VIDEO EXCLUSIV | Directorul Centrului European al Atlantic Council: ”Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate: Ucraina în NATO”

Publicat: 12/09/2023, 09:00
Actualizat: 12/09/2023, 14:16

Directorul Centrului European al think tankului american Atlantic Council, Jörn Fleck a menționat, în cadrul unui interviu acordat GÂNDUL, că atât NATO, cât și Europa trebuie să continue să susțină ”victoria decisivă a Ucrainei împotriva agresiunii și războiului Rusiei”, iar pentru asta este necesară ”o nouă arhitectură de securitate” care să includă Ucraina în NATO și în Uniunea Europeană.

Un alt aspect menționat de Jörn Fleck este faptul că deși Turcia a jucat în ambele tabere, de la începutul războiului, aceasta are în continuare un rol extrem de important în ceea ce privește securitatea Mării Negre.

România reprezintă un model de reacție la nivel de aliați a menționat Jörn Fleck, ”prin sprijinul militar, prin găzduirea refugiaților, prin rolul foarte important pe care l-a jucat România, continuând exporturile de cereale pentru Ucraina.”

În ceea ce privește un viitor vot pozitiv în Congresul american asupra ”Black Sea Security Act”, reprezentantul Atlantic Council consideră că există un sprijin solid, sprijin bipartizan, pentru acest act de securitate în regiunea Mării Negre.”

Fiind prezent la București în cadrul Summitului Inițiativei celor 3 Mări, directorul Centrului European al Atlantic Council, Jörn Fleck a răspuns întrebărilor Gândul, legate de contextul regional de securitate actual, printre temele principale de interes fiind și Black Sea Security Act, document de o importanță strategică regională, în sfera securității:

”Am văzut că Legea privind securitatea Mării Negre a fost adăugată în Senat la National Defense Authorization Act (NDAA). Aceasta a fost adoptată în iulie de Senatul Statelor Unite. Acum se află în conferință, așa cum se spune în Statele Unite. Deci, versiunea Camerei a proiectului de lege și versiunea Senatului a proiectului de lege trebuie să fie reconciliate. Acest proces începe acum. Cred că există un sprijin solid, sprijin bipartizan pentru acest Act de securitate al Mării Negre. Și așa că, deși nu vă pot da o oră exactă, cred că există un sprijin puternic, iar procesul continuă acum în toamnă” a declarat Jörn Fleck legat de votul asupra Black Sea Security Act.

”Ar trebui să ascultăm mai mult de aliații noștri est-europeni. Ați avut dreptate despre Rusia tot timpul”

Jörn Fleck a dorit să menționeze că ”România a fost un exemplu atât de puternic al modului în care aliații NATO din Flancul Estic au jucat cu adevărat un rol critic în răspunsul la agresiunea Rusiei în Ucraina și în sprijinirea Ucrainei și în a aduce atât de multă valoare NATO, prin sprijinul militar, prin găzduirea refugiaților, prin rolul foarte important pe care l-a jucat România în acordul cerealelor, continuând exporturile de cereale pentru Ucraina.

Un alt aspect subliniat de reprezentantul Atlantic Council este faptul că americanii și europenii ar trebui să fie mai receptivi la aliații est-europeni: ”Ați avut dreptate despre Rusia tot timpul!” a menționat directorul:

”Cred că România nu poate îndeplini singură rolul de securitate la Mărea Neagră. Așa că noi, în Statele Unite și în Europa, din întreaga NATO, ar trebui să ascultăm mai mult de aliații noștri est-europeni. Ați avut dreptate despre Rusia tot timpul.

