Cum îți dai seama dacă ai gripă sau ești infectat cu COVID-19? Simptomele care te ajută să deosebești gripa sezonieră de coronavirus

Cum îți dai seama dacă ai gripă sau ești infectat cu COVID-19? Simptomele care te ajută să deosebești gripa sezonieră de coronavirus
Publicat: 05/10/2020, 11:52
Actualizat: 05/10/2020, 12:31

Debutul toamnei înseamnă și sezonul gripei. Medicii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe oameni să se vaccineze încă din luna octombrie, pentru a preveni o răceală pe vreme de pandemie.

Jurnaliștii de la New York Times au realizat un ghid pentru a deosebi gripa sezonieră de virusul COVID-19. Pe măsură ce sezonul gripei este așteptat în emisfera nordică tot mai mulți părinți se tem că, dacă ei sau copiii lor vor fi infectați, nu vor putea să facă diferența între gripă sau COVID-19. Majoritatea simptomelor sunt similare între cele două boli.

Mai mult, nu este exclus ca un pacient să le aibă pe ambelem, așa cum au fost descoperiți o serie de pacienți în China, scriu jurnaliștii americani.

Vaccinul antigripal

Așa cum știm, pentru gripă există vaccin. În acest moment, nu este foarte clar cât de mare va fi intensitatea gripei. În emisfera sudică, circulația acesteia a fost cu 99% mai mică, deoarece australienii, neozeelandezii, sud-africanii sau chilienii au purtat măști, au păstrat distanța și s-au spălat mai des pe mâini pentru a opri răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri au oprit și transmiterea gripei.

Dacă aceasta revine în emisfera nordică, măștile și distanțarea fizică ar trebui să prevină răspândirea ei. Cu toate acestea, experții recomandă vaccinarea împotriva gripei. Înainte de sosirea pandemiei de coronavirus, sezonul gripal 2019-2020 ajunsese cel mai grav din istoria recentă, la egalitate cu cel 2017-2018.

Experții din sănătate precizează că dacă te vaccineezi împotriva gripei, scade riscul să faci forme severe de gripă, sau de a ajunge la spital într-o stare critică.

Cum faci diferența dintre gripă și COVID-19

Există mai mult de 100 de virusuri care provoacă răceala simplă, dar numai unul provoacă gripa. În general, foarte mulți oameni confundă și aici simptomele, dar experții au o regulă de aur pentru a le deosebi: ”gripa te face să te simți ca și cum te-a lovit un camion”. Febra, durerile și migrenele sunt în general mult mai mari decât în cazul răcelii simple.

Toată lumea știe simptomele gripei: febră, durere de cap, dureri de mușchi, gât inflamat și iritat, nasul curgând, sinusuri blocate, tuse și strănut. La copii mai apar și infecții ale urechii. Anumite victime, în special copiii, mai prezintă și diaree sau vomitat.

În cazuri severe, gripa provoacă și pneumonie. Simptomele comune ale pneumoniei provocate de gripă sunt: dificultăți de respirație, în special atunci când încerci respirații adânci. Mai există și respirații foarte rapide, iar doctorii se uită după acest simptom în special la copii. Alte simptome de penumonie gripală sunt durerile de piept și de spate.

Simptomele COVID-19

Identificarea infecției cu coronavirus este mult mai complicată, din cauză că sunt multe simptome, unele similare cu cele ale gripei, mai scriu jurnaliștii americani de la NYT.

Cele mai întâlnite simptome sunt febra (uneori cu frisoane), tusea uscată și oboseala. Unul dintre cele mai importante simptome este pierderea mirosului. Însă, un aspect foarte important este să deosebim între pierderea mirosului ca urmare a faptului că nasul este înfundat sau ca urmare a faptului că nu putem detecta mirosurile de orice fel, inclusiv cele puternice, precum cele de parfumuri, ceapă sau cafea! Atenție însă, nu toate persoanele infectate cu coronavirus prezintă acest simptom, numit științific anosmie. Potrivit unui studiu prezentat de New York Times, 87% dintre cei infectați au avut anosmie.

Alte simptome mai puțin răspândite sunt:

  • gâtul iritat
  • nas înfundat
  • scurgeri nazale (rinoree)
  • vomat
  • diaree
  • dureri stomacale sau senzația că nu poți să respiri

Un alt simptom neobișnuit este faptul că se poate ajunge la pneumonie fără ca cel infectat să își dea seama de gravitatea bolii. Mulți doctori recomandă folosirea unui pulsoximetru – un dispozitiv care se atașează pe deget și care citește nivelul oxigenului din sânge. Dacă acesta arată de mai multe ori un nivel sub 92% atunci trebuie chemat doctorul. Cu cât pneumonia este detectată mai repede, cu atât mai bine.

Când trebuie să începem să ne vaccinăm împotriva gripei și cât de predispuși sunt copiii?

Medicii de familie se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus.În acest an, stocurile de vaccin antigripal vor fi achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începand abia cu anul 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

OMS reaminteşte că 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere

Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării, a declara la Roma, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

„Vaccinul antigripal e cel mai sigur și populația trebuie să înceapă vaccinarea din luna octombrie”, atrage atenția medicul Mihai Iacob, președintele Filialei Timiș a Asociației Medicilor de Medicină Generală.

„Să nu uităm că avem în jur de 60.000 de decese din cauza gripei sezoniere în fiecare an în Europa”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Italiei, la începutul anului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York