guvernate de o nouă lege a pensiilor. Legislația 360/2023 include prevederi semnificative cu privire la transferul pensiilor obținute în România către un pensionar care locuiește în străinătate.
Până la 31 martie și până la 30 septembrie a fiecărui an, pensionarii trebuie să prezinte autorităților ceea ce trebuie să facă pentru an evita pierderea pensiei. Certificatul de viață este o dovadă că persoana care primește ajutor de stat este în viață.

Cum se determină autenticitatea Certificatului de viață

Un pensionar trebuie să semneze acest document în fața unei autorități legale din statul în care locuiește sau locuiește permanent. Autenticitatea certificatului de viață va fi determinată doar prin acest proces. Autoritățile competente pot fi instituțiile de asigurări sociale și pensii, autoritățile administrative locale sau notarii publici. De asemenea, beneficiarul care nu este rezident trebuie să depună din proprie inițiativă certificatul de viață.

Dacă pensionarii care s-au stabilit în străinătate nu transmit certificatul de viață la timp, pensiile lor vor fi suspendate începând cu luna următoare. În plus, dacă beneficiarul prezintă sau comunică certificatul de viață după expirarea termenelor menționate, plata poate fi reluată de la data suspendării.

În prezent, persoana care solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate este obligată să transmită un formular anual „Certificat de viață” până la ultima zi a fiecărui a de către Casa Națională de Pensii Publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?