Noutățile din Programul „Rabla”. Cu cât scade reducerea de preț la achiziționarea unei mașini noi

Noutățile din Programul Rabla. Cu cât scade reducerea de preț la achiziționarea unei mașini noi
Publicat: 09/04/2013, 13:56
Actualizat: 03/02/2019, 18:29

Tichetul valoric de 1.500 de euro care va fi acordat pentru casarea unui autoturism vechi în cadrul Programului „Rabla” va fi transmisibil, dar reducerea de preț la achiziționarea unei mașini noi va fi contravaloarea unui singur tichet, a anunțat marți ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Prezentă la deschiderea Târgului Romenvirotec de la Romexpo, ministrul Rovana Plumb a răspuns la întrebările jurnaliștilor legate de Programul „Rabla” pe 2013, care va fi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului în 15 aprilie.

Ministrul Mediului a spus că după lansarea în dezbatere publică, va mai trece o săpătămână, în care se așteaptă observațiile și propunerile celor interesați, înainte ca programul să poată începe. Modul în care se va desfășura programul va fi stipulat într-un ghid de finanțare, aprobat prin ordin de ministru, astfel că nu va fi necesară adoptarea de către Guvern.

Până în acest moment, este sigur că valoarea voucher-ului va fi de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei, a precizat ministrul Rovana Plumb.

Pentru casarea unei mașini va fi acordat un voucher, care va putea fi folosit pentru achiziționarea unui automobil nou sau va putea fi vândut de către proprietar.

„Cu siguranță va fi posibilă înstrăinarea tichetului, pentru că sunt foarte mulți cetățeni care nu au posibilitatea să își cumpere un autoturism numai în baza tichetului”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul a adăugat că nu va mai exista posibilitatea obținerii unei reduceri mai mari la achiziționarea unui nou autoturism, prin prezentarea a până la trei tichete valorice de către cumpărător.

Întrebată care va fi bugetul alocat programului anul acesta, ministrul Rovana Plumb a spus că acesta este în evaluare, precizând totuși că va fi „aproximativ egal, dar nu mai mare” față de cel de anul trecut.

Rovana Plumb a mai spus că, din Fondul de Mediu, din care este finanțat Programul „Rabla”, trebuie restituită și vechea taxă auto celor care au câștigat procesul intentat statului, suma necesară fiind estimată în acest moment la un miliard de lei. De la începutul acestui an a fost restituită suma de aproximativ un milion de euro.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb declara, sâmbătă, la Alba-Iulia, că noul program pentru stimularea înnoirii parcului auto nu se va mai numi „Rabla” deoarece ministerul are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare.

„Programul nu se va mai numi „Rabla”. Avem în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectivă. În afară de bonusul pe care l-am luat în calcul la achiziționarea unei mașini electrice, de 2.500 de euro pe mașină achiziționată, atât persoane fizice cât și persoane juridice, avem în vedere și acordarea unor bonusuri în cadrul acestui nou program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru România”, a afirmat Rovana Plumb.

Ea nu a dorit să dezvăluie posibilele nume ale programului, spunând doar că se lucrează „pe trei formule”.

Rovana Plumb anunța în ianuarie că Ministerul Mediului vizează schimbări în Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica mașinilor non-euro, Euro 1 și Euro 2, printre care creșterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar și acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.

Ulterior, ministrul a anunțat că și mașinile Euro 3 mai vechi de 10 ani vor fi incluse în program.

În prezent, prin Progamul „Rabla”, o persoană poate cumpăra o mașină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacționate pe piața liberă.

În octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara că „ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie pentru cel care își casează mașina, nu pentru cel care o tranzacționează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată și neimpozitată”.

Programul guvernamental de casare a mașinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu mașini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal și poate fi vândut și folosit de către „purtătorul” acestuia pentru a obține reducerea la achiziționarea unei mașini noi, care până în acest an a fost de 3.800 de lei.

Tichetele sunt acordate proprietarilor care își casează mașinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administrația Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere.

Valorificarea la liber a voucherelor și posiblitatea achiziționării unei mașini noi folosind până la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul „Rabla”.

În 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de mașini noi cu ajutorul bonurilor valorice, față de 32.327 de mașini scoase din uz prin ediția 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârșitul fiecărui an.

În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate și achiziționate 15.149 de autovehicule noi, dintre care, 4.740 de origine autohtonă, potrivit raportului AFM pe 2012. Pentru achiziționarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

Anul trecut, AFM a alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple