VIDEO | Vasile Dîncu, despre un potențial atac al rușilor la granițele României: „În acest moment, nu putem spune că nu există deloc acest pericol. Avem peste 5.500 de militari străini, cu toată tehnica, pe teritoriul nostru”

Publicat: 24/08/2022, 23:53
Actualizat: 24/08/2022, 23:59

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre cele 6 luni de la invaziei Rusiei în Ucraina, moment care a coincis și cu sărbătorirea Zilei Independenței poporului ucrainean. În ceea ce privește un potențial atac al rușilor la granițele României, oficialul a precizat că „în acest moment, nu putem spune că nu există deloc acest pericol”, însă țara noastră „a luat deja măsuri” și „avem peste 5.500 de militari străini, cu toată tehnica, pe teritoriul nostru”.

„Astăzi, nu s-au oprit deloc operațiunile militare ale Rusiei și, sigur, nici răspunsul ucrainian în această direcție. Este clar că suntem, în acest moment, într-o fază, după 6 luni, în care războiul de uzură va continua, se vede foarte bine, mai mult ca niciodată. (…) La 6 luni, poate că nu numai planul Rusiei de la început, atunci când s-au pregătit oarecum să defileze pe bulevardele Kievului, după câteva zile, crezând că o să ocupe Ucraina foarte ușor pentru o lovitură fulgerătoare, dar și noi ceilalți nu ne-am fi gândit, în acel moment, că va fi vorba de un război care să dureze atât. Suntem la 6 luni și ne dăm seama că nimic nu este decis, în acest moment.

Ne aflăm în condițiile unui război de poziție, un război de uzură, în care rușii forțează și nu reușesc să aibă succes așa cum și-ar fi dorit. În același timp, se așteaptă și există toate premizele unei contraofensive a forțelor ucrainiene, care este și cred că va fi consistentă în această toamnă, după toate anunțurile și discuțiile noastre cu colegii noștri din Ucraina”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a vorbit și despre cât de mare este, în momentul de față, pericolul ca ofensiva din toamnă a Rusiei să atingă Odesa și să împingă invazia rusă până aproape de frontiera României.

„În acest moment, nu putem spune că nu există deloc acest pericol. Sigur că forțele ucrainiene, cu sprijinul pe care l-au primit – armament din partea NATO, a Europei – au reușit, în acest moment, să oprească înaintarea rusească în zona Nikolaev, o zonă importantă pe care încearcă s-o depășească. Sigur că înaintarea este una destul de lentă. Nu prevedem că acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă lucrurile vor evolua în acest ritm, pentru acest an, însă întotdeauna rămâne acest acest pericol.

Sunt hărți pe care le studiem în fiecare zi la Ministerul Apărării Naționale, vedem în fiecare zi intensitatea ofensivei ruse, pentru că în fiecare zi apar atacuri la adresa pozițiilor ucrainiene, între 10 și 14 nave din Marea Neagră sau din zona Azov. Prietenii noștri de la Ministerul Apărării spun că, în acest moment, reușesc să reziste pe acest aliniament și că nu se prevede să se ajungă la gurile Dunării și să se ajungă la o ocupare a Odesei – și sigur, aici deschid drumul spre Transnistria și problemele pe care ne-am putea să avem noi.

În orice caz, acest scenariu trebuie să îl luăm în calcul, nu putem să-l eliminăm din calcul, pentru că, până la urmă, forțele ruse, așa cum vedem, totuși au reușit să unească aceste zone, după cum se vede, au venit dinspre est și au reușit, trecând prin cele două regiuni, Luhansk și Donbas, să coboare și să lege de zona aceasta a Peninsulei Crimeea. Deci speranța este că forțele ucrainene vor rezista, dar trebuie să ne gândim și la scenariul cel mai rău, în care s-ar putea să avem un vecin foarte apropiat, Rusia”, a precizat Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul Apărării a vorbit și despre măsurile pe care trebuie să le ia România în cazul apariției unei astfel de amenințări iminente, dar și care este poziția NATO.

„România a luat deja măsuri. Sigur, toate măsurile pe care le luăm noi sunt în concept cu strategia NATO. România nu mai este singură. România este partea acestei Alianțe importante. În acest moment, planul de fortificare a flancului estic și, prin eforturile importante ale României, din 2014 până acum, președintele Iohannis și toate guvernele care au fost au insistat pentru a fortifica zona Mării Negre, a o aduce în conceptul strategic al NATO și o face egală cu Marea Baltică, deci a unifica oarecum aceast acest front.

S-a trecut de la conceptul de securitate colectivă, la cel de apărare colectivă. S-a trecut, de fapt, la o fortificare a flancului estic. Acum, în România, și după cele două anunțuri de la Madrid, esențiale pentru noi, privind brigada americană și cel al președintelui Macron, cu grupul de luptă francez, deși nu s-au definitivat încă aducerea tuturor trupelor străini, avem peste 5.500 de militari străini, cu toată tehnica, pe teritoriul nostru. Sigur că urmează în continuare întreg scenariul legat de apărarea colectivă pe flancul estic.

Evident că strategia defensivă pe care NATO o are pe flancul estic este una care înseamnă un complex de factori, în condițiile în care există o amenințare directă la granița României. Deci există o strategie pentru asta, care înseamnă mobilizarea de resurse, care înseamnă mobilizarea de trupe NATO. Există în Marea Mediterană portavioanele care supraveghează acest spațiu al nostru, pentru că nu pot să intre în Marea Neagră, având în vedere regimul pe care îl are Marea Neagră”, a declarat Vasile Dîncu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York