Peste 30% dintre „fraudele electorale” sesizate organelor de ordine nu se confirmă, spune purtătorul de cuvânt al MAI

Publicat: 27 09. 2020, 17:24

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că, până la ora 15.00, s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat. Alte peste 100 de sesizări sunt în verificări, a mai anunțat reprrezentantul MAI. 

S-au dat 34 de amenzi, în valoare de 38.000 de lei şi se fac cercetări pentru 37 de infracţiuni legate de procesul electoral

„La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne s-au primit 318 sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări. Cu privire la alte 111 sesizări se efectuează în continuare cercetări”, a declarat Monica Dajbog la sediul MAI.

Potrivit acesteia, au fost aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale, fiind date 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei.

Cele mai frecvente fraude, legate de propaganda electorală la secțiile de votare

„Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot”, a menţionat purtătorul de cuvânt al MAI.

În plus, a precizat Dajbog, se efectuează cercetări cu privire 37 de infracţiuni, precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot.

„În ceea ce priveşte aglomerările care se înregistrează la intrarea în localurile de vot unde funcţionează mai multe secţii de votare, în scopul fluidizării, efectivele MAI au luat măsuri pentru organizarea unor culoare separate de acces pentru fiecare secţie de votare”, a spus Monica Dajbog.

Reprezentanții MAI au dat mai multe exemple de fraude electorale:

”Ca urmare a cercetărilor efectuate astăzi de către poliţiştii din Măgurele, judeţul Ilfov s-a dispus măsura reţinerii faţă de un bărbat care a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.

Precizez ca în urma unei altercaţii produse între 2 candidaţi în faţa unei secţii de votare din Moldova Nouă, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.

La o secţie din oraşul Tg. Secuiesc, un candidat a refuzat să poarte mască de protecţie în secţia de votare în timp ce îşi exercita dreptul la vot. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.800 lei.

Poliţiştii constănţeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că dintr-o secţie de votare lipseşte o ştampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat şi-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secţia de votare, având ştampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt”, mai spun reprezenanții MAI.

Amenzi de 1000 de lei în București pentru două panouri video, amplasate în sectorul 5, pe care rula clipuri cu conţinut electoral

În Bucureşti, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei.

La o secţie de vot din sectorul 3 a fost sesizat faptul că un delegat al unui partid ar fi dat unui votant un buletin de vot pre-stampilat cu un anumit candidat. În urma verificărilor s-a constatat că această situaţie nu se confirmă.

Într-o localitate din Arad, o femeie, cetăţean moldovean, şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie de vot din Nădlac, fără a avea acest drept, persoana respectivă având doar drept de şedere pe teritoriul României. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot.