De ce, în aceeași casă, o persoană este infectată cu COVID-19 și cealaltă nu ia virusul? Explicațiile specialiștilor

De ce, în aceeași casă, o persoană este infectată cu COVID-19 și cealaltă nu ia virusul? Explicațiile specialiștilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18/02/2022, 19:19

Pe grupurile de pacienți care au avut COVID de pe rețelele de socializare sunt zeci de postări, încă de la începutul pandemiei, în care oamenii descriu faptul că ei au fost confirmați cu COVID-19, însă partenerul lor de viață sau alte persoane cu care locuiau în aceeași gospodărie au avut test negativ.

Literatura de specialitate și medicii consultați de GÂNDUL arată faptul că există mai multe explicații. Niciuna dintre acestea nu are vreo legătură cu teoriile conspiraționiste care circulă deja de aproape doi ani, care spun că unele teste vin „deja pozitive” sau că testele PCR amplifică urmele de la alte infecții în organism și dau rezultate pozitive.

Cel mai des, contacții direcți COVID nu se testează și cred că sunt neinfectați

De cele mai multe ori, explică medicii, problema nu ar trebui să fie cea legată de rezultatul testului, ci de simptome. În România, pentru o perioadă, persoanele care erau contact direct cu cineva infectat erau testate pentru depistarea infecției. Însă în foarte multe astfel de cazuri, dacă virusul la contacții direcți era în perioada de incubație și nu era răspândit în organism, testul putea să fie negativ.

De aceea, în aceeași casă se întâmplă de multe ori ca o persoană cu test pozitiv să stea alături de o persoană care are test negativ. Dacă persoana cu test negativ nu are simptome, nu înseamnă că nu este la rândul ei infectată, iar de aici confuzia că virusul l-a luat o singură persoană din casă.

„Virusul este foarte contagios și vreau să vă spun că până la urmă se va pozitiva, dacă se testează după o perioadă de timp, și cealaltă persoană din casă. Doar să nu fie vorba de o eroare de evaluare. Dar virusul este cu pătrundere pe cale respiratorie și Omicron trece de mecanismele de apărare de la «poarta de intrare». Un individ vaccinat se poate infecta pentru că în cazul Omicron vaccinul nu dă protecție la poarta de intrare, dar nu face forme sistemice”, a explicat pentru Gândul prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Președintele Societății Române de Epidemiologie: „Sunt rare cazurile cu adevărat asimptomatice”

După apariția vaccinurilor și a tulpinilor Delta și Omicron, lucrurile s-au complicat și mai mult. Varianta Delta a COVID-19 s-a dovedit capabilă, în unele cazuri, să ocolească protecția imună a persoanelor vaccinate cu două doze, cel de-al treilea vaccin scăzând puternic această șansă. În cazul Omicron, chiar și persoanele vaccinate cu trei doze au făcut forme ușoare ale bolii. A rămas o protecție importantă însă împotriva formelor moderate spre severe și a spitalizărilor.

În acest caz, în aceeași casă a fost posibil ca persoanele care aveau o imunitate mai scăzută dată de vaccin să facă o formă ușoară, în timp ce restul, care au stat în izolare în aceleași condiții, dar cu o imunitate mai puternică, să nu se infecteze în primă fază. Dar prof. dr. Doina Azoicăi spune că ar fi o minune ca două persoane care stau în aceeași casă în izolare, una confirmată și una nu, să nu treacă ambele prin infecție, chiar dacă e vorba de persoane vaccinate care fac doar de forme ușoare.

„Plauzibilitatea că unul face și altul nu face este foarte, foarte mică. Fie nu se testează după perioada de incubație, fie face o formă asimptomatică. Dar să știți că simptome există în foarte multe cazuri, puține sunt cele complet asimptomatice. Cine spune că a trecut prin boală, dar nu a simțit, poate a avut niște dureri musculare, o stare de oboseală, de astenie, pe care le-a pus pe seama altor chestiuni, dar care au fost cauzate de infecție”, a completat prof. dr. Doina Azoicăi.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Prognoza meteo, 11 mai. Vremea se încălzește din acest weekend
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?