Și acum este timpul ca toată lumea să facă presiuni pentru un angajament mai mare al NATO cu privire la securitatea Mării Negre, o strategie privind securitatea Mării Negre, la care, evident, Consiliul Atlantic și colegii noștri de la Centrul Scowcroft lucrează printr-un grup de lucru. Dar aici trebuie să existe un real impuls prin NATO pentru a dedica mai multe resurse și atenție Securității Mării Negre, cu România, evident, ca țară cheie la Marea Neagră, jucând un rol critic, modernizându-și facilitățile, instalațiile navale și aeriene, și ajutând cu adevărat să se gândească la asta pentru alianță” a transmis Jörn Fleck.

Influența puternică pe care Turcia o are în zona de securitate a Mării Negre

În ceea ce privește contextul de securitate de la Marea Neagră, reprezentantul Atlantic Council a menționat faptul că Turcia și președintele Recep Erdogan ”au jucat întotdeauna un rol esențial”.

”Ei vor continua să joace un rol critic în securitatea Mării Negre, nu în ultimul rând prin prisma factorilor geografici și a accesului la Marea Neagră. Cred că în contextul războiului Rusiei în Ucraina, președintele Erdogan a jucat ambele părți, nu?

Pe de o parte, câteva semne constructive ale unui rol diplomatic în cadrul acordului cerealelor și încercarea de a-l aduce pe Putin înapoi la un dialog despre o cale constructivă de urmat. În același timp, a existat o lipsă de presiune economică pe care Turcia ar putea-o exercita asupra Rusiei și o lipsă de condamnare cu adevărat puternică a ceea ce Rusia a făcut în Ucraina” a punctat Jörn Fleck despre felul în care Turcia s-a poziționat în contextul războiului din regiune.

”Regiunea Mării Negre s-a dovedit cu adevărat a fi partea slabă a comunității de securitate transatlantică în ultimii 15 ani”

Întrebat ce pași suplimentari ar putea face NATO pentru a spori angajamente de securitate față de flancul estic, reprezentantul Atlantic Council a declarat că ”regiunea Mării Negre s-a dovedit cu adevărat a fi partea slabă a comunității de securitate transatlantică în ultimii 15 ani.”

”Am văzut un război al Rusiei împotriva Georgiei, am văzut două invazii ale Ucrainei și cred că Occidentul, care nu a răspuns suficient de puternic în trecut, i-a oferit într-adevăr președintelui Putin prea mult spațiu, prea multă mână liberă pentru a-și pune în aplicare ambițiile hegemonice în moduri violente în această regiune și în special românii și România știu asta mai bine decât majoritatea. Cred că da, am văzut o prezență sporită și noi angajamente ale NATO față de flancul estic.

Cred că trebuie să se întâmple o serie de lucruri pentru a întări cu adevărat acest lucru și pentru a crește acest lucru. Cel mai important, nivelurile actuale de angajamente au fost în principal la nivel de batalion. Cred că factorii de decizie din NATO trebuie să fie mai ambițioși și să ducă acest obiectiv la nivelul brigadei. Cred că asta este foarte important” a declarat directorul.

Ucraina pe termen mediu și lung în NATO

Asigurările regionale de securitate ale reprezentantului Atlantic Council au în vedere ”o nouă arhitectură” regională, care să includă, pe termen mediu sau lung, Ucraina în NATO:

”În al doilea rând, NATO, Statele Unite, Europa trebuie să continue să susțină victoria decisivă a Ucrainei împotriva agresiunii și războiului Rusiei în Ucraina și avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate și o parte cheie a acesteia este Ucraina pe termen mediu și lung în NATO: Ucraina în Uniunea Europeană și poate Moldova care devine și ea evident un loc de joacă pentru rele intenții și amestec hegemonic rusesc și, în sfârșit, aș adăuga, de asemenea, că există întotdeauna o componentă economică.

Summitul I3M este organizat de România. Reziliența și securitatea economică sunt, de asemenea, o parte cheie în lupta împotriva amestecului Rusiei prin mijloace hibride” a transmis Jörn Fleck despre viitoarea configurație a NATO, pentru GÂNDUL.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Devine obligatoriu din 7 iulie. Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×