Soluții performante de tratament pentru metastazele cerebrale

Publicat: 25 05. 2023, 10:00

Metastazele cerebrale se formează atunci când celulele maligne migrează de la tumora inițială spre alte organe, în acest caz spre creier, dând naștere unor tumori secundare. Simptomele pe care le provoacă metastazele diferă ca intensitate și se pot manifesta prin dureri de cap, pierderi de memorie, convulsii sau chiar schimbări de personalitate.

Tratamentul metastazelor cerebrale include o intervenție chirurgicală, completată cu proceduri oncologice stabilite pentru fiecare pacient în parte, de comisia multidisciplinară oncologică (Tumor Board). De cele mai multe ori, sunt indicate ședințe de chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie. Stereotaxia în tratamentul metastazelor cerebrale și-a dovedit, de asemenea, eficiența.

Stereotaxia este o tehnică avansată de radioterapie externă, care permite iradierea țintită a tumorilor și metastazelor, protejând astfel țesuturile sănătoase învecinate și reducând efectele secundare ale terapiei. Tratamentul poate fi administrat într-o singură ședință (radiochirurgie stereotaxică), ca alternativă la operație, atunci când tumora este inoperabilă sau pacientul nu poate suporta o intervenție chirurgicală, sau în 3-5 ședințe (radioterapie stereotaxică).

În cazul metastazelor cerebrale, stereotaxia este recomandată ca tratament adjuvant după operație, la aproximativ o lună după intervenția neurochirurgicală. Cele mai bune rezultate sunt înregistrate în metastazele de mici dimensiuni. Tratamentul prin stereotaxie nu necesită internarea pacientului, nu este dureros și de obicei este bine tolerat, comparativ cu alte proceduri oncologice.

Ședințele sunt administrate de un medic specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, care consultă în prealabil pacientul și analizează cu atenție rezultatele investigațiilor imagistice (examen RMN, PET-CT sau tomografie computerizată). De altfel, controlul imagistic este esențial pentru monitorizarea corectă a eficienței tratamentului, de aceea pacientul trebuie să facă un examen RMN cerebral la fiecare 3 luni, până la finalizarea protocolului terapeutic. În acest fel, pot fi descoperite din timp eventuale recidive ale metastazelor sau extinderea lor, astfel încât medicul specialist să poată ajusta eficient dozele de radiații sau să recomande și alt tratament oncologic, în completarea stereotaxiei.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții care au indicație de tratament stereotaxic beneficiază de proceduri terapeutice moderne, sigure și eficiente, realizate cu acceleratorul liniar ultraperformant Varian TrueBeam STx High Definition. Acest echipament de ultimă generație asigură un tratament rapid și precis, acționând eficient asupra metastazelor și protejând totodată țesuturile sănătoase, care sunt expuse unor doze mici de radiații.

De asemenea, în funcție de indicația medicală, pacienții cu metastaze cerebrale au acces și la alte tratamente – chimioterapie, radioterapie externă convențională sau imunoterapie. Centrul Oncologic SANADOR oferă totodată acces la Tumor Board și Second Opinion, pentru pacienții care doresc o a doua opinie medicală. Pentru monitorizarea eficienței tratamentului oncologic, pacienții beneficiază de investigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație – RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, care are la bază tehnologia BioMatrix, cea mai nouă tehnologie dezvoltată pentru RMN, sau scanare PET-CT cu aparatul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.