VIDEO | Fermierii au protestat față de prețurile de dumping la cerealele ucrainene și despăgubiri prea mici. „Fără măsuri, n-o să mai fie agricultură”

Publicat: 07/04/2023, 21:35

Mii de fermieri au protestat vineri, în toată țara, față de politicile comunităţii europene privind sectorul agroalimentar românesc. În Capitală, sute de oameni au manifestat în fața sediului reprezentanței Comisiei Europene și, ulterior, în fața Ministerului Agriculturii, nemulțumiți de faptul că ajutorul dat de Comisia Europeană este prea mic și nu acoperă pagubele suferite de când cerealele din Ucraina au intrat pe piața românească la costuri sub prețul de producție autohton.

„N-au mai vândut grâne fermierii și au scăzut prețurile asta-toamnă foarte mult. Dacă nu ia nimeni nicio măsură, se termină și agricultura, în maximum doi-trei ani n-o să mai fie nici agricultură, cum nu mai este nimic. S-au stricat toate fabricile, s-a strigat tot ce am avut mai bun, se strică și agricultura. Cam asta este situația în România. La toate alea, nu numai la agricultură. Acum vrea și agricultura să o termine, cum a terminat cu porcii, cu vacile. Asta este singura care mai produce în România”, a spus unul dintre fermierii prezenți la protest.

„În primul rând, Comisia Europeană ar trebui să aprobe acele taxe vamale. Pe lângă taxele vamale, trebuie să aprobe și să băgăm taxe de drum. Cum băgăm transportatorilor români taxe de drum și acele tiruri, care sunt ucrainene, să vină la capacitatea normală, nu peste capacitate – adică dublu capacității pe care un tir românesc, cu cereale din România, o are.

Deci vrem să să fim tratați exact cum sunt tratați și cei din Uniunea Europeană, cum sunt tratați și ucrainenii. Noi, românii, suntem mai miloși cu alții decât cu noi înșine. Pe noi ne interesează mai mult de alții decât ar trebui să ne intereseze de noi. Dar eu zic că este un moment zero, în care trebuie, pe lângă agricultori, și societatea civilă, și oamenii, pentru că de aceste legume, fructe, cereale, animale pe care noi le producem ar trebui să beneficieze toți oamenii.

Deci, spun către societatea civilă: «Fraților, veniți lângă noi și ajutați-ne să vă punem pâinea pe masă, altfel veți mânca făină de greieri, veți mânca viermi de bălegar», a spus un alt fermier prezent la protest.

Ministrul Agriculturii: „Toți banii se vor duce către fermieri, nu se dă niciun cent la comercianți”

În urma discuțiilor cu fermierii care au protestat în Capitală, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că banii primiți de la Comisia Europeană se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie.

„Astăzi le-am explicat, pe larg, că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat. Spun imediat, întrucât ieri, la orele 10:29 a apărut, în jurnalul oficial, regulamentul care dă posibilitate acordării sumelor pe care le știți. O sume derizorie, o sumă mică, dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermierii care au fost afectați. La această sumă, bugetul Ministerului Agriculturii a pus, alături de 10 milioane, încă 10 milioane, practic, suma s-a dublat.

La orele 14:19, pe site-ul Ministerului Agriculturii, am publicat actul normativ care stabilește modul de acordare al acelor bani care au venit și care au fost dublați prin bugetul Ministerului Agriculturii, și care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri.

Iată că este o măsură concretă, e adevărat, cu sume mici. Aşteptăm suma suplimentară, ştiindu-se că au fost intervenţii la nivelul Consiliului European, intervenţie făcută de domnul preşedinte Iohannis. Ştiţi foarte bine că, în comunicarea publică, domnia sa a făcut afirmaţia cum că este o sumă mult prea mică faţă de nevoile fermierilor români, cunoscându-se ce eforturi a făcut ţara în direcţia aceasta, de a crea culoar pentru cerealele care vin în Ucraina”, a precizat Petre Daea.

”Cei 20 de milioane de euro sunt foarte puțini, o jignire la adresa fermierilor din România

Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, Ștefan Muscă, a afirmat că ceea ce autoritățile le oferă agricultorilor „este foarte, foarte puțin” și reprezintă „o jignire la adresa fermierilor din România”.

