VIDEO | Spitalul Judeţean din Focşani are datorii la utilități din cauza facturilor uriașe la electricitate și gaze

Publicat: 06/10/2022, 20:22
Actualizat: 06/10/2022, 20:23

Spitalul Județean din Focșani se află într-o situație dificilă din cauza facturilor uriașe la electricitate și gaze, care le-a provocat datorii la utilităţi de 700 de mii de lei. Autoritățile au găsit o soluţie de avarie temporară pentru plata lor, însă sunt îngrijorați în privința lunilor următoare și a iernii care va veni.

Facturile la electricitate și gaze ale Spitalului Judeţean din Focşani se ridică la peste 350 de mii de lei pe lună, iar în ultimele două luni acestea nu au fost achitate. Deși nu se află în subordinea lui, spitalul a cerut ajutorul Consiliului Județean.

„Facturile la utilități la energie electrică și gaz pe ultimele două luni însumează o sumă foarte mare, aproximativ 700 de mii de lei. Consiliul Judeţean a alocat 1 milion de lei, bani din care vom achita facturile restante și inclusiv factura pe luna in curs. Când erau facturile mai mici reușeam și achitam din bugetul propriu”, a afirmat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Focșani.

În momentul de față, spitalul mai are bani pentru plata facturilor pe o singura lună, în condițiile în care costurile vor fi mult mai mari la iarnă. Pacienții sunt îngroziți de gândul că ar putea fi nevoiţi să se interneze în spital în această iarnă.

„Mai ales pentru spital să nu ai apă caldă. Stai aici. Sunt unele mame care stai și o lună. Trebuie să te speli. Cu ce te speli, cu apă rece? Mai tare răcești, mai tare te îmbolnăvești”, a afirmat o pacientă a spitalului.

„Cred că trebuie să aibă bunul simț sa se aplece mai mult și la nevoile oamenilor. Și sănătate și învățământ și pensionari”, a declarat o altă pacientă.

Spitalul este in subordinea Ministerului Sănătății, nu în subordinea Consiliului Județean, așa cum se întâmplă în cele mai multe județe. Cu toate acestea, autorităţile locale au sprijinit financiar spitalul.

„Într-adevăr, aceste cheltuieli pun o presiune pe buget și, într-adevăr, sunt cheltuieli pe care până la urmă nu le mai recuperezi. E o chestie foarte urgentă, ești la termen de penalizare și nu putem ajunge în situația aceasta”, a afirmat Cătălin Toma, președinte CJ Vrancea.

Spitalul Județean din Focșani este cel mai mare din judetul Vrancea, iar o preluare a lui de către Consiliul Județean ar fi una care ar provoca pagube. Președinele consiliului este de părere că mai bine s-ar construi un nou spital decât să fie luată această decizie.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase