VIDEO | „Baștaniada”, competiția de suflet și visul parașutiștilor militari români. „Un sport complex, care necesită curaj, disciplină, atenție”

Publicat: 25/09/2023, 18:54
Actualizat: 26/09/2023, 11:57

„Baștaniada 2023”, așa cum este cunoscută în rândul parașutiștilor, reunește la start opt echipe, dintre care șase din cadrul Sistemului Național de apărare, ordine publică și siguranță națională și două din Republica Moldova. Mai exact, este un exercițiu adresat tuturor structurilor militare – unde sunt încadrați militari parașutiști – atât din România, cât și din străinătate și care execută parașutări din categoria rotundă. 

Competiția „General-maior Grigore Baștan” poartă numele primului general parașutist din Armata Română, omul care la data de 20 august 1970 a stabilit un record național la saltul cu parașuta, executând un salt din aeronavă de la înălțimea de 10.000 de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri.

„Ducem mai departe tradițiile parașutismului militar românesc”

Anul acesta, concursul se desfășoară la sediul Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”, unica structură cu acest specific din Armata României.

„Concursul este la a 35-a ediție, dar real sunt mai multe ediții. Concret, concursul a început în 1986, la 3 ani de la dispariția generalului, dar a fost făcut în cadrul unor manifestări aeronautice de pe diverse aeroporturi. Primul a fost cel de la Dezmir, Cluj. Ulterior, am înființat fundația. Aceasta a fost imaginea generalului și practic simbolul parașutiștilor militari luat în contextul înființării Fundației General Grigore Baștan.

Ținem, în continuare, să ducem mai departe tradițiile parașutismului militar românesc, să aducem în prim plan imaginea înaintașilor parașutiști, cei care prin pasiune și sacrificiu, au dus această armă la nivel de elită în armata română și ne bucurăm foarte mult pentru asta”, a precizat președintele fundației „General Grigore Baștan”, Valentina Baștan.

Am ales meseria cu sufletul, pentru că vedeam pe cerul Buzăului parașutele

Stelian Gavre, sergent în parașutismul militar, a povestit cum a început zborul său în această direcție. Recunoaște că a făcut alegerea cu sufletul. A fost și a rămas un vis pe care îl trăiește și acum, deși au trecut anii tinereții. De mic copil a trăit înconjurat de avioane, de militari, ceea ce l-a făcut să-și dorească și mai mult acest drum greu, pentru mulți aproape imposibil.

„Mama mea a lucrat în aviație și eram pe aerodromul de la Buzău, și copil fiind, mă luau cadrele militare și mă plimbau și pentru mine a fost un vis. Vis împlinit. Vis pe care îl am și acum deși au trecut ani. Sunt cel mai bătrân parașutist astăzi, aici”, a spus Stelian Gavre.

„Îți dai seama că s-a deschis parașuta, vezi în stânga și în dreapta, încerci să faci ceva manevre”

Sergentul a vorbit și despre evoluția parașutismului în România. Interlocutorul Gândul a mai punctat că vremurile s-au schimbat, la fel și tehnologia, astfel încât recunoaște că este o diferență enormă între parașuta pătrată cu care a zburat prima dată și cea de acum.

„Am fost militar în perioada 1968-1970 la 1847 Buzău. Acolo am început parașutismul. Binînțeles, am urmat etape de antrenamente, învățarea plierii parașutei, zbor de acomodare cu avionul, zbor de acomodare în zona de lansare. La prima lansare nu am știut de mine.

Poate să spună cine vrea ce vrea, dar la prima lansare ești aproape inconștient. Îți dai seama că s-a deschis parașuta, vezi în stânga și în dreapta, încerci să faci ceva manevre. Cu parașuta, la vremea aceea, era cu totul altceva față de parașutele de acum. Diferența este enormă.

Între parașuta pătrată, TP5, cu care am zburat pentru prima dată față de parașuta BG7 este o diferență mare. Întotdeauna, fiecare parașută, are stilul ei de a fi coordonată și condusă pentru a veni la aterizare în condiții bune și normale, indiferent că viteza vântului este prea mare, fie că terenul este accidentat, fie că ești la o lansare pe apă”, a completat sergentul în parașutism militar.

„Este un sport complex!”

Mihnea Istrate, comandantul aeroclubului teritorial București, este de părere că oricine poate să urmeze o carieră în parașutism, cu condiția să aibă câteva dintre ingredientele necesare: puțin curaj, disciplină, atenție și dorința de a-și învinge temerile.

„Astăzi, în colaborare cu structurile militare am dat drumul și am făcut ceremonia de începere a «baștaniadei.» Este o competiție militară de parașutism și nu numai. Aceasta implică și un raid de 25 de kilometri cu obstacole și tragere la țintă, iar lansarea și deschiderea propriu-zisă a evenimentului va avea loc de pe aerodromul Clinceni. Este un sport complex.

Necesită un pic de curaj, de disciplină, de atenție, dar în principiu, cred că oricine își propune să-și învingă anumite frici sau să urmeze o carieră în acest domeniu poate să efectueze cursurile de parașutism fără niciun fel de problemă. Înainte de partea practică este nevoie, însă de o vizită medicală pentru a putea dovedi că persoana este aptă din punct de vedere medical, iar în rest doar voință să avem”, a precizat Mihnea Istrate.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Show aviatic la aerodrom, organizat de Aeroclubul Craiova. Zeci de avioane au făcut spectacol pe cer

VIDEO | Acrobații spectaculoase și demonstrații de elită la show-ul aviatic BIAS 2023. „Este foarte interesant, mă impresionează avioanele de luptă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se interzic telefoanele mobile. Au fost deja eliminate de la vânzare. Decizie în justiție
Reguli de condus pe timp de vară. Mulți șoferi le ignoră
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Grecia aduce mii de egipteni pentru muncile agricole