„În țara românească sunt 4.400 de ferme care sunt capitalizate, cereri la piață depun 790.000. În România, la această oră, 785.000 de fermieri sunt pe marginea prăpastiei. 20 de milioane de euro este nimic, zero barat. Noi nu avem nevoie de acești bani. Noi nu vrem să mai stăm în genunchi în fața comunității europene. Eu vă spun clar, ca președinte de sindicat, vom face mult mai multe mitinguri.

Nu vom mai sta în fața nimănui, în genunchi. 20 de milioane este nimic, nouă ne trebuia cel puțin 150-200 de milioane de euro, ca să putem să salvăm producătorii de hrană din România, nu 20 de milioane. Asta e o jignire la adresa fermierilor din România. 20 de milioane este foarte, foarte puțin. Comunitatea europeană trebuia să ne respecte, trebuia să înregistreze, să vadă că 60% din cereale care vin, cereale americane din Ucraina sunt pentru afaceri colosale și nu ca să ajutăm pe cineva.

Deci sunt cereale care pe noi ne-au distrus ca popor și ne vor distruge în continuare. Nu vom fi de acord, vom merge în continuare pe mitinguri, pe proteste. Eu am proteste în țară care nu s-au încheiat. Am avut o situație grea astăzi, în județul Galați, unde poliția s-a opus și mi-a întors toate tractoarele înapoi. Adică, totuși, trăim într-un stat polițienesc, în care nu mai avem dreptul nici să ne manifestăm”, a spus Ștefan Muscă.

„Nu vrem bani de la stat, vrem să se ia măsurile corecte”

Un alt reprezentant al fermierilor a spus că deși impactul este de minimum trei miliarde de euro, Comisia Europeană a dat acum 10,5 milioane, alți 10 milioane de euro vin de la autoritățile române și este posibil să fie încă 20 de milioane în tranșa a doua.

”Ceea ce vrem noi să evidențiem este că fermierii de anul acesta au avut costuri foarte mari de producție, care, la prețurile care le au astăzi la vânzare, recoltele nu vor putea fi acoperite și, în vară, vom asista la falimentul a jumătate din fermierii din România.

Noi vrem măsuri, vrem introducerea clauzei de salvgardare de urgență și reintroducerea taxelor vamale, atât. Nu vrem bani de la stat, vrem să se ia aceste măsuri corecte, care ar fi trebuit să nu fie acceptate de la bun început. Tranzitul n-a fost și nu va putea fi controlat de autoritățile din România”, susține un reprezentant al agricultorilor români.

„Gândiți-vă, 20 de milioane în prima tranșă, nu se știe dacă vor mai veni. Ce înseamnă chestia asta? Asta înseamnă un euro, un euro jumătate pe tonă. Noi, fermierii, renunțăm la un euro, renunțăm la banii aceia, să se facă un spital, aici, în București sau în orice altă zonă a țării care este frustrată de tot felul de probleme administrative și financiare, decât să luăm noi un euro jumătate, cu care n-avem ce să facem. Cu astea 10-20 de milioane, să se facă un spital, renunțăm.

Mie mi-au transmis fermierii că renunță la acel un euro jumate pe tonă, ca să se facă un spital. N-am văzut acolo, când am fost la Comisia Europeană, să vină cineva de la Ministerul Agriculturii, să vină președintele Comisiei de Agricultură de la Senat, de la Camera Deputaților, președinte Camerei Deputaților, președinte Senatului, să vină primul-ministru. Toți sunt așa, ne mângâie pe cap, din patru în patru ani de zile, că noi suntem frumoși și să punem ștampila pe ei”, a spus un alt reprezentant al fermierilor prezenți la protestul din Capitală.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Petre Daea cere autorităților UE monitorizarea transportului de cereale din Ucraina după protestele fermierilor români

FOTO VIDEO | Fermierii protestează față de soluțiile găsite de CE la problemele din sectorul agro-alimentar/Circulație blocată pe A1 în Timiș (UPDATE)

VIDEO | Incidente la protestul fermierilor din Târgu Mureș. Un bărbat s-a îmbrâncit cu jandarmii

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii