VIDEO | Prefectul Capitalei, Toni Greblă: „Anul școlar 2022-2023 sunt convins că va începe în condiții normale. Nu este nicio îngrijorare cu privire la obligativitatea purtării măștilor în unitățile școlare”

Publicat: 19/08/2022, 16:25
Actualizat: 19/08/2022, 16:27

Prefectul Municipiului Bucureşti, Toni Greblă, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre posibilitatea reintroducerii măștilor de protecție în școli, în contextul noului val de infectări cu COVID-19. Oficialul se declară convins că anul școlar 2022-2023 „va începe în condiții normale, adică cu toți elevii prezenți în sălile de de curs”, iar măștile de protecție nu vor fi obligatorii.

Mihaela Bîrzilă: Pentru că informațiile care vin la noi în ultimele zile sunt contradictorii, Alexandru Rafila și ministrul Educației iau în calcul purtarea măștilor de protecție în școli, în contextul miilor de cazuri de infectare zilnice.

Toni Greblă: În primul rând, mesajul meu pentru elevi și părinți ar fi următorul: anul școlar 2022-2023 sunt convins că va începe în condiții normale, adică cu toți elevii prezenți în sălile de curs. Pentru acest motiv, am și făcut o primă verificare a situației școlilor, pentru ca acestea să poată să fie deschise pentru toți elevii, pe 5 septembrie. În al doilea rând, în legătură cu acest virus, aș vrea să vă spun că, pe situația actuală, nu este nicio îngrijorare cu privire la obligativitatea purtării măștilor în unitățile școlare.

De altfel, chiar și pentru eficiența măștilor, există studii care sunt total contradictorii, de la o eficiență maximă, la o eficiență pusă sub semnul îndoielii. Deci, din acest punct de vedere, astăzi, când vorbim, nicio instituție a statului român nu a decis obligativitatea purtării măștii în unitățiile școlare.

Mihaela Bîrzilă: E posibil să se schimbe această decizie oficială, până pe 5 septembrie? Când aflăm concret dacă trebuie să meargă elevii cu mască sau fără?

Toni Greblă: După părerea mea, epidemia este în evoluție sau, din fericire, după cum o constatăm în ultimele zile, în involuție, motiv pentru care nu trebuie să fim îngrijorați pentru acest motiv. În al doilea rând, nu elevii, nu copiii de la 7 ani, până la 11 ani, trebuie să poarte masca, pentru că e și greu să-i urmărești, este greu să îi obligi să o respecte. Și eficiența ei este uneori îndoielnică, astfel încât nu trebuie să îngrijorăm nici copiii, nici părinții.

Astăzi, când discutăm, nu există motive de îngrijorare cu privire la luarea altor măsuri igienico-sanitare decât cele general-valabile în toate situațiile, și-anume spălatul pe mâini, dezinfecția, care este absolut obligatorie.”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult