Reprezentanții Volkswagen au declarat că producătorul auto este dispus să ia în considerare producția de echipament pentru Armata germană, ca parte a eforturilor Europei de a se reînarma.
Oliver Blume, directorul general al celui mai mare producător auto din Europa, a declarat că Volkswagen nu a fost încă abordată de potențiali parteneri, dar că este dispusă să „analizeze conceptele”, conform The Telegraph.
Comentariile sale vin în contextul în care o schimbare în direcția reînarmării Germaniei – provocată de temerile că Statele Unite își retrag sprijinul din Europa – a determinat producători precum Rheinmetall și KNDS Group să retehnologizeze fabricile de piese auto pentru a produce armament.
Potrivit economiștilor, fabricile de automobile au capacitatea necesară pentru tranziția respectivă, având în vedere că exporturile de automobile ale Germaniei s-au înjumătățit de la vârful înregistrat înainte de pandemia Covid.
Întrebat dacă VW, cu uzine funcționând sub capacitate, este deschis la ideea de a produce echipament militar, Blume a declarat:
„În primul rând, cred că, având în vedere situația geopolitică actuală, ceea ce vedem acum în Germania și în Europa este exact deciziile corecte, în sensul că trebuie să investim mai mult pentru a fi din nou în siguranță.
„Nu avem discuții specifice despre ce poate face Volkswagen. Părerea mea este că, dacă ar exista opțiunea vehiculelor militare în viitor, ar trebui să ne uităm la concepte.
„Am făcut asta în trecut. Grupul Volkswagen are competențe în domeniul auto. Suntem pregătiți să oferim consultanță și consiliere.
„Dar în situația în care ne aflăm, problema rămâne deschisă și inițiativele vor fi prezentate de industria de apărare mai mult decât orice.”
Cererea crescută cauzată de perspectiva reînarmării Europei a dus la creșterea acțiunilor companiilor germane din domeniul apărării, pe măsură ce acestea își cresc producția.
În acest context, unele fabrici de automobile din Germania sunt reamenajate pentru a produce armament, în timp ce producătorii europeni se luptă cu o piață care nu a reușit să își revină la nivelurile de dinainte de pandemia de coronavirus.
Sander Tordoir, economistul șef al Centrului pentru Reforme Europene, a declarat că fabricarea de echipament militar ar putea oferi „o nouă linie de afaceri” pentru producătorii auto în dificultate:
„Le pot face pe amândouă. Germania a pierdut jumătate din exporturile sale nete de automobile, deci există o mulțime de capacități neutilizate care pot crește producția de vehicule electrice și militare”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: